Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$65.624
% 0.27
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 65.624
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Çin’in COVID-19 politikasına bağlılığı, petrolü 2 ayın zirvesinden indirdi

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com –  Majör ithalatçı Çin’in, yaklaşık altı ayın en kötü vaka dalgasıyla karşı karşıya kalırken ekonomik açıdan yıkıcı olan “COVID-19’a karşı sıfır tolerans” politikasını sürdürme taahhüdünü yinelemesinin ardından talep endişelerinin artması ile Pazartesi günü petrol fiyatları düştü.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilileri, hafta sonu yaptıkları açıklamada ülkenin, COVID-19 ile mücadelede virüsün yayılmasını engellemek için hareketlilik üzerinde sıkı kısıtlamalar ve potansiyel karantina önlemleri içeren mevcut politikasını sürdüreceğini söyledi.

Bu hamle, Çin’in politikasında dönüş olasılığı üzerine hisse senedi ve emtia piyasalarında bir hafta süren bir ralliyi tetikleyen son spekülasyonları ortadan kaldırdı.

Çin’in bu COVID-19 politikası, bu yıl ülkedeki ekonomik faaliyetleri durma noktasına getirdi ve Şangay da dahil olmak üzere büyük ekonomi merkezlerinin, seyahatleri kısıtlamasıyla petrol talebini ciddi şekilde düşürdü.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı şu anda enfeksiyonlarda yeniden bir canlanma ile karşı karşıya ve bu da çeşitli bölgelerde COVID-19 kısıtlamalarının yeniden uygulanmasına neden oldu.

Çin’de talebin yavaşlayacağına dair korkular bu yıl petrol fiyatlarını ağır bir şekilde etkiledi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında ulaştığı en yüksek seviyelerden indirdi. Çin’in Pazartesi günü açıklanacak ticaret verilerinin, ülkeye yapılan petrol sevkiyatlarında istikrarlı bir düşüş göstermesi bekleniyor.

Brent Asya’daki erken ticarette %1,2 düşüşle iki ayın en yüksek seviyesinden 97,60 dolara gerilerken WTI %1,3 düşüşle 91,47 dolar oldu. Her iki sözleşme de geçen hafta Fed’den‘dan gelen güvercin sinyaller üzerine ciddi bir ralli yaptı.

Geçen hafta dört Fed yetkilisi, merkez bankasının Aralık ayında daha küçük bir faiz artırımını desteklediklerini söyledi ve bu durum, artan faiz oranlarıyla sarsılan risk odaklı varlıkları biraz rahatlattı.

Ancak merkez bankasının, kısa süre önce faizlerin muhtemelen ilk öngörülenden daha yüksek seviyelerde zirve yapacağının sinyalini vermesi ile piyasaların orta vadede baskı altında kalması muhtemel.

Çin dışında ABD ve Avrupa’da ise ham petrol talebinin dirençli olduğu görülüyor. Geçen hafta petrol fiyatları, ABD’nin haftalık petrol stokları raporunun beklenenden daha büyük bir düşüş göstermesinin ardından yükseldi.

Petrol fiyatlarının ayrıca Rusya’nın ham petrol ihracatına yönelik Batılı fiyat sınırlamalarının geçmesi ve OPEC’in yaptığı arz kesintisinin bu yıl içinde yürürlüğe girmesi halinde arzın daralmasıyla destek bulması bekleniyor.

Kartel kısa süre önce, ihtiyaç duyulması halinde daha fazla arz kesintisiyle ham petrol fiyatlarını desteklemeye hazır olduğunun sinyalini verdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir