Önde gelen dijital varlık borsası Binance’in Türkiye kolu, uzun zamandır beklenen kripto para birimlerinin regülasyonuna ilişkin çok önemli olabilecek 13 öneride bulundu. İşte Binance’in regülasyon önerileri…
Dijital varlıkların tanımı net olmalı ve Stablecoin’ler düzenlenmeli
Binance yayınladığı regülasyon önerilerinde ilk olarak ülkemizde dijital varlıkların kapsamlı bir tanımının yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu tanım içerisinde kriptonun elektronik olarak aktarılabilir, saklanabilir veya alınıp satılabilir, mübadelesi mümkün ve ekonomik değer saklama aracı olarak tasarlanmış veya kullanılabilir olmak gibi tanımlar yer almalı.
Stablecoin’lerin de kripto para birimleriyle aynı şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesini öneren Binance’e göre stablecoin’lerin özgürce alınıp satılabilmesi mümkün kılınmalı. Bunun sebebi ise stablecoin’lerin kullanımının kısıtlanması kullanıcı deneyimine zarar verebilir.
Binance’in NFT’ler ve staking hakkındaki önerileri neler?
Binance, NFT’lerin kripto para birimlerinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Şirket, oldukça yeni bir sektör olan NFT sektöründeki gelişmeyi kısıtlamamak adına kriptodan farklı değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Proof-of-stake sistemine dayanan staking hakkında ise Binance, kullanıcıların dürüst bir şekilde ödül kazanmasına ve ağın küresel olarak güvende tutulmasına yarayan bir sistem olduğunu belirtiyor. Staking faaliyetine de düzenlenme getirilmesini düşünen ünlü şirkete göre bunun kısıtlanması ise kullanıcı deneyimine zarar vermesinin yanı sıra kripto para birimlerinin kullanıcı odaklılığı ve topluluktan güç olması gibi temel ilkelerine de zarar verebilir.
Kripto para kullanıcılarının doğrudan erişimi ve global havuzlara izin verilmesi
Binance, Türkiye’deki kullanıcılardan gelen yoğun talebin göz önünde bulundurularak yeni kullanıcıların piyasaya erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini belirtiyor. Bu sürece getirilecek herhangi bir ek önlemin kullanıcılara ve talebe zarar vermesinin yanı sıra ülkemizin önde gelen bir kripto pazarı olmasının önünde bir engel teşkil edebileceğini belirtiyor.
Önde gelen dijital varlık borsası ayrıca kripto para piyasası için oldukça elzem bir faktör olan likidite havuzlarının yalnızca Türkiye ile sınırlandırılması, ülkemizdeki dijital varlık piyasasını riske atabileceği konusunda uyarıyor. Firmaya göre söz konusu riskler ise şöyle:
- Bir likidite havuzu ne kadar küçük olursa piyasa manipülasyonuna da o kadar açık olacaktır.
- Büyük likidite havuzları, kullanıcıların daha yüksek kolaylık ve finansal güvenlik ile işlem yapmalarına ve yatırım kararları vermelerine olanak sağlayacaktır.
- Kısıtlı likidite havuzları, kullanıcıların adil olmayan fiyatlarla karşılaşmasına yol açacaktır.
Listing/delisting süreçlerinde nasıl bir yol izlenmeli?
Kripto para birimlerinin listelenmesi veya listeden kaldırılması oldukça önemli bir konu olarak biliniyor. Binance’e göre bu konuda yeterli uzmanlığa sahip olmayan borsaların, kullanıcıları mağdur etmemeleri açısından net kriterlerin belirlenmesi gerekiyor.
Binance’e göre öte yandan listeleme veya listeden kaldırma işlemleri için yeterli uzmanlığa sahip şirketlerin, bu süreçlerde bağımsız bir şekilde karar verebilmelerinin de önü açılmalı. Bu süreç sırasında uygun düzenleyici gözetimi sağlamanın önemli olduğunun da altı çiziliyor. Bunun için uygulanabilecek bazı önlemler arasında ise borsaların kendi kendine sertifikalandırılması ve inceleme ve onay sürecinden geçebilmesi gerekiyor.
Sigorta fonu oluşturulmalı ve kripto para saklama hizmetleri düzenlenmeli
Binance’e göre kullanıcıların borsa kullanımı dışındaki bazı sebeplerden zarara uğramasını engellemek açısından, bu gibi durumlarda kullanılabilecek bir sigorta fonuna sahip olması da oldukça önemli görünüyor. Kripto para şirketi, buna örnek olarak kendi oluşturdukları SAFU adlı kullanıcıları için güvenli varlık fonunu gösteriyor.
Pek çok dijital varlık kullanıcısı açısından varlıklarının güvenle saklanması oldukça önemli bir konudur. Şirkete göre, her kripto para borsasının kendi işleyişlerindeki farklılıkların göz önünde bulundurularak aşağıdaki önlemler alınabilir:
- Borsa emanet modeli: Borsanın, müşterilerinin kripto varlıklarını emanet altına alması.
- Kendi kendine saklaması modeli: Kripto varlıkların doğrudan kripto varlığın sahibi tarafından saklanması.
- Üçüncü taraf saklama modeli: Üçüncü bir tarafın (örn. cüzdan hizmetleri sağlayıcısı), varlıkları borsa veya kullanıcıyı temsilen saklaması.
Düzenlemelerin temelli olması, yüksek güvenlik ve kripto para transferinin sınırlandırılmaması
Coinmuhendisi.com olarak daha önce belirttiğimiz üzere kripto para piyasasının doğası gereği sürekli gelişiyor olduğu biliniyor. Binance’e göre düzenlemeler yapılırken uygulanması beklenen prensiplerin kalıcı olması ve aynı zamanda kripto para birimlerini doğasına da zarar vermemesinin amaçlanması gerekiyor. Şirkete göre bunun için odaklanılması gereken kavramlar ise kullanıcıların korunması, piyasanın adaleti, endüstrinin gözetim altında tutulması olmalı.
Ünlü borsası kripto para regülasyonunun, kullanıcı ve kullanıcı fonlarının güvenliğini her zaman birincil öncelik olarak tutacak şekilde çıkarılması ve geliştirilmesini öneriyor. Bu nedenle, kullanıcıların korunması adına çoklu imzalı sözleşmeler, 2FA gibi kullanıcıya dönük güvenlik önlemleri, kripto varlıklarının büyük çoğunluğunun sıcak yerine soğuk cüzdanlarda tutulması gibi hususların her kripto varlık hizmetleri sağlayıcısı için zorunlu tutulması gereken hususlar olduğu düşünülüyor. Binance’e göre son olarak düzenlemelerin ardından dijital varlıkların transferi sürecinde ksııtlayıcı sınırlamalardan kaçınılması gerekiyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.