Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.856
% 1.17
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.856
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Coinmuhendisi-DYDX AMA Özeti

Coinmuhendisi-DYDX AMA Özeti

22 Eylül 2022 tarihinde Coinmuhendisi olarak  AMA etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz DYDX proje yetkilisi sorularımızı yanıtladı ve proje hakkında bilgiler verdi.

AMA  içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak kendisini tanıtmasını istediğimiz DYDX yetkilisi şunları aktardı.

Şubat 2018’de kurucu başkan olarak Türkiye’nin ilk üniversite blokzinciri kulübü olan ITU Blockchain’i kurduktan 6 ay sonra İTÜ Matematik Mühendisliği’ni bitirdim. 2017’den beri kriptoyla nefes alıp veren ve YouTube-Twitter üzerinden kendi isim soy ismiyle içerik üreterek katma değerli kripto para içeriği üretmeye çalışan biri olarak, kariyerime denetim-danışmanlık firması KPMG’de başladım. Teknoloji danışmanlığı ve denetimi projelerinde yer alarak Türkiye’nin en büyük şirketlerine ait IT projelerinde proje yöneticiliği yaptım.

Belli bir zaman sonra kriptoya olan ilgim üstün geldi ve kariyerimi tamamen bu alana yönlendirmek istedim. Profesyonel kripto kariyerime BiLira’da Pazarlama Direktörü olarak başladıktan sonra, Bybit’in Türkiye’deki operasyonlarını ayağa kaldırdım. Şu anda da dYdX’in Türkiye Lideri olarak bütün operasyonlarını yönetiyorum. Aynı zamanda kurucu ortakları arasında yer aldığım Web3 araştırma ve data analizi şirketi Lytera’nın iş geliştirme ve pazarlama faaliyetlerini yönlendiriyorum.

Ama etkinliğimiz Coinmuhendisi olarak DYDX proje yetkilisine sorduğumuz bazı giriş sorularıyla başladı ve sorulan soru ve verilen cevaplar şu şekilde:

S1. dYdX nedir? Neyi amaçlar?

C1: dYdX 35’ten fazla kripto parada işlem yapmanızı sağlayan merkeziyetsiz bir türev işlem borsasıdır.
dYdX kullanıcısını 4 temel unsuru sağlamayı amaçlar: Güven, kullanıcı deneyimi, şeffaflık ve merkeziyetsizlik. Merkezi borsaların yerine türev işlemleri daha açık ve şeffaf bir şekilde yapar, kullanıcısının kendi bakiyesini kendi cüzdanında tutmasına olanak tanır bu da borsa hacklenmesi gibi bir korku olmadan kullanıcıların platformu kullanmasını sağlar. Borsanın çalışmasını sağlayan nodelar merkezi bir kurumda olmadığı için volatil günlerde işlemlere izin verilmemesi yada platformun çalışmaması gibi bir durum soz konusu değildir. Aslında kısaca merkezi borsalarla yarışmaya çalışan, dünyanın en büyük borsası olmayı hedefleyen merkeziyetsiz vadeli işlem borsasıdır.

S2. İnsanlar neden dYdX’i tercih etmeliler? Hali hazırda kullandıkları borsadan kullanıcıya sunduğunuz farklılıklar neler?

C2: Aslında biraz bahsetmiş olduk neyi amaçladığı konusunda ama daha kesin bir cevap olarak güvenlik, komisyonsuz işlem hatta işlemler karşılığında DYDX token kazanmak, yüzde 99.9 uptime ve bunlara olanak sağlayan merkeziyetsizlik. Ama tabii ki bizim için bunlar yeterli değil, dYdX olarak her zaman x10 mottosuyla hareket ediyoruz, bu da şu anda sunduğumuz kullanıcı deneyimini de 10’a katlamayı da içeriyor tabii ki. Bu amaçla şu anda dYdX V4’e geçiş sürecindeyiz ve çok radikal değişikler içeriyor bu süreç, devrimler radikal kararları gerektiriyor. Merkeziyetsiz finans devrimine yön veren geliştiricilerinin içindeki bir platformda bulunmak bizim için heyecan verici.

S3. V4 haberleri, dYdX Cosmos’a taşınıyor haberleri bir süredir gündemde. Bunu biraz açabilir misin? Neden Ethereumdan böyle bir geçiş yapma kararı aldınız ve bu son kullanıcıya ne gibi avantajlar kazandıracak?

C3: -Tamamen merkeziyetsizlik (gelirin ve kararların tamamen komünite tarafından karar verilmesi, merkezi bir otororiteyi ortadan kaldırmak) kriptonun sunduğu merkeziyetsizliği, merkezi bir şekilde topluma sunmak kendi içinde çelişkili.

-Dediğim gibi tamamen x10 mottosuyla hareket etmemizden kaynaklı. Ethereum ile şu anda saniyede 500 işlem kapasitesine sahibiz ve bu işlemleri sağlayan mekanizma Ethereum’da off-chain olarak çalışmak zorunda, bunun önüne geçmek için V4’e ve Cosmosa ihtiyacımız var.

– Spot işlemler, sentetik ve başka trading ürünleri
– Marjin ve teminatlı işlemler için geliştirmeler

S4. Merkeziyetsiz finansa verdiğiniz önemi buradan anlayabiliyoruz. O zaman v4 ile beraber kendinizi diğer merkeziyetsiz borsalardan nasıl ayrıştırmayı planlıyorsunuz? Kullanıcı başka bir merkeziyetsiz borsa yerine neden dYdX’i tercih etmeli?

C4: dYdX olarak her zaman en iyi olmayı hedefliyoruz, bunun ne kadar zor bir şey olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Dolayısıyla bunun için radikal kararlar alınması gerekiyor. Cosmos’a geçişin de temel sebebi aslında 10x düşünmemiz.

İşte bazı artılarımız:
– En iyi kullanıcı deneyimi
– Tamamen merkeziyetsizlik ve getirileri tamamen on-chain
– Daha fazla sayıda işlem kaldırabilmek, daha kısa işlem onay süreleri
– MM’lere V4’un sunduklarını olanaklardan dolayı daha az spread ve daha efektif trade imkanı özellikle kısa süreli işlem açanlar için (scalperlar)
– Gaz ücreti yok

S5. Peki v4 ve yeni versiyon ile değişim sadece kullanıcı boyutunda mi olacak, yoksa dYdX icin business plan olarak da bir yeniliği temsil ediyor mu ?

C5: Tabii içeriyor. Mesela artık platform geliri merkezi bir kuruma veya kişiye gitmeyecek. Gelirin nasıl paylaştırılıcağına yada neye harcandığına komünite karar verecek.Buna ek olarak V4 ile yönetim tamamen komüniteye geçiyor olacak. Bu muhteşem bir şey, milyar dolarlık hacim yapan bir borsayı komünite yönetiyor olacak.

 

Coinmuhendisi tarafından proje kapsamında sorulan ve DYDX yetkilisi  tarafından cevaplanan soruların ardından etkinlik kapsamında Twitter kullanıcıları ve Telegram kullanıcıları arasından 10 kişinin soruları seçildi ve DYDX yetkilisi tarafından sorular cevaplandı.


TWITTER SORULARI

S1. Topluluk Hazinesi’nden dYdX jetonlarını harcamak için kimlerin teklif sunabileceğini söyler misiniz? Bununla birlikte Topluluk Hazinesi’ne ne tür teklifler sunabiliriz? Bizi bu konuda bilgilendirir misiniz? (@MRenkalan)

C1: Komünitenin her üyesi teklif sunabilir. Teklif sunmak için ilk başta forumda bir başlık açıp tartışmaya sunmak gerekmektedir. Tartışmadan sonra oylamaya açılır ve çoğunluk tarafından teklif kabul görürse, gerçek yönetişim mekanizmasında DYDX tutanlar yada stake edenler arasında oylama yapılabilir.

S2. dYdX platformunda işlem yapmak için KYC gerekli mi? Sizin platformunuzda işlem yapan bir kullanıcının diğer platformlara göre avantajları nelerdir? (@Bahadr5Berk)

C2: KYC asla gerekli değil, merkeziyetsizliğe olan inancımız doğrultusunda kimlik belirtmeden de insanların işlem yapabilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Avantajları:
Merkeziyetsizlik
99.9% uptime
Gaz ücreti yok
100 bin dolar hacme kadar komisyonsuz trade ve 100 bin dolar üzerinde aylık hacimden sonra ödediğiniz her komisyon için DYDX token kazanmak.

S3.Layer 2 çözümü, blok zinciri alanındaki birçok ölçekleme ve güvenlik sorununu çözmeyi amaçlar. Layer 2 çözümlerini ve dYdX’in üzerine nasıl kurulduğunu kısaca açıklar mısınız?(@Jalekerimmahsun)

C3: Ethereum saniyede 15 işleme olanak verirken Layer 2 ile teoride 100.000 işlem yapabilirsiniz.
Ethereum gaz ücreti ödemenize gerek kalmaz.
Starkex ile birlikte zero-knowledge ile hem trade stratejinizin hem gizliliğiniz ile ilgili bir şüphe duymadan, 1 saniyenin altında işlem onay süresiyle gaz ücreti ödemeden işlem açabilirsiniz ve DYDX token de kazanabilirsiniz.

S4. Şu anda odaklandığınız #dydxfoundation ana hedefinizden ve ulaşmaya çalıştığınız pazardan bahseder misiniz? Küresel ölçekte büyüyen bir #dydxfoundation projesi mi oluşturacaksınız yoksa şimdilik sadece belirli bölgelerde mi aktif olacak? (@Crypto_Don_Vai)

C4: Tabii ki stratejik olarak önemli pazarlardan başlayarak hareket ediliyor ama sonunda globale ele geçirmek diyebiliriz. Biz global merkezi borsalarla yarışıyoruz, en büyük olmak istiyoruz ve bunu amaçlıyoruz, en sonunda Foundation’ı tüm dünyada aktif bir şekilde çalışırken göreceğimize inanıyorum.

S5. Merhaba bugün Türkiye topluluğuna özel 5000 Dolar ödül havuzlu bir ticaret yarışması başlattığınızı öğrendim dYdX Türkiye Twitter sayfanızdan. Peki Ödül havuzundan pay alma stratejisi nedir yani demek istediğim sıralamadakilerin ödülden pay alma oranı/verisi nasıl? Lütfen bizi biraz bilgilendirir misiniz bu ticaret yarışması ile ilgili? (@ucgul_esref)

C5: Detayları paylaştık aslında. Yarışmacılar kar zarar yüzdelerine göre sıralanarak en yüksek 10 kar zarar yüzdeli yarışmacı ödül kazanacak.

5000$’lık ödül dağılımı:
1. 2500$
2. 1250$
3. 625$
4. 187.5$
5. 125$
6. 62.5$
7. 62.5$
8. 62.5$
9. 62.5$
10. 62.5$
şeklinde olacaktır.

Herkesi merkeziyetsiz trade etmeye davet ediyoruz!

Formu doldurarak yarışmaya katılabilirsiniz, 25 Eylül’de karışmamız başlıyor, şu anda kayıt dönemindeyiz: https://form.jotform.com/Ismen/dydx-trkiye-trading-yarmas-kayt-for


TELEGRAM SORULARI

S1: Dydx Ekibi Dünyanın en büyük borsası olmayı hedefliyor.. Bu hedefi gerçekleştirecek DyDx ekosisteminde ne gibi benzersiz ürün ve hizmetleriniz mevcut ? (@Berliktay)

C1: Güzel bir soru bu Uğur.

Ekibimiz her zaman 10x olarak düşünüyor ve radikal kararlar veriyor, bu sebeple de Cosmos üzerinde kendi zincirimizi oluşturacağız.

Şu anda sadece vadeli işlemlerde hizmet veriyoruz, ama gelecekte spot, opsiyon ve sentetik varlıklar da gelecek. Hatta Forex işlemlerini de stabil kripto paralar üzerinden yapabiliyor olacağız.

S2: Merhaba bize Rabbithole tarafından yapılan kampanyadan biraz bahseder misiniz? 40 adet $DYDX ile Hatıra NFT’sini kazanma şansı icin yapmamız gerekenlerden, görevlerden Ve Sanşımızı artırabilme yollarından biraz bahseder misiniz? (@UmutE_bilir)

C2: Bunu da yakalamana çok sevindim Umut.

Rabbit Hole, DeFi protokolleri için eğitici içerikler sunan ve bunun karşılığında katılımcılara ödül veren bir araç. dYdX’ten de bir grant aldılar.

Rabbit Hole ile birlikte dYdX kullanımını öğrenerek, ödevleri yaparak ödül almanızı sağlayacak bir işlem sunacak. Bunun için detayları bu tweet’imizi inceleyebilirsiniz. https://twitter.com/dYdXTurkiye/status/1572283900197752832?s=20&t=1uGa0F7nX3RiG7MGRU8Drg 

S3: Platformu daha iyi tanıyabilmemiz için öğretici videolarınız var mı?(@hakan1p)

C3: Evet var, kendi YouTube kanalımda eğitici videolar bulunuyor. https://www.youtube.com/watch?v=RtDKMT4riCk&list=PL2AJsrBMUKZQLpL5DCu-eDgrZ23gVQgb2

Aynı zamanda Koin Saati ekibinin hazırlamış olduğu kılavuz da var, onları da inceleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=t1wni3w3Z9M

S4: dYdX Foundation’ın kripto para piyasasında ulaşmaya çalıştığı nihai vizyon nedir? Açıkçası, tüm alan önümüzdeki yıllarda büyük bir büyüme yaşayacak, ancak gelecekte projenizin hangi rolü daha çok istersiniz?(@Arslanfatih)

C4: Dünyanın en büyük borsası olmayı hedefliyoruz.

Merkezi borsalar da merkeziyetsiz tarafa yatırım yapmaya başladı. Geleceğin burada olduğu açık. Komple bir borsa olup merkezi borsalarla yarışmak istiyoruz.

S5: Topluluğun geri bildirimlerini ne kadar önemsiyorsunuz ? Bir sorunla karşılaşığımıda topluluk üyesi olarak ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler….(Ümit)

C5: Çok önemsiyoruz. Komünite bizim her şeyimiz, beraber büyümek en büyük hedefimiz.

Discord kanalından bize ulaşabilir ve dilediğiniz sıkıntınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Komünite yöneticilerimiz seve seve yardımcı olacaklardır, gerektiğinde de global ekibi bilgilendireceklerdir.

S6: Dydx Ceosu Antonio’nun Dydx borsasını 5 yıl içerisinde en büyük borsa hedefi bulunmakta. Dydx Ceosunun bu hedefini gerçekleştirecek ne gibi mekanizmaları sahipsiniz ? Yoksa altı boş iddia mi?(@Arslanfatih)

C6: Antonio gerçekten tanıdığım en zeki insanlardan biri. Ve Cosmos’a geçişin ne kadar doğru bir hareket olduğunu aslında hepimiz son yaşanan sansür olaylarıyla şahit olduk.

S7: dYdX kendi zincirine geçerek tamamen sansüre karşı ve merkeziyetsiz bir borsa olacak.Bu hedef çok büyük bir hedef. Ama Fatih Terim’in dediği gibi “Hayallerimiz dünyadan daha büyük.”dYdX web ve mobil uygulamasında Türkçe dil desteği var mı? Herhangi bir sorunumuz olduğunda yardım alabileceğimiz sosyal medya ağlarını bize gönderebilir misiniz?(Umut)

C7: Evet var, dilediğiniz gibi Türkçe kullanabilirsiniz.

Türkçe twitter: https://twitter.com/dYdXTurkiye
Türkçe discord: https://t.co/idEFCrOZYt

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version