Kriptolar:
32057
Bitcoin:
$69.548
% 2.48
BTC Dominasyonu:
%59.4
% 0.77
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 4.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 69.548
BTC Dominasyonu:
% 59.4
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Bitcoin, SHIB ve Altcoin’leri Olanlar Zekat Ödemeli Mi?

Müslümanlar için kutsal ay olan Ramazan ayı başladı. Yardımlaşmanın ve dini görevlerin bu ayda yapılmasının daha faziletli olduğunu düşünen inananlar, İslam dininin farzlarından olan zekatı da bu ayda vermeyi tercih ediyorlar. Peki Bitcoin (BTC), Shiba Inu (SHIB) veya altcoin varlığı olan Müslümanlar zekat vermeli mi? Ekonomist İslam Memiş, kripto para yatırımcılarının aklındaki bu soruya cevap veriyor.

Bitcoin, SHIB ve altcoin’lerden zekat verilir mi? Ne kadar verilir?

Zekât, İslam dininde zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan inanların Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. İslam Memiş, öncelikle zekâtın farz olması için şartları sayıyor; malların nisaba ulaşması yanında artıcı olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olması.

Bunun yanında İslam Memiş , asli ihtiyaç maddelerinin insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeyler olduğunu belirtiyor ve şu örnekleri veriyor: barınma, nafaka (yiyecek, giyecek ve sağlık giderleri), ulaşım, eğitim, ev eşyası, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler ve elektrik, su, yakıt, aidat vb. diğer cari giderler ve bu temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılan para.

İslam Memiş, paraların (altın, gümüş, döviz vb.), ticari olan varlıkların ve bunların gelirlerinin, yatırım amaçlı gayr-i menkullerin vb. birikimlerin nisap miktarının 80 gram altın veya onun değerinde bir meblağ olduğunu belirtiyor ve nisap miktarına ilk defa sahip olan kişinin zekatla yükümlü olabilmesi için bu birikimi nisaba ulaştığı andan itibaren üzerinden bir tam 1 yıl geçmesi gerektiği söylüyor. Coinmuhendisi.com okuyucuları için İslam Memiş’in Bitcoin ve diğer kripto varlıklardan zekat verilip verilmemesine ilişkin görüşlerini aktarıyoruz. “Devir değişti, artık yatırımcı ve tasarruf araçları da değişti” diyen İslam Memiş, Bitcoin ve benzeri kripto varlıkları 80 gram altını geçen ve zekat ödeme koşullarını taşıyan kişilerin de zekatını vermesi gerektiği vurguluyor. İslam Memiş, hesaplamanın nasıl yapılacağını şu şekilde izah ediyor:

Zekat vereceği gün kripto parasını 80 gram altına bölmeli. 80 gram altının üzerindeki miktarın %2,5’ini zekat olarak hesaplamalı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir