LAYER 2
Layer 1 blok zincirleri dendiğinde aklımıza Bitcoin ve Ethereum gelmeli peki nedir bu layer 1 Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinde ölçeklenebilirlik, güvenlik ve ademi merkeziyetçilik için takas edilir. Veriler güvenli bir şekilde dağıtılmış defterde saklanırken kullanıcı sayıları arttığında işlem hızları oldukça yavaşlar bu yavaşlık Visa gibi diğer ödeme yöntemlerine kıyasla daha da yavaş olabilir. İşte bu durum için layer 2 ortaya çıkar.
Layer 2 blok zinciri ölçekleme zincirlerini tanımlamak için kullanılan bir terim olarak kullanılır. Bu çözümler layer 1 blok zincirine üzerine kurulmuş ağın ölçeklenebilirliğini ve işleme hızını iyileştirmeye katkı sağlar. Kısaca layer 1 blok zincirinin eksik yönlerini tamamlar ve bu ağı daha iyi bir hale getirmeyi amaçlar işte tam olarak burda da iki katmanın birbirini nasıl geliştirdiğini görmüş oluyoruz bu harika bir şey.
Layer 1 blok zinciri üzerine inşa edilmiş projelerin nasıl çalıştığına dair örnek verecek olursak bunların başında Ethereum ağı gelir. Ethereum ağına inşa edilmiş projeler güvenlik ve ademi merkeziyetçiliğin avantajlarından yararlanır. Fakat ağda bir tıkanıklık olduğunda kullanıcılar yavaş işlem hızlarına ve yüksek miktarlarda işlem ücretlerine maruz kalırlar. Ethereum ağının (PoS) Proof-of-stake mekanizmasına geçme nedenlerinden biri budur. Layer 2 ölçekleme çözümleri layer 1 üzerine inşa edilirken, bunu merkezi olmayan ve güvenli hale getiren özellikleri değiştirmeden yaparlar.
Bu gerçekten büyüleyici ve iki zincirinde eksiklerini çok güzel bir şekilde tamamlayıp blok zinciri ekosisteminin geliştiğinin kanıtı daha fazla bilgilendirici makaleler için Coinmuhendisi.com adresini takip etmeyi unutmayın.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.