Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.724
% 1.59
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.724
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Çin’de faiz indirimi, Aramco’nun kârı, Almanya’da doğal gaza zam – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith 

Investing.com – Çin ekonomisi yavaşlarken merkez bankası faizlerde beklenmedik bir indirim yaptı. Suudi Aramco (TADAWUL:2222), dünyanın şimdiye kadarki en kârlı şirketi olarak kendi rekorunu kırdı. Almanya gaz faturalarına yeni bir zam uygulamaya hazırlanırken İngiltere, enerji şirketlerinin beklenmedik kazançlarına daha yüksek vergi uygulamaya bir adım daha yaklaşıyor. İran 2015 nükleer anlaşmasının yakın zamanda tekrar canlanacağını ileri sürdükten sonra petrol fiyatları düştü. ABD Empire State İmalat Endeksi ile NAHB aylık konut piyasası anketi paylaşılacak.

İşte 15 Ağustos Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Çin ekonomisi yavaşladı, merkez bankası faiz indirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomiyi canlandırma çabası ile bir yıllık ana kredi faiz oranını 10 baz puan düşürdü. Ülke ekonomisi, Pekin’in COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasının etkilerini ve gayrimenkul sektöründeki çöküşü atlatamıyor.

PBoC’un kararıyla aynı gün, ekonomide endişe verici bir durgunluğa işaret eden veriler paylaşıldı. Perakende satışlar, endüstriyel üretim ve sabit varlık yatırımları beklentilerin altında kaldı. Konut fiyatlarındaki düşüş yıl bazında %-0,9 olurken genç işsizlik oranı %19,9’u buldu.

Çin’in varlık piyasaları, sürpriz faiz indirimini ayı sinyali olarak aldı ve gösterge hisse senedi endeksleri, yuan ile birlikte düşüş yaşadı. Dünyanın en büyük madencilik gruplarının hisse fiyatlarında olduğu gibi baz metal fiyatları da düştü.

2. Suudi Aramco yine rekor bir kâr paylaştı

Suudi Aramco (TADAWUL:2222), ham petrol fiyatlarındaki artış sayesinde Haziran ayına kadarki üç ay içinde kârının, bir yıl önce elde ettiği 48,4 milyar dolardan %90 arttığını raporlayarak dünyanın çeyrek dönemlik en büyük kârı ile kendi rekorunu kırdı.

Şirketin temettü ödemesi toplamda 18,75 milyar dolarda değişmedi. Bunun %90’ından fazlası hem ülke içinde büyümeyi artırmak (IMF bu yıl büyümenin %10’un üzerinde olacağını düşünüyor) hem de yurt dışında yatırım yapmak için kullanan Suudi hükümetine gidecek. Krallığın emeklilik fonu, geçen yıl Nintendo’dan İngiltere futbol kulübü Newcastle United’a kadar her şeye para dağıttı.

Aramco, pandemi sonrasında küresel talepte toparlanma sürerken yedek üretim kapasitesinin yetersiz kaldığı konusunda uyardı. Yakın vadede Çin ekonomisindeki yavaşlama, bu durumu çok fazla etkilemeyebilir.

3. Çin verileri hissiyatı baskılarken borsalar düşüşle açılacak, NAHB anketi bekleniyor

Çin ekonomisinde yavaşlama ihtimali, dünya ekonomisinin görünümünü karartırken ABD borsaları düşüşle açılacak.

Dow Jones 171 puan düşerken S&P 500 endeksi de benzer miktarda değer kaybetti. Nasdaq 100 %0,4 düşüş gösterdi.

New York Fed’in Empire State İmalat Endeksi ile ABD ekonomisindeki faaliyete ilişkin son güncellemeyi alacağız ancak tartışmasız daha önemli olan veri, Ulusal İnşaatçılar Birliğinin (NAHB) aylık anketi olacak.

Kazanç takvimi büyük oranda boş, Salı ve Çarşamba günleri perakende sektöründen büyük isimler rapor paylaşacak.

4. Almanya doğal gaza zam uygulamaya hazırlanırken İngiltere, enerji şirketleri için daha yüksek vergiler düşünüyor

Almanya’nın doğal gaz şirketleri, Rusya’nın gaz tedarikini kesmesiyle yıkıma uğrayan bir sektörü ayakta tutmak ve talebi azaltmak amacıyla Ekim ayından itibaren müşterilerin faturalarına kilovat-saat başına 2,419 euro ek ücret uygulayacağını söyledi.

Zam, Almanya hükümetinin belirttiği 1 euro sent – 5 euro sent aralığının en düşük seviyelerine yakın. Bu gelişmeyle aynı zamanda Almanya, Ren Nehri’ndeki düşük su seviyelerinin, Frankfurt’tan daha güneydeki elektrik santrallerine kömür ve akaryakıt taşıyan mavnaları durduracağı yönünde beklentiler nedeniyle bir darbeye daha hazırlanıyor.

Öte yandan İngiltere’de muhalefet, Ekim ayında hanehalkı faturalarında daha fazla artış yaşanmasını önlemek adına enerji şirketlerinin beklenmedik kârlarına daha büyük vergi uygulaması çağrısında bulundu. Dikkati devam eden liderlik yarışında olan iktidardaki Muhafazakar Parti, vatandaşlarını regüle edilmiş fiyatlardaki artıştan (ki İngiltere Merkez Bankası İngiltere’yi resesyona sürükleyeceğini düşünüyor) nasıl koruyacağını açıklamakta hâlâ zorlanıyor.

5. İran yakında petrol anlaşmasına varılabileceğini öne sürdükten sonra petrol fiyatları düştü

Çin’deki zayıf veriler ve yaptırımların kalkması adına BM destekli planı tekrar canlandırmak için taviz vermeye hazır olduğuna işaret eden İran’dan yükselen olumlu sesler, ham petrol fiyatlarına yaramadı.

Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian, ABD’yi 2015 nükleer anlaşmasını yenilemek için daha fazla “esneklik” göstermeye çağırsa da İslam Cumhuriyeti’nin, AB’nin “nihai” metnine Pazartesi günü cevap vereceğini söyledi.

WTI %4,3 düşüşle 88,09 dolar olurken Brent %4,3 azalarak 93,64 dolara geriledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir