Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$97.151
% 0.09
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 97.151
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Binance Vadeli (Futures) ve Kaldıraçlı İşlemler

Binance Vadeli

Binance Futures, kripto para yatırımcılarına hem yükselen (Long) hem de düşen (Short) piyasalarda kar elde etme fırsatı sunan, kaldıraç kullanarak işlem yapma imkanı veren bir platformdur. Binance borsasının vadeli işlemler platformu olan Binance Futures, kullanıcıların belirli bir kaldıraç oranı kullanarak işlemlerini gerçekleştirebileceği bir ticaret alanı sunar.

Binance Futures Nedir?

Binance Futures, Binance borsasının vadeli işlem platformudur. Bu platformda kullanıcılar, Bitcoin ve diğer kripto paralar ile kaldıraçlı işlemler yaparak hem Al (Long) hem de Sat (Short) pozisyonlar açabilirler. 2020 yılının başlarında kullanıma sunulan Binance Futures, kripto para türev ürünlerini alıp satmak için bir araç sunar. Vadeli işlem sözleşmeleri, belirli bir varlığın gelecekteki bir tarihte, belirli bir fiyattan alım-satımını yapmak için yapılan anlaşmalardır. Bu işlemler genellikle, yatırımcıların daha az sermaye ile daha büyük hacimli işlemler yapmasına olanak tanır.

Binance Futures Hesabı Nasıl Açılır?

1. Binance Global Hesabı Oluşturma:

Binance Futures platformunu kullanmak için öncelikle bir Binance Global hesabı açmanız gerekmektedir. Binance TR hesabı bu işlemler için yeterli değildir.

Binance Futures

Binance Global hesabınızı açmak için buraya tıklayınız. adresine gidin ve %20 komisyon indirimini kazanarak açılan ekrana isterseniz mail isterseniz telefon numaranızı girip kayıt olma adımlarını tamamlayınız.

2. Kimlik Doğrulama (KYC):

Binance Global hesabınızı oluşturduktan sonra, KYC doğrulamasını tamamlamanız gerekmektedir. Bu doğrulama, Binance’in size tüm özellikleri sunabilmesi için gereklidir. Kimlik bilgilerinizi girerek, yüz tanıma testini tamamlayarak ve adres kanıtı sunarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için sol tarafta bulunan Binance amblemine dokunup ‘Doğrulama’ kısmına tıklayıp gerekli adımları tamamlayalım.

3. Binance Futures Hesabını Aktifleştirme:

Binance hesabınızı açtıktan sonra, Futures hesabınızı aktif etmek için Binance’inizin dilinin İngilizce olmasına dikkat ediniz. Çünkü vadeli işlemler o zaman erişilebilir hale geliyor. Ayarlar kısmından dili İngilizce seçtikten sonra sağ altta “Derivatives” (Türevler) menüsüne gidin.

Binance Futures

İlk defa Futures hesabı açıyorsanız, küçük bir sınavla karşılaşabilirsiniz. Bu sınav, Futures işlemlerinin riskleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar ve sınavı geçmek Futures hesabınızı aktifleştirmeniz için gereklidir.

Sınavın ardından ‘Open Now’ butonuna tıklayıp açılan ekrana ‘indirimli’ kodunu yazarsanız buradan da ayrıyeten %10’luk bir komisyon indirimi alırsınız.

4. Hesaba Para Yatırma:

Binance Futures hesabınızı aktif ettikten sonra, bu hesabınıza para yatırmanız gerekmektedir. Hesabınıza USD, EURO, TRY gibi fiat para birimlerini veya kripto paraları yatırabilirsiniz. Öncelikle Binance hesabınızın vadeli dışındaki bölülerde para bulunmalıdır eğer yoksa ‘Yatır’ kısmına tıklayarak gerekli adımları takip edip yatırabilirsiniz. Yatırma işleminin ardından Binance cüzdanınızdan Binance Futures cüzdanınıza fon transferi yaparak işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Binance Futures

5. Kaldıraçlı İşlem Açma:

Artık her şey işlem için hazır hale geldi. Yapmamız gereken tek şey sol taraftan hangi paritede işlem açacaksak onu seçmek. Seçimi yaptıktan sonra kaldıraç oranımızı belirleyelim. Ardından hatılamamız gereken bir şey var o da ‘AL’ kısmının ‘Long’ ve ‘SAT’ kısmının ise ‘Short’ olduğudur. Bizler hangi kısımda işlem yapacaksak onu seçelim ve tutarımızı belirleyip işlemimizi açalım. Hepsi bu kadar.

Binance Vadeli (Futures)

 

Kaldıraçlı İşlemler Yapmadan Önce Bilmemiz Gerekenler?

Kaldıraç Nedir?

Kaldıraç, yatırımcıların daha az sermaye ile daha büyük pozisyonlar açabilmesine olanak tanır. Binance Futures platformunda 125 kata kadar kaldıraç kullanılabilir. Örneğin, 10x kaldıraç kullanarak 1000 dolarlık bir pozisyon açmak için sadece 100 dolarlık sermaye gereklidir. Ancak, kaldıraç hem kazanç potansiyelinizi hem de kayıp riskinizi artırır. Bu nedenle kaldıraç kullanırken dikkatli olmak önemlidir.

Kaldıraçlı İşlem Örnekleri:

  • Long (Al) Pozisyon: Fiyatların yükseleceğini düşündüğünüzde Long pozisyon açarsınız. Örneğin, Bitcoin’in fiyatının artacağını düşünüyorsanız, Bitcoin satın alarak Long pozisyon açarsınız. Eğer fiyat beklentiniz doğrultusunda artarsa, kazanç elde edersiniz.
  • Short (Sat) Pozisyon: Fiyatların düşeceğini düşündüğünüzde Short pozisyon açarsınız. Bitcoin’in fiyatının düşeceğini düşündüğünüzde Short pozisyon açarak düşüşten kar elde edebilirsiniz.

Margin Modu (İzole / çapraz) Nedir?

Vadeli işlem yaparken izole (isolated) veya çapraz (cross) modunu kullanabilirsiniz.

Çapraz marjin modunda herhangi bir pozisyonunuz likidite olacak olursa bunu önlemek için cüzdanınızda bulunan miktar da Binance tarafından kullanılabiliyor. Likidasyon fiyatı hesaplamasında ise bu açıdan pozisyondaki anaparaya (margin) ek olarak USDS-M Futures cüzdan bakiyeniz de dikkate alınıyor.

Bu açıdan çapraz (cross) marjin modu daha riskli ve yönetmesi zor olabilir. Bunun yerine izole marjin modunda işlem yapabilirsiniz. İzole (isolated) marjin modunda likidasyon durumunda en fazla pozisyonu açarken kullandığınız parayı (margin) kaybedersiniz. Cüzdanınızda kalan miktara bir şey olmaz.

Kaldıraçlı İşlemlerin Riskleri

Kaldıraçlı işlemler, yüksek kar potansiyeli sunar, ancak aynı zamanda yüksek risk de içerir. Kaldıraç oranı arttıkça, kayıp riski de artar. Örneğin, 10x kaldıraçla işlem yaparken, pozisyonunuz piyasanın aleyhinize yani sizin işleminizin tersine %10 hareket ederse tüm yatırımınızı kaybedersiniz. Ayrıca, kaldıraçlı işlemler bağımlılık yapıcı olabilir, bu yüzden dikkatli olunması gerekmektedir.

Risk yönetimi hakkında daha detaylı bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz.

Emir Türleri Nelerdir ve Ne Zaman Kullanılırlar?

Emirlerinizi verirken, farklı emir türü seçenekleri arasından tercih yapabilirsiniz:

Limit Emri

Limit emri, belirli bir limit fiyatla emir defterine eklenen bir emirdir. Bir limit emri verdiğinizde, işlem yalnızca piyasa fiyatının sizin limit fiyatınıza (ya da daha iyi bir fiyata) ulaşması durumunda işleme konur. Güncel piyasa fiyatından daha düşük bir fiyata alım ya da daha yüksek bir fiyata satış yapmak için limit emirlerini kullanabilirsiniz.

Piyasa Emri

Piyasa emri, mevcut en iyi güncel fiyattan almak veya satmak için kullanılan bir emir türüdür. Daha önce emir defterine eklenmiş limit emirler ile gerçekleştirilir. Bir piyasa emri verdiğinizde, piyasa alıcısı olarak komisyon ödersiniz.

Stop-Limit Emri

Bir stop-limit emrini anlamanın en kolay yolu, onu stop fiyatına ve limit fiyatına ayırmaktır. Stop fiyatı, limit emrini tetikleyen fiyattır ve limit fiyatı da tetiklenen limit emrinin limit fiyatıdır. Bu da stop fiyatınıza ulaşıldığında, limit emrinizin anında emir defterine girileceği anlamına gelir.

Stop ve limit fiyatları aynı olabilse de bu şart değildir. Aslında, stop fiyatını (tetikleme fiyatı) satış emirleri için limit fiyatından biraz daha yüksek, alış emirleri için ise biraz daha düşük olacak şekilde belirleyebilirsiniz. Bu sayede, stop fiyatına ulaşmasının ardından limit emrinizin gerçekleşmesi ihtimalini artırabilirsiniz.

Stop Piyasa Emri

Bir stop-limit emrine benzer şekilde, bir stop piyasa emri de tetikleyici olarak stop fiyatını kullanır. Fakat stop fiyatına ulaşıldığında, bir limit emri yerine piyasa emrini tetikler.

Kârı-Al Limit Emri

Kârı-al limit emri, stop-limit emrine benzerdir. Emri tetikleyen fiyat olan tetikleme fiyatını ve daha sonra emir defterine eklenen limit emrinin fiyatı olan limit fiyatını içerir. Bir stop-limit emri ile kârı-al limit emri arasındaki temel fark, bir kârı-al limit emrinin yalnızca açık pozisyonları azaltmak için kullanılabilmesidir. 

Kârı-al limit emri riskleri yönetmek ve belirli fiyat seviyelerinde kârı garanti altına almak için kullanışlı bir araç olabilir. Stop-limit emirleri gibi diğer emir türleriyle birlikte de kullanılabilir ve bu sayede pozisyonlarınız üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı sağlayabilir.

Fakat bunların OCO emirleri olmadığı dikkate alınmalıdır. Örneğin, aktif bir kârı-al limit emriniz varken stop-limit emriniz gerçekleşirse, siz manuel olarak iptal edene kadar kârı-al limit emri aktif kalır. Emir giriş alanındaki [Stop Limit] seçeneğinin altından bir kârı-al limit emri verebilirsiniz.

Kârı-Al Piyasa Emri

Kârı-al limit emrine benzer şekilde kârı-al piyasa emri de tetikleyici olarak stop fiyatını kullanır. Fakat stop fiyatına ulaşıldığında, bir limit emri yerine piyasa emrini tetikler. Emir giriş alanındaki Stop Piyasa seçeneğinin altından bir kârı-al piyasa emri verebilirsiniz.

Takip Eden Zarar Durdur Emri

Takip eden zarar durdur emri, açık pozisyonlarınızdaki potansiyel kayıpları sınırlarken kârınızı garanti altına almanıza yardımcı olur. Uzun bir pozisyon için bunun anlamı, fiyatın yükselmesi durumunda fiyatla birlikte takip eden zarar durdurun da yukarı yönde hareket edeceğidir.

Fakat fiyat düşerse, takip eden zarar durur değişmez. Fiyat her iki yönden birinde belirli bir oranda (callback oranı) hareket ederse bir satış emri verilir. Aynı şey bir kısa pozisyon için de geçerlidir, fakat tam tersi şekilde işler. Takip eden zarar durdur piyasa ile birlikte aşağı yönde hareket eder, fakat piyasa yükselmeye başladığında değişmez. Fiyat aksi yönde belirli bir oranda hareket ederse, bir alış emri verilir.

Aktivasyon fiyatı, takip eden zarar durdur emrini tetikleyen fiyattır. Aktivasyon fiyatını belirlemezseniz, varsayılan ayarlara göre son fiyat veya gösterge fiyatı kullanılır. Hangi fiyatın tetikleyici olarak kullanılacağını emir giriş alanının alt kısmından belirleyebilirsiniz. 

Takip eden zarar durdur fiyatının son işlem fiyatını yüzde kaç fiyat farkıyla “takip edeceğini” callback oranı belirler. Dolayısıyla, callback oranını %1 olarak ayarlarsanız, fiyatların sizin pozisyon aldığınız yönde ilerlemesi durumunda takip eden zarar durdur %1’lik bir mesafeden fiyatı takip eder. Fiyat, pozisyonunuzun aksi yönünde %1’den fazla hareket ederse, bir alış veya satış emri verilir (pozisyonunuzun yönüne bağlı olarak).

Binance Vadeli (Futures) Kullanmanın Avantajları

  • Yüksek Kaldıraç: 125 kata kadar kaldıraç kullanma imkanı.
  • Çeşitli Pozisyonlar: Hem long hem de short pozisyonlar açarak her iki piyasa koşulunda da kar elde etme şansı.
  • Düşük Komisyon Oranları: Binance Futures düşük komisyon oranları sunar.
  • Güvenlik: Binance’in sağladığı yüksek güvenlik önlemleri.
  • Likidite: Binance Vadeli (futures), dünyanın en likit vadeli işlem platformlarından biridir.

Binance Futures, kripto para piyasasında hem deneyimli yatırımcılar hem de yeni başlayanlar için cazip fırsatlar sunan bir platformdur. Ancak kaldıraçlı işlemler yüksek risk içerir ve bu nedenle dikkatli bir risk yönetimi stratejisi ile yaklaşılması gerekir. Binance Vadeli (futures) platformunu kullanmaya başlamadan önce, platformu ve işlemleri iyi bir şekilde anlamanız ve demo hesaplarda pratik yapmanız önerilir.

Binance Vadeli İşlemler konusunda daha detaylı bilgi edinmek için Coin Mühendisi Youtube kanalımızda eğitim serisi oynatma listemiz bulunmakta. Üstelik tamamen ücretsiz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Binance Vadeli (Futures) ve Kaldıraçlı İşlemler” te bir düşünce

  1. Pingback: Binance Pasif Gelir Yöntemleri! - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir