Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$65.739
% 0.09
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 65.739
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Bu Gelişmelere ve Verilere Dikkat: Haftaya Altın’ı Etkileyecek!

Altın, yatırımcıların artan bir Rus işgali korkuları üzerine sığınma arayışıyla haftaya sağlam bir zeminde başladı. Rus birliklerinin üslere dönmeye başladığını iddia eden haberler, sarı metalin Salı günü güvenli liman olarak ilgisini kaybetmesine neden olsa da, haftanın ikinci yarısında tekrar ivme kazanmayı başardı ve Haziran 2021’den bu yana ilk kez 1.900 doların üzerine çıktı. Coinmühendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Cuma günü piyasa havası temkinli kalırken, altın haftalık bazda yaklaşık %2 yükseldi.

Geçen hafta piyasada neler oldu?

ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan hafta sonu CNN’e, Rusya’nın 20 Şubat’tan önce Ukrayna’yı işgal edebileceğini söyledi. Piyasalar bu manşet üzerine haftanın başında riskten kaçındı ve altın Pazartesi günü güçlü günlük kazançlar kaydetti.

Ancak Salı günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birlikleri kısmen geri çekmeye karar verdiklerini açıklamasının ardından yatırımcılar rahat bir nefes aldı. Küresel hisse senedi endeksleri yükseldi ve gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi yaklaşık %3 artarak altının Pazartesi günkü kazançlarını silmeye zorladı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya yönelik bir Rus saldırısının hala büyük bir olasılık olduğunu yinelemesi piyasanın havasını bir kez daha bozdu. Ayrıca, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Şu ana kadar sahada herhangi bir gerilim azaltma görmedik, Ukrayna sınırlarında Rus askeri varlığının azaldığına dair herhangi bir işaret yok” dedi.

Bu arada ABD Sayım Bürosu tarafından yayınlanan veriler, ABD’de Perakende Satışların Ocak ayında aylık bazda %3,8 arttığını gösterdi. Bu veri, %2’lik piyasa beklentisini geniş bir farkla aştı ancak piyasa katılımcıları tarafından büyük ölçüde göz ardı edildi. Günün ilerleyen saatlerinde, ABD Merkez Bankası’nın Ocak ayı politika toplantısının tutanakları, çoğu politika yapıcının Federal Fon oranı hedef oranında 2015 sonrası döneme göre daha hızlı bir artış hızından yana olduğunu ortaya koydu.

Yatırımcılar, Ukrayna ile Rusya arasında askeri bir çatışma olup olmayacağını anlamaya çalışırken, Perşembe günü piyasalar riskten kaçındı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, BM Güvenlik Konseyi’ne Rusya’nın güçlerini geri çektiğini doğrulayamadıklarını söyledi. 10 yıllık ABD T-bonosu faizinin %3’ten fazla kaybetmesiyle altın, sekiz ayda ilk kez 1.900 doların üzerine çıktı.

Olumlu bir gelişme üzerine Anthony Blinken, önümüzdeki hafta Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov ile görüşme davetini kabul ederek krize diplomatik bir çözüm bulma umutlarını canlandırdı ve risk akışlarının hafta sonu öncesinde piyasalara dönmesine izin verdi. Bununla birlikte, ABD Savunma Bakanı’nın Rusya’nın hala sınıra asker sevk ettiğini ve hala bir saldırı başlatabilecek durumda olduğunu söylemesinin ardından piyasa katılımcıları temkinli bir duruş sergilediler.

Gelecek haftanın gündeminde neler var?

Jeopolitiğin, önümüzdeki hafta birincil piyasa sürücüsü olmaya devam edeceğini belirten piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, gerilimin azalması, bir risk rallisini tetikleyebilir ve altının ağır satış baskısı altına girmesine neden olabilir. Öte yandan analist, uzun süreli bir Rus işgali tehdidinin, yatırımcıları riske duyarlı varlıklardan uzak durmaya zorlayarak altına başka bir destek sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

ABD piyasaları Pazartesi günü Başkanlar Günü münasebetiyle kapalı olacak. IHS Markit Salı günü gelişmiş Şubat İmalat PMI’sını yayınlayacak ve Konferans Kurulu Tüketici Güven Endeksi’ni yayınlayacak. Perşembe günü, ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun dördüncü çeyrek GSYİH büyümesine ilişkin ikinci tahminine yeni bir ivme kazandırmak için bakılacak. Son olarak, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi Cuma günü açıklanacak. Yıllık bazda, Çekirdek PCE Fiyat Endeksi’nin Şubat’taki %4,9’dan Ocak’ta %4,8’e düşmesi bekleniyor. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Tahminden daha güçlü bir veri, doların talep bulmasına ve altın üzerinde baskı yapmasına neden olabilir. Ancak jeopolitik belirsizlikler devam ettiği sürece piyasa tepkisinin kısa ömürlü olması muhtemel.

Altın teknik görünümü ve altın duygu anketi

Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre altının 1.900 doların üzerine çıkması ve rallisini genişletmek için bu seviyeyi destek olarak kullanmaya başlaması gerekiyor. Analist, artan yönde, 1.910 doların (statik seviye), 1.925 doların (statik seviye) önündeki bir sonraki yükseliş hedefi olarak hizalandığını belirtiyor.

Analisti günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesinin aşırı alım koşullarına işaret ederek şu anda 70’in üzerinde olduğunu ifade ediyor ve günlük RSI’nın en son Kasım ortasında 70’in üzerine çıktığında, altının derin bir düzeltme yaptığını hatırlatıyor. Analist şu tahminlerde bulunuyor:

Önümüzdeki hafta benzer bir hareket beklenebilir, ancak risk akışları Rusya-Ukrayna anlaşmazlığının çözümüyle piyasalara hakim olmadıkça altının kayıpları sınırlı kalacak. Destek 1.870 dolar (eski direnç, statik seviye), 1.850 dolar (statik seviye) ve 1.838 dolar (20 günlük SMA) seviyelerinde bulunuyor.

FXStreet Forecast anketine göre, altın önümüzdeki hafta rallisini sürdürmekte zorlanabilir. Bir haftalık ortalama 1.893 dolar, haftalık kapanış fiyatının biraz altında. Orta vadede, altının o zaman diliminde 1.950 doların üzerine çıkacağını öngören uzmanlar arasında bir boğa eğilimi görülüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir