Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.466
% 1.63
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.466
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Bugün Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com — Üç yıldır ilk kez COVID-19’suz bir Şahane Cuma yaşanıyor ve araştırmalar, yüksek enflasyona rağmen mağaza satışlarında sağlıklı bir toparlanmaya işaret ediyor. Çin, emlak sektörünün içinde bulunduğu kötü durumu hafifletmek için para politikasını biraz daha yumuşattı. Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha fazla büyüdü ve Avrupa genelinde iş güveninde yaşanan sert düşüş dibi görmüş gibi görünüyor. Elon Musk, Twitter’da askıya alınan hesaplar için genel bir af ilan etti ancak Tesla’daki araç iadeleri yüzünden işler iyi gitmiyor. Ve AB, doğal gaz ve Rus petrolü için önerilen fiyat tavanı konusunda anlaşamıyor.

İşte 25 Kasım Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Çin faizlerde yine indirime gitti

Çin Merkez Bankası para politikasını yeniden genişleterek konut kredisi balonunun patlamasıyla mücadele eden finansal sistemi desteklemek için son bir adım daha attı.

Banka, çoğu banka için zorunlu karşılık oranını 25 baz puan düşürerek ekonomiye yaklaşık 500 milyar yuan (1 dolar = 7,1664 yuan) likidite enjekte edeceğini söyledi. Bu karar, büyük devlet bankalarının sektöre yaklaşık 200 milyar dolar taze kredi sunacaklarını açıklamalarının ardından geldi.

Banka bu yıl politikayı çok fazla genişletme konusunda isteksiz davrandı ancak yıl boyunca azalan enflasyon ile ilgili son gelişmeler, likidite musluklarını açmak için hareket alanı sağladı.

2. Şahane Cuma online satıcılara değil, dükkanlara yarayacak

Son üç yıldır COVID-19 sonrası ilk Şahane Cuma, fiziksel mağazaların online alışverişe karşı üstünlüğünü, bir günlüğüne de olsa yeniden ortaya koymaya hazırlanıyor.

Mastercard (NYSE:MA) SpendingPulse, fiziksel mağazalardaki satışların geçen yıla göre %18 artmasını beklerken online satışların sadece %3,7 artması bekleniyor – bu artış, enflasyon oranından daha az.

Bu yıl seyahat, yemek ve konaklama maliyetlerindeki büyük artış göz önüne alındığında tatil, tüketici morali açısından zorlu bir sınav niteliği taşıyor. Geçen hafta yayımlanan Michigan Tüketici Duyarlılığı endeksi, devletin cömert destek ödemeleri ve sıfır faiz oranlarının, mevsimsel bir savurganlığa izin verdiği pandemi sırasında herhangi bir zamanda olduğundan çok daha düşüktü.

3. Hisse senetleri tatil ticaretinde yükselişe geçti; gözler araç iadesi isteyen Tesla’da

ABD borsaları kısa sürecek bir seansı yükselişle açmaya hazırlanıyor ancak çoğu katılımcının piyasadan uzakta olacağı bir günde, piyasa hareketleri konusunda çok heyecanlanan birini görmek zor.

Dow Jones 72 puan yükselirken S&P 500 benzer miktarda artış yaşadı ve Nasdaq 100 Salı günkü kapanışa göre genel olarak yatay seyretti. Ana destekleyici faktör hâlâ, Fed’in Salı günkü toplantı tutanaklarında Aralık ayından itibaren daha küçük faiz artışlarına geçebileceği yönündeki ana fikir olmaya devam ediyor.

 İlgi çekebilecek hisse senetleri arasında, bazı otomobillerin arka lambalarını etkileyen bir yazılım hatası nedeniyle yılın 19. kez iade duyurusu yayımlamak zorunda kalan Tesla (NASDAQ:TSLA) yer alıyor. Bu arada Çin’in düzenleyici kurumu, emniyet kemeri sorunları ve olası batarya arızası nedeniyle yaklaşık 70.000 Tesla aracının geri çağrılmasını emretti.

Bu iade talepleri, CEO Elon Musk’ın işinin daha da zorlaştığı anlamına geliyor. Twitter’da askıya alınan bazı hesaplar için çıkaran Musk, özel bir konsey toplamadan önce bu konuda bir karar almayacağını söylemişti.

4. Avrupa’dan şimdilik iyi haberler geliyor

Avrupa’da; Almanya’nın üçüncü çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla verisinin yukarı yönlü revize edilmesi ve ülkenin ana tüketici güven endeksinin artık dibi görmüş olduğuna dair yeni işaretler var.

Tüketicilerin bastırılmış seyahat talebi ve sanayideki tedarik zinciri darboğazlarında hafifleme görülmesi sayesinde, artan enerji fiyatlarının etkisi hafifledi ve Almanya, Eylül ayına kadarki çeyrekte ilk başta bildirilen %0,3 yerine %0,4 büyüme gösterdi.

Bazı cömert toplu ödeme anlaşmaları ve hükümetin gaz ve elektrik fiyatlarını sınırlamaya yönelik tedbirlerinin açıklanmasının ardından GfK tüketici iklimi endeksi, üst üste ikinci ayda da yükselişe geçti.

İtalya’da yeni hükümetin oldukça hızlı bir şekilde kurulmasının ardından tüketici ve iş dünyası güveninde de büyük toparlanmalar yaşanırken İspanya’da üretici fiyat enflasyonu, Eylül ayında %36,5 iken Ekim ayında %25,1’e geriledi.

5. AB’nin petrol ve doğal gaz pazarlığı sürüyor

Ham petrol fiyatları; COVID-19 vaka sayılarının yeni rekor seviyelere yükselmesiyle Çin’de hareketliliğin giderek daha da azalacağına dair işaretlere rağmen toparlandı.

WTI vadeli işlemleri %2,4 artışla 79,81 dolardan, Brent vadeli işlemleri ise %1,7 artışla varil başına 86,83 dolardan işlem gördü.

Avrupa Birliği, Rus petrolü ihracatına ve doğal gaz için gösterge niteliğindeki toptan satış fiyatlarına tavan fiyat getirme planları konusunda kargaşa yaşamaya devam ediyor. İspanya ve diğer ülkelerin üst sınırın yürürlüğe giremeyecek kadar yüksek belirlendiği yönündeki protestolarının ardından blok, bu konudaki kararını Aralık ayındaki bir başka toplantıya ertelemek zorunda kaldı. Daha düşük bir üst sınır için baskı büyük ölçüde, önümüzdeki altı ay boyunca tüketimi desteklemek için Almanya kadar mali alana sahip olmayan ülkelerden geliyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir