Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$63.984
% 0.81
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.984
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Bollinger Bantları

Teknik analizde sıkça kullanılan araçlardan bir tanesi 1980 li yıllarda John Bollinger tarafında keşfedilen Bollinger Bantlarıdır.Temelde Bollinger Bantlarının amacı piyasada aşırı alım ve satım bölgelerini tespit etmek ve fiyat dalgalanmalarının yönünü belirlemektir.

Göstergede bir üst bant,bir alt bant ve bir de orta bant vardır.Üst ve alt bant fiyat hareketlerine tepki göstererek dalgalanmalar yüksek olduğunda genişler ve tam tersi durumda yani dalgalanma düşük olduğunda daralır.

Bollinger bantları için standart pariteler şunlardır:

  • Orta çizgi: 20 günlük basit hareketli ortalama (SMA)
  • Üst bant: 20 günlük SMA + (20 günlük standart sapma x2)
  • Alt bant: 20 günlük SMA – (20 günlük standart sapma x2)

Bollinger Bantları | Binance Academy

Bollinger Bantları Nasıl Yorumlanır ?

Bollinger Bantlarını inceleyebilmek için fiyat hareketlerini detaylı incelemek gerekir. Fiyat şayet Üst Bollinger Bantını geçer ve  haraketli ortalamanın üzerine yükselirse burdan piyasanın genişlediğini yani aşırı alım bölgesi olduğunu düşünebiliriz. Şayet fiyat Üst banda birkaç defa değmiş ise o zaman da bu kısımda direnç oluşturmuş diyebiliriz.

Aksi durumda varlığın fiyatı belirgin bir şekilde düşer ve alt bandın altına inerse o zaman aşırı satış var anlamına gelebilir. Ve alt çizgiye birkaç defa temas eden fiyat için burayı kendisine destek hazırladığı yorumunu yapabiliriz.

Kısacası alım satım yapanlar Bollinger Bantlarını alım satım hedeflerini belirlemek için ya da piyasanın daha önceden hangi noktalarda aşırı alım ve aşırı satım koşulları gösterdiğini gözden geçirmek için kullanırlar.

Bollinger Bantlarındaki genişleme ve daralmalar, yüksek ve düşük dalgalanma zamanlarını tahmin etmeye çalışırken faydalı olabilir.

Varlığın fiyatı daha dalgalı oldukça bantlar orta çizgiden uzaklaşır yahut fiyat daha az dalgalı oldukça bantlar orta çizgiye yaklaşır.

Bollinger Bantları piyasa dalgalanmalarını analiz etmek ve gelecek hareketleri tahmin etmek için genelde kısa vadeli alım satımlar için uygundur. Bollinger Bantlarını alım satım için kullanan alım satım yapan kişiler bantlar aşırı genişlediğinde piyasa trendinin konsolidasyon dönemine ya da yön değişimine yaklaştığın kabul eder. Aksine, bantlar çok sıkıştığında piyasanın patlayıcı bir hareket yapmaya hazırlandığı kabul eder.

Peki Bollinger bantları orta çizgiye sıkışma gösterdiyse bizler bunu nasıl yorumlayabiliriz ?

Piyasa fiyatları yatay yönlü seyrettiğinde, BB ortadaki basit ortalama çizgisine doğru daralma eğilimi gösterir. Genellikle düşük dalgalanma seviyesi büyük ve patlayıcı hareketlerden önce gelebileceği düşünülebilir.

Doğal olarak, Bollinger göstergelerini yorumlamanın farklı yöntemleri vardır, fakat kişiler yalnızca Bollinger Bantlarını tek bir araç olarak kullanmamalı bunun yerine diğer teknik analiz göstergeleriyle beraber kullanılmalıdır.

 

Bollinger Bantlarıyla ilgili daha detaylı bilgi için sizler için detaylı anlatımını da yaptığımız videomuz kanalımızda mevcut. Kanalımızı ziyaret ederek Bollinger Bantları hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir