Kriptolar:
29660
Bitcoin:
$61.516
% 1.19
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.18
Piyasa Değeri:
$2.26 T
% 0.18
Korku & Açgözlülük:
56 / 100
Bitcoin:
$ 61.516
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.26 T

Bitcoin Halving 2024: Bilmeniz Gerekenler

Nisan 2024’e tahminen denk gelecek olan yaklaşan Bitcoin (BTC) halving, kripto paranın fiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Peki, Bitcoin (BTC) halving nedir, ne zaman gerçeklecek?

Bitcoin Halving Nedir?

Bitcoin Halving, yeni blokların madenciliği için verilen ödülün yarıya düşürüldüğü bir olaydır. İşlemleri doğrulamakla sorumlu madenciler, yarılanma sırasında %50 daha az Bitcoin alırlar. Yaklaşık her dört yılda bir meydana gelen 210.000 blokta bir planlanan Bitcoin yarılanmaları, 21 milyon Bitcoin’in maksimum arzına ulaşana kadar yeni Bitcoin’lerin üretilme sayısını azaltır.

Bitcoin yarılanmaları, yeni Bitcoin’lerin arzını azaltarak fiyatların güçlü talep durumunda yükselmesine neden olabileceği için yatırımcılar için önemlidir.

Bitcoin Yarılanması Ne Zaman?

Bir sonraki Bitcoin yarılanmasının, 740.000’inci blok üretildiğinde Nisan 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor. Bu olay sırasında blok ödülü 6.25’ten 3.125 Bitcoin’e düşecek. Kesin tarih, değişken blok üretim süreleri nedeniyle henüz bilinmemekle birlikte, ağ genellikle ortalama on dakikada bir blok üretir.

En Son Bitcoin Yarılanmasında Ne Oldu?

En son Bitcoin yarılanması 11 Mayıs 2020’de gerçekleşti, madencilik ödülleri %50 azalarak blok başına yeni Bitcoin’ler 12.5’ten 6.25’e düştü. Sınırlı arz, Bitcoin’in fiyatını, yarılanmadan bir ay önce 6877.62 dolardan, etkinlik zamanında 8821 dolara yükselten boğa senaryosuna katkı sağladı. Önemli oynaklığa rağmen, fiyatlar 11 Mayıs 2021’de 49504 dolara kadar yükseldi.

Bitcoin Yarılanmasının BTC Fiyatına Potansiyel Etkisi

Yaklaşan yarılanmanın Bitcoin fiyatına kesin etkisi henüz belirsizdir. Birçok analist, fiyatların kısıtlı arz nedeniyle etkinlik sonrasında hızla yükseldiği geçmiş yarılanmalara benzer bir desen bekliyor. Ancak, Bitcoin’in fiyatının seyri, yarılanma süresi boyunca talep dinamiklerine bağlı olacaktır. Kripto para piyasası olgunlaştıkça ve diğer dijital varlıklardan gelen rekabet arttıkça, talebi tahmin etmek giderek karmaşık hale gelir.

Bitcoin Yarılanması Nasıl Çalışır?

Bitcoin yarılanması, yeni Bitcoin üretiminin hızını düzenleyen ağın temel blockchain yazılımının bir parçasıdır. Madenciler, ‘madencilik’ adı verilen işlemi doğrulamak için yarışırlar ve çabalarının karşılığında yeni Bitcoin’ler alırlar. Ağ, madencilere verilen ödülleri her 210.000 blokta bir yarıya indirmek üzere programlanmıştır.

Neden Bitcoin Yarılanır?

Bitcoin yarılanmaları, ‘Satoshi Nakamoto’ takma adını kullanan gizemli bir kişi veya grup tarafından tasarlanan ağın yazılımına kodlanmıştır. Yarılanmaların arkasındaki kesin nedenler belirsiz olsa da, teoriler hızlı bir şekilde Bitcoin dağıtarak erken benimsemeyi teşvik etmek amacıyla uygulandığını öne sürüyor. Ayrıca, yarılanmalar, yeni Bitcoin arzının önceden belirlenmiş bir hızda sağlanmasını sağlayarak deflasyonist önlemler getirir.

Bitcoin’in tasarımı ve yarılanma mekanizmaları ile ilgili eleştirilere rağmen, yarılanmalar Bitcoin’in para politikasının ayrılmaz bir parçası olarak kalmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir