Türkiye’nin kripto para tarihinde en büyük dolandırıcılıklarla tanınan “Bitcoin Safiye” ve Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer hakkında yeni gelişmeler yaşandı. İşte detaylar…
Bitcoin Safiye için mahkemeye itiraz
Coinmuhendisi.com olarak daha önce de bildirdiğimiz üzere, Bitcoin’i kullanarak yaklaşık 30 milyon liralık dolandırıcılık gerçekleştiren Safiye Gökçe Yüce ve Oğuzhan Yüce çifti için 135’er yılla tutuksuz yargı kararı verilmişti. Çiftin dolandırdığı mağdurlardan biri olan komşusu, mahkemeye itirazda bulundu ve çiftin tutuklu yargılanmasını talep etti. Afyon ve Kahramanmaraş’ta ifade veren diğer mağdurlar ise davanın birleşmesini istedi.
Kendisini ekonomist ve broker olarak tanıtan Safiye Gökçe Yüce, yaklaşık 40 kişiyi dolandırarak milyonlarca dolarlık vurgun yaptı. Bunun ardından 23 Ağustos 20192da ortadan kayboldu. Aydın’da 40 kişiyi 600 BTC ile dolandırdığı suçlamasıyla aranan Yüce, yaklaşık 3 ay sonra Bursa’da yakalandı. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüce’nin 10 Mart 2020’de yurt dışına çıkış yasağı ve elektronik kelepçeyle serbest bırakılmasını emretti. Çift hakkında dolandırıcılık suçundan 27 kez ayrı ayrı 1 yıldan 5 yıla kadar toplam 135’er yıl hapis cezası istendi. Bunun ardından ilk duruşma sonrası mağdurlar, mahkemeye itiraz etti.
Mağdurlar, Yüce’nin birinci derece yakınlarının banka hesabı ve yurt dışı Bitcoin hesaplarının araştırılmasını talep ettiğini belirtti. Ayrıca dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi ve sanıkların tutuklu yargılanması gerektiğini düşünüyorlar.
Thodex davasında flaş karar
Hakkında çeşitli suçlardan 40.540 yıla kadar hapis istenen Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer hakkında “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet” suçundan yeni bir dava açıldı ve mahkeme ilk kararını verdi. Özer hakkında, Vergi Denetim Kurulu’na istediği evrakları teslim etmediği ve yıllar önce vergi kaçırmaya başladığı gerekçesiyle ikinci bir dava açıldı. İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde üç yıla kadar hapsi istenen Özer’in katılmadığı mahkemeye avukatları katıldı.
Avukatlar, “Müvekkilimiz şu an yurt dışındadır. Kırmızı bülten ile aranıyor. 2017 yılında şirket kurulmuş, 2021 yılında re’sen terk edilmiştir,” ifadelerini kullandı. Vergi konusunda, “Vergi Denetim Kurulu’nun istediği evraklara ilişkin istenilen tebligatın”, 2021 yılında, terkten sonra kayyum ile yönetim sırasında yapıldığını, bu nedenle Özer için beraat kararı verilmesini istediklerini belirttiler.
Avukatlar, “Vergi Denetim Kurulu’nun istediği evraklara ilişkin gönderdiği tebligat 2021 yılında terkten sonra kayyum ile yönetilmekteyken yapılmıştır. Dolayısıyla mücbir sebep hali mevcuttur. Derhal beraat kararı verilebilir. Sanık savunmasına ihtiyaç yok,” ifadelerini kullandı. Ardından mahkeme, Özer’in dinlenmesine yönelik işlemlerin olumsuz sonucuna işaret ederek hakkında yakalama kararı çıkarttı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.