Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$64.901
% 2.59
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 64.901
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası, dünya üzerindeki çok çeşitli piyasalarda ortaya çıkan yükseliş trendini belirtmek için kullanılmaktadır.Boğa piyasası sürekli olarak büyüme yaşayan bir piyasadır. Finans alanında yüzeysel bilgiye sahip kişilerin bile boğa piyasasında kar elde etmesi mümkündür.

Boğa piyasasında ekonomik büyüme hızı yüksek, işsizlik seviyesi düşüktür ve yatırımcı güveni yüksektir. Boğa piyasasında yatırımcıların ileriye yönelik olarak iyimser bir beklenti içine girmeleri nedeniyle risk alma eğilimleri artmaktadır.

Arz talep dengesi boğa piyasasını ve süreceği zamanı etkilemektedir. Güçlü ekonomi, ülkedeki yüksek istihdam seviyesi, boğa piyasasını etkileyen faktörlerdendir. Boğa piyasasının ismi boğanın ilk saldırı anındaki yükselişi esas alınarak konulmuştur. Boğa piyasasında fiyatları, ani ve yukarı doğru bir yükselişe geçmektedir.

Boğa piyasası sırasında yol boyunca dalgalanmalar, düşüşler ve düzeltmeler olacaktır. Kısa vadeli aşağı doğru hareketler, kolayca hatalı bir şekilde boğa piyasasının sonu olarak yorumlanabilmektedir.

Boğa piyasasının özelliklerini inceleyecek olursak:

  • Boğa piyasasında ‘alım’ yönünde işlemler yapılmaktadır.
  • Boğa piyasası, hisse senedi fiyatlarının yükselişte olduğu dönemlerdir.
  • Boğa piyasasında, yukarı yönlü hareketlerden ciddi kazançlar elde edilmektedir.
  • Boğa piyasası, ekonomide iyimser beklentilerin arttığı dönemlerde yaşanmaktadır.
  • Boğa piyasalarının ne kadar süreceği belli değildir. Hızlı yükselişler birkaç gün sürebileceği gibi, haftalarca hatta aylarca devam eden ve zamana yayılan ‘boğa piyasası’ trendleri de vardır.
  • Boğa piyasalarında süre, genellikle ilgili hissenin, borsanın, hedef seviyelerine, gerçekleşen spekülasyonlara göre şekillenir.
  • Boğa piyasasında fiyatlar arttığı için, kaybetme riski de daha azdır.
  • Yukarı yönlü trend, başlangıç noktasından itibaren yüzde 20 ve daha üzerinde gerçekleşirse, boğa piyasasıda teyit edilir. Ve bu noktadan sonra iyimserlik artar. Buna bağlı olarak alımlar da hızlanabilir.

Boğa Piyasasının Aşamaları

  • Toplama: Zararda olan ve cesareti kırılmış yatırımcılar tarafından satışı gerçekleştirilen değeri çok ucuz malların büyük yatırımcılar tarafından toplanmaya başladığı aşamadır.
  • Alım Dalgası: Toplama aşamasının ardından piyasada artık iyileşme belirtilerinin net bir şekilde fark edilmeye başlandığı ve küçük yatırımcıların da artık alım dalgasına dâhil olduğu, işlem hacimlerinin arttığı aşamadır.
  • Doygunluk: Hacim artışıyla piyasa belirli bir doygunluğa ulaşmıştır ve piyasada alıcı oldukça azalmıştır. Boğa Piyasasının sonuna gelindiğini gösterir, ardından sert düşüş dalgasının başlaması beklenebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir