Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$70.013
% 2.55
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 70.013
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Perşembe günü açıklanacak olan ABD’nin son enflasyon rakamları, Fed’in agresif faiz artırımı kampanyasından geri adım atacağına dair umutları defalarca kırılan yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Çarşamba günkü son Fed toplantısının tutanakları, yetkililerin ekonomiyi ve enflasyon görünümünü nasıl gördüklerine dair bazı bilgiler sunacaktır. Fed’den birkaç politikacının hafta boyunca yapacağı yorumlar da yakından izlenecek. Cuma günkü büyük bankaların kazanç raporları; artan faiz oranlarının ve piyasa oynaklığının etkisini gösterebilir. OPEC+’nın 2020’den bu yana en büyük arz kesintisini açıklamasının ardından petrol fiyatları gündemde kalmaya devam edecek ve İngiltere’de ekonomi verisi yağmuru, sterlindeki toparlanmayı test edecek.

İşte yeni haftaya başlamak için bilmeniz gerekenler:

1. ABD enflasyon verileri

Cuma günkü istihdam raporunun, Fed’in büyümeyi zayıflatarak yüksek enflasyonu düşürme çabalarına rağmen iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini göstermesiyle birlikte Perşembe günü enflasyonun yine yükseldiğini gösteren veriler, Fed’in daha da şahinleşmesine yol açabilir.

Ekonomistler temel enflasyon oranının ılımlı olmasını beklerken gıda ve yakıt maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyonun Eylül ayında hızlanarak Fed’i, Kasım ayında art arda dördüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmek üzere girdiği yolda tutması bekleniyor.

Cuma günü açıklanacak perakende satış verilerinin, Eylül ayında otomobil satışlarındaki toparlanmayla beraber ufak bir artış göstereceği düşünülüyor.

Ekonomik takvimde ayrıca ABD’li tüketicilerin, aylar süren sıkı para politikasının ardından nasıl bir yol izlediğini göstermesi beklenen tüketici hissiyatı verileri, ilk işsizlik başvuruları ve toptan eşya fiyat enflasyonu verileri de yer alıyor.

2. Fed tutanakları ve konuşma yapacak politikacılar

Fed’in Çarşamba günü paylaşılacak olan son toplantı tutanakları, politikacıların enflasyonun durumu ve faizlerin gelecekteki seyrine ilişkin görüşleri hakkında daha fazla bilgi sunacaktır.

Yatırımcılar ayrıca hafta boyunca Başkan Yardımcısı Lael Brainard, New York Fed Başkanı James Bullard, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans dahil olmak üzere birçok Fed yetkilisini dinleyecek.

Fed yetkilileri tarafından yapılan son yorumlar; finans piyasalarındaki çalkantının, merkez bankasının kendi hedefinin üç katından fazla seyreden enflasyonu düşürmek için harekete geçmekten caydırmayacağını gösterdi.

Hisse senedi piyasaları, Fed’in agresif parasal sıkılaştırmasının ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği korkusuyla sert bir darbe aldı.

3. Büyük bankaların kazanç raporları

Büyük ABD bankaları, artan faiz oranlarının etkisine ilişkin endişelerin olduğu bir zeminde Cuma günü üç aylık kurumsal kazançlarını açıklayacak. Ülkenin en büyük dört kredi kuruluşu – JPMorgan Chase (NYSE:JPM), Wells Fargo (NYSE:WFC), Citigroup (NYSE:C) ve Morgan Stanley (NYSE:MS) – Cuma günkü açılış öncesinde üçüncü çeyrek kazanç raporlarını paylaşacak.

Analistler, piyasadaki dalgalanmanın yatırım bankacılığı faaliyetlerini vurması ve bankaların ödemelerini aksatan borçluların zararlarını karşılamak için daha fazla acil durum fonu ayırmasının ardından sonuçların net gelirde bir düşüş göstermesini bekliyor.

Bankalar genellikle faizler yükseldiğinde daha çok kazanır çünkü müşterilerden daha fazla borç alabilir ancak daha yüksek borçlanma maliyetleri, ipotek ve diğer kredilere olan talebi de etkiler.

Fitch Ratings analistleri bir raporda, “Yüksek faizler, enflasyon ve ABD’de hafif bir resesyon nedeniyle bankaların varlık kalitesi ve kredi büyümesi üzerinde ılımlı ancak artan bir olumsuz etki bekliyoruz, bu da yüksek faizlerin bazı faydalarını ortadan kaldırıyor.” diye yazdı.

4. Petrol fiyatları

OPEC+’nın, ABD’nin küresel petrol fiyatlarını düşük tutma baskısı karşısında petrol üretimini kısma kararının ardından güçlenen dolara rağmen Cuma günü beş haftanın en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatları gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

OPEC+, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne uygulayacağı ambargo öncesinde üretim hedeflerini günde 2 milyon varil düşürmeyi planlayarak zaten sıkışık olan piyasada arzı baskılayacak.

Petrol brokeri PVM’den Stephen Brennock, Reuters’a yaptığı açıklamada “OPEC’in son kesintisinin en önemli sonuçları arasında petrolün 100 dolar seviyelerine geri dönme olasılığı var.” dedi.

UBS Global Wealth Management da Brent petrolün, “önümüzdeki çeyreklerde 100 dolar sınırının üzerine çıkacağını” öngördü.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pazar günü Financial Times’ta yayınlanan röportajında bu kararın küresel ekonomi, özellikle de gelişmekte olan piyasalar için “yararsız ve akılsızca” olduğunu söyledi.

5. İngiltere verileri

İngiltere Merkez Bankasının (BoE) Mali Politika Komitesi, Çarşamba günü toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Komite, hükümetin mini bütçesinin ardından tahvil piyasalarını istikrara kavuşturmak için geçen ay yapılan acil müdahaleyi denetledi. Tutanaklar; emeklilik fonlarının karşı karşıya olduğu riskler ve ciddi bir şekilde yükselen mortgage oranlarının etkileri hakkında bazı bilgiler verebilir.

İngiltere Salı günü Ağustos ayı istihdam, bir gün sonra ise Ağustos ayı GSYİH, sanayi üretimi ve ticaret dengesi verilerini paylaşacak.

Zayıf ekonomik veriler, uzun vadeli büyüme planlarını hayata geçirmesi için hükümet üzerindeki baskıyı artırabilir.

Yatırımcılar BoE’nin, %10’a yaklaşan enflasyonla mücadele etmek için Kasım ayındaki toplantısında faizleri tam puan artıracağını düşünüyor. Yeni hükümetin planladığı vergi indirimlerinin ise enflasyonu artırması bekleniyor.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir