Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.343
% 0.83
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.343
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Borsa İstanbul’da kapanışa doğru: BIST 100 yükselişini sürdürüyor

BİST

Investing.com – BIST 100 endeksi, güne hafif pozitif başladıktan sonra sabah saatlerinde yatay kaldı. Öğleden sonraki işlemlerde ise ivmesini artırarak rekor tazelemeye devam etti. 

Yurt dışı piyasalarından pozitif ayrışmaya devam eden Borsa İstanbul’da bugün ABD yıllık tüfe verisinin beklentilerin altında %7,1 olarak açıklanmasının ardından yukarı hareketini hızlandırarak 5.292 puanda yeni zirvesini belirledi. Son saate girildiğinde ise endeks, 5.270 puan bandında hareket ediyordu. 

Bu arada ABD tüfe oranı, yıllık %7,3 oranındaki beklentinin altında gelmesinin yanında covid döneminde yaşanan gerileme sonrası aylık bazda en sert düşüşünü kaydetti. Bu olumlu gelişme ABD ve Avrupa vadeli endekslerinde de pozitif fiyatlanırken Avrupa vadelileri, %2’ye yakın ve ABD vadelileri ise %3 bandında yükselişe geçti. Gelişme, Borsa İstanbul’a ise ek bir katalizör olarak yansıdı. Piyasalar için diğer olumlu bir gelişme ise Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS), Ekim 2021 döneminden beri ilk kez 500 seviyesinin altına gerilmesi olarak görülebilir. 

Bunun yanında dolar endeksi, ABD tüfe verisinin açıklanmasının ardından sert düştü. Saatlik dilimde %1 gerileme kaydeden DXY, ABD işlem saatleri öncesinde 103 bandına geriledi ve Haziran dönemi seviyelerine geri döndü. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla kripto piyasaları da hızlı yükseldi. Bitcoin, 18.000 dolara dokunurken Ethereum, 1.350 dolara doğru bir değer artışı gördü.

Borsa İstanbul’da da pozitif hava devam ediyor. BIST 100, an itibarıyla günlük %1,5’in üzerinde değer kazancıyla devam ederken yükselişi destekleyen ana sektörler arasında sınai endeksi, %1,84 ile öndeydi. Hizmet sektörü, %1 artarken finansallar, son saate girildiğinde %1,5’e yakın yükselişe sahip.

Perakende ticaret öne çıktı

Alt sektörler arasında perakende ticaret, bugün %5’e yakın değer artışıyla öne çıktı. Ardından basit metaller, gıda ve tekstil sektörü geldi. Odun, kağıt ve baskı, telekomünikasyon, sigorta ve ulaştırma ise bugün piyasanın tersine hareket ederek kısmi düşüşler kaydetti. 

Bunun yanında bankalar ve holding, kapanışa doğru %1,5’in üzerinde değerlendi.

BIST 100’de en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında ULKER, DOAS, GOZDE, QUAGR ve MGROS, en çok kazandıran hisseler oldu. Bunun yanında BIST 100’de gün sonuna doğru en çok düşen hisselerin başında; SMRTG, PRKABIZMDC, MAVI ve VERUS vardı.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir