Bitcoin, Ethereum gibi popüler ve yüksek hacimli kripto paralar ve diğer finansal varlıklar üzerinde zaman zaman kullanılan, gelecek fiyat tahminlerini alım satım hacimlerini değerlendirerek fiyat tahminleri yapan Chaikin Para Akışı indikatörü nedir? nasıl kullanılır?
İlginizi Çekebilir: Tayvan Merkez Bankası CBDC için Acele Etmediklerini Söyledi
Finans piyasalarında para kazanmak için her yatırımcının bilmesi gereken bazı temel terimler ve teknik göstergeler vardır. Bunların dışında ise temel analiz yöntemi ile de alım-satım işlemleri yapılabilir.
Bir ürünün gelecekteki fiyatını öngörebilmek ve ona göre bir pozisyon alabilmek için destek direnç noktaları, piyasa hacmi ve alım-satım seviyeleri değerlendirilebilir. Bunları baz alarak geliştirilen indikatörler yatırımcılara teknik analiz konusunda yardımcı olmaktadır. Bu yazı da ise bir finansal ürünün alım satım hacimlerini kullanarak analiz eden Chaikin Para Akışı indikatörünü ele alacağız.
Chaikin Para Akışı İndikatörü Nedir?
Chaikin Para Akışı indikatörü Marc Chaikin tarafından geliştirilmiş alım satım yapan kişiler ve yatırımcılar tarafından bir piyasadaki alım ve satım baskısını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Bu indikatör, bir işlem çiftinin hacim verilerinden yararlanır. Seçilen finansal ürün için istenildiği gibi analiz süresi kullanılabilir, ancak en popüler mum değerleri 20 veya 21 gündür. Chaikin Para Akışı indikatör’ünün değeri 1 ile -1 arasında dalgalanır. Alış ve satış baskısındaki değişiklikleri daha fazla ölçmenin bir yolu olarak kullanılabilir ve gelecekteki değişiklikleri ve dolayısıyla yatırım fırsatlarını tahmin etmeye yardımcı olabilir. Fiyat hareketinin trendini iyi analiz edebilmektedir.
Chaikin Para Akışı İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Algoritmanın çalışma prensibi kısaca şöyledir;
- Para akışı hacmi = Para akışı çarpanı * Günlük hacim
- Chaikin Para Akışı (CMF) = Kümülatif para akış hacmi / Kümülatif hacim
Chaikin Para Akışı indikatörünü kullanmak için TradingView üzerinden göstergeler menüsüne girerek istediğiniz grafik için 20 veya 21 günlük uzunluk ayarı ile kullanabilirsiniz.
Bu indikatörü yorumlarken belirli basit kurallar vardır; CMF’nin 0 çizgisini yukarı kesmesi, alım sinyali olarak değerlendirilebilir. CMF’nin 0 çizgisini aşağı kesmesi, satım sinyali olarak değerlendirilebilir. Bunlara ek olarak eğer fiyat yükselirken CMF düşüyorsa, bu durum alım baskısının azaldığını ve trendin tersine dönebileceğini de gösterebilir. Elbette bu teknik analiz yöntemi yatırımcılara sadece olası senaryoları yorumlamak için üretilmiştir. Manipülasyonlar sonucu olağandışı hareket eden finansal ürünler için hiç bir teknik analiz aracı sağlıklı sonuç veremez.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.