Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.922
% 2.55
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.922
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Çin, yasağa rağmen kripto benimsemesinde ilk 10 ülke arasına geri döndü

Blockchain veri platformu Chainalysis’in son raporuna göre Çin, kripto paraların kullanımının yasaklanmasına rağmen küresel kripto benimsemesinde ilk 10 ülke arasında yer aldı.

Chainalysis, 2022 yılı için çeşitli kriterleri göz önüne alarak kripto paraların ülke bazında kullanımlarını değerlendirdiği detaylı bir rapor yayımladı. Kripto paraların benimsenmesi konusunda önemli verilere sahip raporda Çin’deki yasaklara rağmen ülke vatandaşlarının kripto para kullanımının arttığı görüldü.

Çin, geçen sene ülkede kripto para kullanımını tümüyle yasaklamıştı. Başta Bitcoin madencilik sektörü olmak üzere kripto endüstrisi bu durumdan ciddi şekilde etkilendi. Ancak son veriler, ülkede kripto kullanımının yeniden artmaya başladığını gösteriyor.

Chainalysis tarafından yayımlanan ve Çin’in 10. sırada olduğu listenin başında Vietnam var. ABD ise bu sene yükselişe geçerek 5. sırada yer aldı.

Listeye bakıldığında analiz firmasının kripto benimsemesini belirlemek için kripto para alımı için harcanan gelirin yüzdesel olarak ağırlıklandırmasını kullandığı görülüyor. Bu yüzden en yüksek toplam hacime sahip ülke, nüfusa göre daha düşük kalabileceği için kripto benimsemesinde üst sıralarda yer almıyor.

Küresel kripto benimsemesini gelişmekte olan ülkeler domine ediyor

Diğer yandan değerlendirilen kriterler arasında kişiler arası (P2P) transferlerinin de benimseme de önemli bir kriter olarak ele alındığı görülüyor. Örnek olarak Hindistan, diğer kriterlerde ilk sırada yer almasına karşın P2P işlemlerinde geride kalması, ülkenin benimseme sıralamasında 4. sırada kalmasına neden olmuş.

Bu da ülkelerin, kripto paraları sadece bir değer deposu olarak değil değişim aracı olarak kullanmasının da önemli olduğunu gösteriyor. Diğer yandan listenin ilk sıralarında gelişmekte olan ülkelerin ağılıklı yer alması dikkat çeken başka bir detay.

Chainalysis raporunda bahsedilen önemli bir bulgu ise kripto para benimsemesinin 2020 yılında yavaşlamasına rağmen boğa sezonun oldukça üstünde kalması. Veriler, adaptasyonun 2019 yılına kadar istikrarlı şekilde büyüdüğünü ve geçen sene dengede kaldığını gösteriyor. Bu durum ayı piyasası koşullarına rağmen kripto paralara olan inancın canlı kaldığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Sıralamada ilk 10’a giremeyen Türkiye, Nijerya’nın ardından 12. sırada yerini almış durumda.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir