Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$58.306
% 3.80
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 58.306
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Bu hafta dolar/TL’yi etkileyecek iki önemli gelişme: Faiz kararı ve enflasyon

Geçtiğimiz haftayı 18,60 seviyesinde kapatan dolar/TL, yeni haftaya da sakin başladı.

Bu hafta dolar tarafında Çarşamba günü açıklanacak faiz kararı, TL tarafında ise Perşembe günü açıklanacak enflasyonun etkili olması bekleniyor.

ABD Merkez Bakası Fed’in Çarşamba günü yapacağı FOMC toplantısında faizi 75 baz puan artırması bekleniyor. Ancak beklenti büyük ölçüde fiyatlandığı için toplantıda faiz artışından ziyade Aralık ve sonrasında nasıl davranılacağı sinyalleri takip edilecek. Büyüme üzerindeki baskının artması nedeniyle Fed’in Aralık’tan itibaren daha düşük oranlı faiz artışları yapması bekleniyor ve bu yöndeki mesajlar dolardaki yükselişte bir miktar soluklanma yaratabilir.

Öte yandan yüksek kalan enflasyonu düşürme pahasına büyümeden vazgeçildiğine dair mesajların verilmesi ise dolardaki kuvvetin devam etmesine neden olabilir. Piyasalar Fed’in enflasyon vurgusunda bulunmasını ve verilere bağlılık mesajını yinelemesini bekliyor.

Enflasyonda yükselişin devam etmesi bekleniyor

Eylül’de %83’e çıkan enflasyonun Ekim’de %85’i aşması bekleniyor. Piyasalar Kasım ve Aralık’ta görülecek baz etkisine karşın yıl sonu enflasyonun Merkez bankasının tahmini olan %65’in üzerinde kalmasını bekliyor.

Küresel gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu tetikleyebilir

Rusya’nın tahıl sevkiyatından çekilmesi dün vadeli kontratlarda buğday sözleşmelerinde %5 yükselişe neden oldu. Küresel piyasalarda tahıl fiyatlarında Mart sonrası yaşanan düşüşün bu ay itibarıyla yerine yükselişe bırakması bekleniyor. Eğer sevkiyatta anlaşma sağlamaz ise, yılın son aylarında gıda enflasyonunda yeni bir ralli söz konusu olabilir.

Dolar/TL’de güçlü Fed ve yüksek enflasyon etkisi yükseliş yaratabilir, ancak uzun zamandır kurun gelişmelere tepki vermemesi dikkate alındığında fiyatlamalar sınırlı kalabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir