Kriptolar:
29660
Bitcoin:
$61.339
% 0.66
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.18
Piyasa Değeri:
$2.26 T
% 0.18
Korku & Açgözlülük:
56 / 100
Bitcoin:
$ 61.339
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.26 T

BitMEX: Bu Altcoin, Önemli Gelişmeyle Bitcoin’i Solladı! 

BitMEX Research kısa süre önce lider altcoin Ethereum’un neden Bitcoin’i gölgede bıraktığını açıklayan bir rapor yayınladı. Farklılığın teknik nedenleri var. Bununla birlikte ekip, Ethereum’un piyasaya sürülmesinden önceki Bitcoin geliştirici kültürünün, alternatif kullanım durumlarını ekosisteminden uzaklaştırdığını iddia ediyor.

OP_Return tartışması

Rapor, Bitcoin’in uygulama katmanıyla ilgili Bitcoin Core geliştiricileri arasında Mart 2014’teki online tartışmaları araştırıyor. O yılın başlarında Counterparty (Karşı Taraf) protokolünün lansmanıyla başladılar. Counterparty, verileri depolamak için OP_Return kullanır. Bu, harcanamaz olduğu kanıtlanan bir işlem çıktısı türü. BitMEX, “İşlevin, Bitcoin’i yakmak veya Bitcoin Blockchain’de rastgele verileri depolamak için kullanılması mümkün,” dedi.

Bazıları, verilerini depolamak için budanmış Bitcoin node’larına ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden, bu tür işlemlerin Bitcoin’i ölçeklendirmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Bu, ortalama bir kişi için bir node’un daha az depolama yoğunluğuna sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca, Bitcoin’in ademi merkeziyetçiliğini korumasına yardımcı oluyor.

Bununla birlikte, 20 Mart 2014’te Bitcoin destekçisi Jeff Garzik, CounterParty’nin bir Bitcointalk forumunda görüşlerini paylaştı. Garzik, Bitcoin Blockchain alanını kullanmasını eleştirmeye başladı. Fonksiyonun Blockchain’de rastgele verileri depolamasının “olumsuz” veya “istenmeyen sonuçlara” neden olacağını ileri sürdü. Ayrıca, side-chain’ler gibi daha verimli ölçeklendirme çözümlerinin zaten mevcut olduğunu söyledi.

Counterparty geliştiricileri, hızlı bir şekilde, Garzik’in duruşunu benimsediler. Bitcoin’in Blockchain’inin güvenliğini sorumlu bir şekilde kullanıyorlar. Buna karşın Counterparty’nin nasıl hayatta kalabileceği konusunda Bitcoin çekirdek geliştiricileri ile çözümleri tartışmak istediler.

Bununla birlikte, Bitcoiner’lar daha az protokolü desteklemek için çok az şey yaptı. Bunun yerine, Luke-Jr adlı bir Bitcoin geliştiricisi ve madencilik havuzu operatörü, Counterparty kullanıcılarını Bitcoin node’larını kendi istekleri dışında beklenmedik işlem türlerini depolamaya zorlamakla suçladı. Garzik gibi, Blockchain verilerinin bu tür alternatif kullanımları için bir yer olarak mayınlı side-chain’ler önerdi.

Luke-Jr , “Umarım madencilik, merkezi olmayan hale dönerken, OP_RETURN varyantı olsun veya olmasın kötüye kullanım/spam işlemlerine daha az tolerans göstereceğiz” dedi. Ayrıca, ifadesini destekleyerek, maden havuzundaki Counterparty’yle ilgili tüm işlemleri sansürlemeye başladı. 28 Mart’ta, Counterparty’nin Bitcoin node’larına karşı kötüye kullanmak için Blockchain alanını kullanmasını karşılaştırdı.

Bitcoin Blockchain ne için kullanılmalı?

Luke-Jr’ın açıklaması ve eylemleri, Counterparty topluluğunun birçok üyesinin öfkesini çekti. Karşı argümanları, Luke-Jr’ın Bitcoin Blockchain’in ne için kullanılması gerektiğini dikte etme girişimi etrafında toplandı. Bir kullanıcı, “Bu tutuma inanamıyorum. Bitcoin’in sahipleri olduğunu bilmiyordum,”dedi.

Diğerleri, Counterparty’nin işlemlerinin finansal işlemler oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle Bitcoin node’larının saklamayı kabul ettikleri ile uyumlu olduğunu iddia etti. Counterparty kurucu ortağı PhantomPhreak, “Bitcoin için olası kullanım durumları hakkında diğerlerinden çok daha dar bir görüşünüz var” dedi. Bu konuda şu açıklamayı yaptı:

Bitcoin, başlangıçta yapılması amaçlanmayan pek çok şey yapıyor. Bitcoin protokolünü genişletmek istemiyoruz. İstikrar, güvenlik vb. faydalar için tamamen onun içinde ve mümkün olduğunca basit ve doğrudan bir şeyler yapmak istiyoruz.

Counterparty topluluğunun ezici tepkisine dayanarak BitMEX, bu anın birçok geliştiriciyi lider altcoin Ethereum üzerinde projelerini geliştirmek için Bitcoin’den uzaklaştırdığından şüphe ediyor.

Lider altcoin neden Bitcoin’den üstün?

BitMEX’in detaylandırdığı gibi, side-chain’ler, Counterparty’nin rakiplerinin desteğine rağmen, teknolojinin çeşitli sınırlamaları nedeniyle Bitcoin için bir ölçeklendirme çözümü olarak kritik kütleyi elde edemedi. Bu sınırlamalardan biri, böyle bir side-chain oluşturmanın karmaşıklığını içeriyordu. Geliştiricilerin, diğer altcoin projeleri pazar payı kazanmadan önce, güvenli, birleşik mayınlı bir side-chain oluşturmak için zamanları yoktu. Rootstock ve Liquid gibi side-chain’ler artık mevcut. Bununla birlikte, popülerlik açısından hala Ethereum tarafından gölgede bırakılıyorlar.

İkinci bir kısıtlama, ana Bitcoin Blockchain’ine sabit halde kalıyor. Ayrıca, Blockchain’de yerel bir varlık olarak Bitcoin kullanımını çevreliyor. Bu güne kadar geliştiriciler, Blockchain’ler arasında tamamen güvenilmez iki yönlü bir sabitleyici oluşturmak için henüz bir çözüm bulabilmiş değiller. Coinmuhendisi.com’dan da takip ettiğiniz üzere Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, Ocak ayında,bir Reddit yazısı yazdı. Buterin, Blockchain köprülerinin güvenliğinin temelde kusurlu olduğuna ileri sürdü.

Son olarak, side-chain’lerin, nihai olarak main-chain’den güvenlik garantisi gerektirmeyen sınırlı kullanım durumlarına sahip olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, side-chain’lerin, uygulamaya bağlı olarak Bitcoin’in veri depolama sorunlarını tam olarak çözmesi mümkün değil. BitMEX, “Görünüşe göre bir çözüm olarak side-chain’ler lehine tartışan bazı kişiler, Dapp uygulamalarının çoğuyla özellikle ilgilenmemiş. Bunları denememiş gibiler,” diyor.

Lider altcoin Ethereum ayrıca daha hızlı blok süreleri, daha az muhafazakar blok boyutu kısıtlaması ve daha esnek bir komut dosyası dili gibi onu daha geliştirici ve kullanıcı dostu yapan özelliklere sahip. Rapor, “Ancak… en önemli faktör kültür” diyor.  Geçen ayın sonlarında, popüler kripto girişim kapitalisti ve araştırmacı Nic Carter, stablecoin’ler ve merkezi olmayan finans gibi Blockchain’ler için alternatif kullanım durumlarını reddeden Bitcoin’cilere karşı sert bir makale yazdı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir