Piyasalar, merkez bankalarından gelen şahin sinyalleri ve artan resesyon risklerini sindirmeye çalışırken altın fiyatları, Pazartesi gününe hareketsiz başladı. Çin ekonomisinin yeniden açılacağına dair umutlar, bakır fiyatlarının son dönemdeki kayıplarının bir kısmını telafi etmesine yardımcı oldu.
Özellikle Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi büyük merkez bankalarının, faiz oranlarının daha da yükseleceği sinyalini vermesi ile metal piyasaları için yakın vadeli görünüm cansızlığını korudu.
Metal piyasaları bu yıl artan faiz oranlarından etkilendi ve bu da başta altın ve diğer değerli metaller olmak üzere getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırdı.
Fed’in faiz oranlarını daha yavaş tempoda artırma ihtimali, son haftalarda altın fiyatlarına fayda sağlamış olsa da altın yıllık bazda hâlâ %1 düşüşle işlem görüyor. Altın ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında ulaştığı zirvelerin de oldukça altında ve güvenli liman statüsünü büyük ölçüde dolara bırakmış durumda.
Bu durum aynı zamanda sarı metalin, ABD’de potansiyel bir resesyon karşısında çok az değer kazanmasına neden oldu. Yatırımcılar, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının 2023’te bir resesyonu tetiklemesi konusunda giderek daha temkinli davranıyor.
Spot altın 1.793,55 dolar seviyesinde yatay seyrederken altın vadeli işlemleri %0,2 artışla 1.802,90 dolara yükseldi.
Külçe fiyatlarının, tatiller ve düşük işlem hacmi nedeniyle yılın geri kalanında çok hareketli olması beklenmiyor.
Diğer değerli metaller Pazartesi günü doların düşüşe geçmesiyle yükselirken platin %0,7, gümüş %0,6 artış gösterdi. İki metal de yıllık bazda bir miktar daha yüksek işlem gördü.
Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, piyasaların 2023’e doğru Çin’de arzın daralacağı ve talebin artacağı beklentisiyle, geçen haftaki sert kayıplarını telafi ederek Pazartesi günü yükseldi.
Bakır vadeli işlemleri yaklaşık %1 artışla 3,8063 dolar oldu.
Kırmızı metal, Çin’in katı COVID-19 politikasını geri çekmesiyle 2023’te ekonomik bir toparlanma göreceğine dair yenilenen umutlarla desteklendi.
Ancak yakın vadede; COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, ülkedeki vakaları da artırdığı için piyasalarda oynaklığın artması bekleniyor.
Yine de son ticaret verileri, yerel üreticilerin fiyatlardaki son zayıflığı bir alım fırsatı olarak kullanması nedeniyle Çin’in bakır ithalatının bu yıl istikrarlı bir şekilde arttığını gösterdi.
Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.