Çatallanma (fork), blockchain ağına ait veri zincirinin herhangi bir sebepten dolayı ikiye ayrılmasını ifade etmektedir.
Çatallanma (fork) nedir?
Çatallanma (fork), kripto para piyasaları için mevcut blockchain ağlarının iki ayrı kopya halinde yollarını ayırması anlamına gelmektedir. Çatallanma (fork) işlemi kripto paralarda gerçekleştiğinde para biriminin değerlerini doğrudan etkilemektedir. İki yeni para biriminin oluşmasına bile sebep olabilmektedir. Oluşan iki zincir, çatallanma işlemine kadar aynı verileri paylaşırken, çatallanma (fork) işleminden sonra yeni işleyiş biçimleriyle çalışmaya devam ederler.
Çatallanma (fork), kullanıcı tabanı veya geliştiriciler bir kripto para birimi hakkında temel bir şeyin değişmesi gerektiğini düşündüklerinde ortaya çıkmaktadır. Büyük bir hack nedeniyle veya Bitcoin ve Bitcoin Cash’de yaşandığı gibi topluluk içinde temel bir anlaşmazlık sebebi ile olabilmektedir. Aynı zamanda erken dönemde hesaba katılmamış bir sorunun ortaya çıkması, ağda yaşanan tıkanıklık ya da ölçeklenebilirlik problemleri de çatallanma (fork) işlemini gerektirebilmektedir. Sorun yaşanmamış olsa bile, sistemin daha verimli çalışmasını sağlamak için de kullanılabilmektedir.
Çatallanma (fork), blokaj protokolünde yazılımın bir işlemin geçerli olup olmadığına karar vermek için kullandığı bir değişiklik olarak ifade edilmektedir. Bu, blokzincirdeki hemen hemen her sapmanın çatal olarak kabul edilebileceği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, çatallanmanın (fork) Hard Fork ve Soft Fork olmak üzere iki ana çeşidi bulunmaktadır.
Hard Fork (Sert Çatallanma)
Hard Fork, sert çatallanma olarak ifade edilmektedir. Blockchain ağında yapılan köklü ve geriye uyumsuz protokol güncellemesinin ardından birbirinden farklı iki zincirin oluşmasına hard fork (sert çatallanma) denir. Hard fork, geriye dönük uyumluluğu bozan herhangi bir değişikliktir. Eski yazılımı çalıştıran düğümler, yeni işlemleri geçersiz olarak görür. Bu, yeni “geçerli” zincirler çıkarmak için güncellenmeleri gerektiği anlamına gelmektedir.
Topluluğun çoğunluğu eski kuralları kullanmaya devam etmek istediklerine karar verirse, zincir bölünecek ve iki ayrı para birimine neden olacaktır. Bitcoin’den doğan Bitcoin Cash buna örnek gösterilebilir. Sert çatallanma yaşandıktan sonra iki zincir arasında etkileşim sonlanır. Hard fork işlemi geri alınamadığından yalnızca zorunlu durumlarda gerçekleşmektedir.
Soft Fork (Yumuşak Çatallanma)
Soft Fork, yumuşak çatallanma olarak ifade edilmektedir. Blockchain ağının daha verimli çalışmasını sağlayan ve geriye uyumlu olan teknik iyileştirmelere soft fork (yumuşak çatallanma) denir. Soft fork, geriye dönük olarak uyumlu herhangi bir değişik olarak ifade edilebilmektedir. Soft fork oluştuğunda, kripto para biriminin ağına bağlanan bilgisayarlar yeni işlemleri geçerli olarak kabul eder. Kripto para birimleri açısından değerlendirildiğinde, yumuşak çatallanma işleminin ardından eski ya da yeni döneme ait blok olması fark etmeksizin tüm coin’lerin değişimi yapılabilmektedir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.