Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.420
% 0.96
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.420
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Bitcoin nispeten sakin kalırken Ethereum yeni rekor seviyelere ulaşıyor

Investing.com – Ethereum (ETH), günün ilk saatlerinde 4.640 dolar seviyelerine kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini yenilemeye devam etti. Ethereum’un fiyat rekoru kırması, kripto para gündemine oturmuş durumda. En büyük altcoin’in etkileyici performansı devam ederken Bitcoin (BTC), Investing.com verilerine göre son 24 saatte yüzde 2,45 oranında artışla 63.000 dolar bandında el değiştiriyor. 

Ethereum, gün açılışında ATH gördükten sonra gelen kâr satışları kripto parada aşağı yönlü volatilite oluşturdu ve 4.500 dolara kadar uzanan satış işlemleri görüldü. Ancak sabah saatlerinde yeniden toparlanan Ethereum pazarı, haber yayına hazırlanırken 4.600 dolar bandına doğru bir ivmeye sahipti.

Ethereum (ETH), yılbaşından bu yana yüzde 550’yi bulan etkileyici bir performansa sahip. Geçen yılın bu zamanlarından beri ise fiyatını yüzde 1000 oranında artırdı. Son yükselişe katalizör olarak Ethereum 2.0’a geçiş sürecinin sorunsuz devam etmesi yanında Chicago Ticaret Borsası’nın (CME), dünkü duyurusunda mikro düzeyde Ether vadeli işlemlerini başlatacağını duyurmasının da etkili olduğu düşünülüyor. CME, 6 Aralık itibarıyla kripto türev ürünlerini mikro Ether vadeli işlemleriyle genişleteceğini duyurdu. 

Tüm bu gelişmelerin yanında Ethereum’un blockchain ağları arasında katman-1 çözümü olarak tartışmasız lider konumda olması, ilgi odağı haline gelen NFT’ler ve Metaverse gelişmeleriyle kullanım oranının artacağı düşüncesi de Bitcoin’den daha iyi performans göstermesine neden oluyor. Zira Bitcoin (BTC), yılbaşından bu yana yüzde 120 oranında değer kazancıyla ilerliyor.

Bitcoin ile ilgili son büyük gelişme ise bilindiği gibi ABD SEC’in Bitcoin Futures ETF’lerine onay vermesiydi. Bu gelişmeyle 67.000 dolar fiyatına kadar yükselerek rekor kıran BTC, o günden bu yana 60.000 dolar seviyesine düşse de yukarı yönlü trendini sürdürüyor. 

Piyasa yorumcuları ise Bitcoin’in yıl sonunda 90.000 dolar seviyelerine kadar yükselebileceği beklentilerini koruyorlar. Bunun yanında analistlerin Ethereum için yıl sonu fiyat tahmini 8.000 – 10.000 dolar bandı arasında bulunuyor.

Arz kesintileri, Ethereum fiyatının yüksek kalmasına yardımcı oluyor

Ethereum Blockchain ağıyla ilgili detaylara bakıldığında Ethereum 2.0 için kitlenen kripto varlık miktarının 8 milyona ulaşması, olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Bu bağlamda merkezi kripto para borsalarında Ether miktarının azalmaya devam etmesi diğer önemli bir detay. 

Buradan çıkarılacak sonuca göre kripto para yatırımcıları DeFi platformlarında kullanmak üzere veya fiyat artışının devam edeceği beklentisiyle merkezi borsalardan cüzdanlarına Ether çekmeye devam ediyor olabilir. Blockchain verilerine göre geçen hafta net değerde 2,5 milyar dolar değerinde Ethereum, merkezi kripto borsalarından çekilmiş olarak gözüküyor.

Ethereum arzını kısan diğer bir faktör ise Londra çatallanmasıyla devreye alınan EIP-1559 coin yakım mekanizması. Devreye alındığı günden beri yaklaşık 3 milyar dolar değerinde Ether yakılmasını sağlayan bu mekanizma, günlük olarak ortalama 15.000 ETH yakımı gerçekleştiriyor. 

Bunun yanında Ethereum ağındaki yüksek işlem ücretleri, sorun olarak kalmaya devam ediyor. Bu durum ise Ethereum alternatifi olan Solana, Avalanche, BSC, Polkadot gibi diğer katman-1 çözümlerinin büyümesine katkı sağlıyor.

Dünya çapında artan enflasyon oranları kripto talebini artırmaya devam ediyor

Piyasanın en büyük kripto varlıklarında görülen kararlı yükselişlerin altındaki bir diğer nedenin ise dünya genelinde artış eğiliminde olan enflasyon rakamları olduğu görüşü sık sık dile getiriliyor. 

Ana akım benimsemesinin son bir yılda gözle görülür derecede arttığı kripto para piyasaları, kurumsal ve bireysel yatırımcılar tarafından bir enflasyon koruması olarak görülüyor. Bu görüş, Goldman Sachs’ın Ethereum için yıl sonu tahmininde bulunduğu raporunda da dile getirildi. Öyle ki raporda enflasyon rakamlarıyla  ile kripto para fiyatlarının son 2 yıldır yüksek korelasyonla devam ettiği vurgulandı.

Yazar: Günay Caymaz 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir