Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.994
% 2.05
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.994
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Coinbase Borsası Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Coinbae Borsası Kullanım Detayları

Günümüzde kripto paralar ve benzeri terimler artık büyük kitleler tarafından benimsenilmiş durumda. Artık 500den fazla borsa mevcut. Çoğu borsa ise tamamen güvensiz. Bu günkü yazımızda tarihin ilk kripto para borsalarından olan Coinbase Exchange‘i konu edineceğiz.

Coinbase borsası 2012 yılında Brain Armstrong ve Fred Ehrsam tarafından kuruldu. ABD’nin en büyük ticaret hacmine sahip olan kripto borsası fiziksel bir genel merkeze de sahip değildir. Halka açık bir dağıtık şirket olan Coinbase 2022 verilerine göre 4500 tane çalışana sahip.

Coinbase

Kuruluş ve Gidişat

Haziran 2012 tarihinde bir Airbnb çalışanı olan Brain Armstrong Coinbase’i kurdu. İlk yatırımını 150.000 dolar olarak aldı. Reddit‘te onun paylaşımlarını fark eden Fred Ehrsam şirkete ortak oldu. Fred ise bir Goldman Sachs tüccarıydı.  Borsa ekim 2012 tarihinde banka havaleleri yolu ile alım-satım hizmetlerini aktif etti.

Borsa 2013 yılının Mayıs ve Aralık aylarında Andreessen Horowitz, Union Square Ventures (USV) ve Ribbit Capital‘den toplamda 30 milyon dolar yatırım aldı. Ardından büyük şirket satın alımları, sınır dışı hizmetler vermeğe başlandı. 2015 yılında New York borsası ve bir kaç banka liderliğinde 75 milyon dolar yatırım aldı.  2018 nisan ayında Coinbase Ventures isimli girişim fonunu duyurdu. Eylül ayında USD Coin’in arkasında duran Circle şirketi ile ortaklaşa bir şekilde Center isimli konsorsiyumun parçası oldu.

2020 mayıs ayında COVID-19 salgını nedeniyle şirket uzaktan çalışmaya geçildiğini ve artık resmi bir genel merkez tanımayacağını açıkladı. 2020 Ekim ayında şirket Visa banka kartı programını başlattı. Mart 2021’de kara listeye alınmış birey ve şirketlere hizmet sağlama şübhesi ile Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi tarafından incelemeye alındı. Aynı ayda şirket işlem hacimleri hakkındaki yanıltıcı bilgiler vermesi nedeniyle 6,5 milyon dolar ödemeyi de kabul etti.

2022 yılında Coinbase tarafından yapılan bir reklam viral hal aldı. Reklam Coinbase sitesinin çökmesine neden oldu. Super Bowl reklamı olarak nitelendirilen bu reklam toplamda 13 milyon dolara mal oldu. Reklam basit şekilde 60 saniye boyunca ekranda dönen QR Kod’dan oluşuyordu. Kod kullanıcılara 15 dolarlık Bitcoin ve 1 milyon dolarlık çekilişe katılım hakkı tanıyordu.

Coinbase Kripto Ekonomisini Destekler

Borsa günümüzde ABD sınırlarını aşmış, artık dünyanın 4 bir tarafına hizmet vermektedir. Artık 106 ülkede kullanıcıya sahiptir. Bu kullanıcıların 110 milyondan çoğu doğrulanmış statü taşımaktatır. Borsada aktif olarak 80 Milyar dolardan fazla varlık tutulmaktadır. 3 haftalık takas işlemlerinin hacmi ise 145 Milyar doları geçmiş durumda.

Coinbase Ürünleri

  • Coinbase Learning Rewards
  • Coinbase Derivatives
  • Coinbase Wallet
  • Coinbase Earn
  • Coinbase Card
  • Coinbase NFT
  • Coinbase One
  • Coinbase Pro

Ödeme Hizmetleri

Bu kullanıcılara geniş çaplı ödeme hizmetleri de sunmaktadır. Fakat bazı ülkelerin kullanıcıları (örn., Kanada, Singapur, Birleşik Krallık ve s.) kredi kartı, banka transferi (SEPA ve s.) gibi yöntemlerle alım ve ya satım işlemleri gerçekleştiremiyor. Fakat borsa tüm kullanıcılar için alternatif alım/satım yolları eklemiş ve eklemeğe de devam ediyor. Desteklenen alım-satım metodları:

  • Kredi ve Banka kartları
  • ABD Banka Hesapları
  • SEPA Transferleri
  • UK Faster Payments
  • AB Banka/Kredi Kartları
  • PayPal
  • Sofort
  • SWIFT
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • PayID (Australia)

Ödeme yöntemlerinin eklenmesi ile ilgili bilgi yazının ileri kısımlarında verilecektir.

Kullanım Rehberi

Pek çok merkezi ve merkezi olmayan borsanın aksine Coinbase kullanıcılara daha anlaşılır bir arayüz sunuyor. Yazının devamında borsanın arayüzünün nasıl kullanılması gerektiği gösterilecektir.

Başlangıç Sayfası

Kullanıcılar burada borsaya giriş yapa (1) ve üye (2) ola bilir. Ayrıca borsanı incelemek için üst bantda yer alan bilgilerle (3) bunu yapa bilir. Bültene abone olmak için alan (4) da bu sayfada bulunmaktadır.

Coinbase

Ana Sayfa

Geleneksel tarzda oturum açma/üye olma işlemlerini bitirdikten sonra kullanıcıyı ana sayfa karşılar. Ana sayfada kullanıcı istediği kriptoparayı bulmak için arama çubuğunu (1), alım/satım (2), transfer işlemlerini (3), portföy yönetimini (4), profil menüsünü (5) inceleye bilir. Kendi arkadaşını davet ederek bedava kriptopara da kazana bilirsiniz (6).

Coinbase main menu

“Trade” sayfası

“Trade” sayfası iki kısımdan oluşur: Basit ve Gelişmiş. Aşağıda yer alan görsellerde siz bu iki kısımın her biri hakkında bilgi edineceksiniz. İlk olarak “Basit” kısmından başlayalım. “Trade” (1) menüsünden “Simple” (2) kısmını seçtikten sonra yanlız buraya gelebiliriz. “Gelişmiş” kısmına (3) da aynı şekilde bu ekrandan geçiş yapa biliriz. Alım, Satım ve Dönüştürme gibi işlemleri kolaylıkla bu panelden (4) yapmak mümkün. Aramalarınızı yapmak (6) ve onları filtrelemek de (5) mümkündür.

Coinbase trade

“Ödeme” Sayfası

“Ödeme” (1) kısmına geçiş yaptıktan sonra burada kripto gönderme (2) ve yatırma (3) işlemlerini kolayca tamamlamak mümkün. Gönderme kısmında istediğimiz kriptoparayı seçtikten (5) sonra miktarı manuel ve ya tümünü gönderme (4) yoluyla belirleyip adres girerek (6) göndermek mümkün.

“Yatırma” kısmında (3) kriptoparayı belirledikten sonra QR Kod ve ya adres sayesinde kullanıcılar işlemi gerçekleştirebilir. Burada dikkat edilmesi gereken faktör doğru ağ seçimidir. Hatalı seçim varlıklarınızın kaybolmasına neden olabilir.

Coinbase pay

Komisyon ücretleri

Pek çok borsada olduğu gibi Coinbase’ de de piyasa yapıcılar alıcılardan daha avantajlı durumda. Yani yapıcılar alıcılardan daha az komisyon ödüyorlar. Bunun nedeni ise yapıcıların likidite destekleyicileri olmalarıdır. Bir borsa için de en önemli faktörlerden biri likiditedir.

Alım/Satım Komisyon oranı

Coinbase borsasında maksimum komisyon oranı 0.6/0.4% (maker/taker) faiz oranındadır. Daha detaylı aşağıdaki görselde yer almakta.

Coinbase fees Nakit Yatırma ve Çekme Komisyon Oranları

Bu oran aracı kurumlardan dolayı nedenlerle değişiklik gösterebilir. Örnek ACH (Authomatic Clearing House – ABD dahilinde kullanılan para transfer ağıdır) kullanılarak yapılan yatırma ve çekme işlemleri 0% komisyon oranı ile yapılmaktadır. Borsa bundan başka Wire, SEPA ve SWIFT gibi kurumları da desteklemektedir. Coinbase deposit withdraw fee

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri  TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir