Beklenen halving öncesinde, ABD merkezli spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF’ler), Perşembe günü art arda beşinci para çıkışını işaret ederek 4,3 milyon dolarlık kümülatif bir çıkış yaşadı. Farside Investors’ın geçici verilerine göre bu eğilim, 12 Nisan’dan bu yana toplam 319 milyon doların üzerinde net çıkışa katkıda bulundu; Grayscale’in GBTC’si, para çekme işlemlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Perşembe günü yalnızca GBTC’de 90 milyon dolarlık önemli bir çıkış görüldü, ancak bu kısmen Fidelity’nin FBTC’sine ve BlackRock’un IBIT’ine yapılan girişlerle dengelendi. Ancak BlackRock’un IBIT’si Perşembe günü yalnızca 18,8 milyon dolar çekerek 5 Nisan’daki aylık en yüksek seviyesinden %93 düşüş gösterdi.
GBTC, kuruluşundan bu yana çıkışlar yaşasa da, diğer ETF’lere girişlerde son zamanlarda görülen yavaşlama endişe kaynağı olabilir. Örneğin BlackRock’un IBIT’i girişlerde önemli bir düşüş gördü ve bu da ABD’de listelenen Bitcoin ETF’lerine olan talebin potansiyel olarak doygunluğa ulaştığını gösteriyor.
Piyasa analistleri, stabilcoin büyümesi ve ABD’de listelenen Bitcoin ETF’lerine girişler gibi temel likidite etkenlerinin son haftalarda yavaşladığını belirtti. Bitcoin fiyatlarındaki düşüşe rağmen ETF’lere net girişler artmadı, bu da yatırımcı duyarlılığında potansiyel bir değişime işaret ediyor.
Bitcoin’in fiyatı, bu yazının yazıldığı sırada geçen ayki 73.500 doların üzerindeki rekor seviyelerinden %13’ün üzerinde bir düşüşle 64.700 dolara geriledi. Bu geri çekilme, ABD vergi ödemeleri, Fed’in faiz indirimi olasılığının azalması ve İran ile İsrail arasındaki jeopolitik gerilimler gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir.
Blok başına madeni para emisyonunu 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşürecek olan yarılanmayı çevreleyen beklentiye rağmen, tarihsel emsaller yarılanmaların Bitcoin fiyatında büyük yükselişlere yol açtığını gösteriyor. Bununla birlikte, kripto topluluğu içinde yarılanmanın uzun vadeli etkisine ilişkin görüşler farklılık gösteriyor; bazıları yükseliş eğilimi gösterirken diğerleri daha derin fiyat düzeltmeleri öngörüyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.