Binance, bildiğimiz üzere, dünyada lider bir kripto para borsasıdır. Borsa, üzerinde dönen hacim dolayısıyla bu konumda bulunmaktadır. Şuan en büyük pazarlarından birisi de 90 milyar dolarla Çin piyasasıdır. Fakat içinde bulunduğumuz ayı piyasası nedeniyle borsa’nın hacim verilerinde ciddi düşüşler kaydediliyor.
Önde gelen tüm kripto para borsaları geçtiğimiz yılın başlarından itibaren başlamakta olan büyük ayı piyasasından etkilendi. Yaşanan bu büyük düşüşler ve sarsıtıcı haberler dolayısıyla borsalarda milyarlarca dolarlık kayıplar yaşanmaya başladı. Özellikle, FTX borsasında yaşanan olaylar sonrasında yatırımcılar kendi paralarını CEXlerden DEXlere taşımak zorunda kaldı. Bu nedenle, DeFi tarafında dönen hacim büyük ölçüde artmış oldu.
Dikkatinizi çekebilir: DeFi Nedir? Avantajları Nelerdir?
Binance Düşüş Oranları İflasın Eşiğinde Olan Bittrex’e Yakın
Kaiko Research araştırma raporlarına göre, sadece bu yıl içinde Binance borsasının hacimlerinde neredeyse 900 Milyarlık bir düşüş yaptığı görüldü. Bu statistik sayesinde borsa ikinci sırada yer almaktadır. İlk sırada ise iflasın eşiğinde olan Bittrex mevcuttur. Bu miktar ise Bittrexde 1.2 milyar dolardır. Aradaki farkın yakın olması ise yatırımcıları tedirgin etmektedir.
Göründüğü üzere, tüm üst düzey kripto para borsalarında bu düşüşler kaydedilmektedir. Binance ve Bittrex borsalarında ise yapılan bu düşüşler ciddi bir fark atmış durumdadır. Peki, bu düşüşlerin arkasında neler var? Neden, bu denli düşüşler kaydediliyor? Bunun ilk nedeni, yapılan regülyasonlar dolayısıyla ortaya çıkan FUDlardır. SEC ve ABDnin birçok kurumu ile yaşanan dava olaylarının herbirinde yatırımcıların tedirgin olması nedeniyle kendi varlıklarını borsa üzerinden taşımaya başladılar.
Dikkatinizi çekebilir: Binance Dolandırıcılık Suçlamaları ile Karşı-Karşıya
Ardından borsa üzerinde yapılan BTC hacimlerinde bunu bariz bir şekilde görmek mümkündür. Borsa ayı sezonu başlarında merkezi borsalardaki BTC hacimlerinin büyük bir çoğunluğuna sahip durumdaydı. Sonrasında gelen keskin bir düşüş borsanın “Zero Fee” stratejisinin ardından yükseliş tekrar yaşandı. Daha sonrasında gelen FTX ve TerraLuna dalgasının da etkisiyle düşüşler önemli miktarlara ulaşmayı başardı.
Borsanın True USD(TUSD) politikası sonrasında toplam hacmin %50si bu stablecoin üzerinden yapılmaya başladı. Hatta TUSD borsa üzerinde en büyük hacme sahip coin’lerden biri olmayı başardı. Ama bunun dışında USDT Tether hala market genelinde en büyük hacme sahip stablecoin olarak hakimiyetini sürdürmeğe devam ediyor.
USDT ardından yapılan regülyasonlarla BUSD keskin bir şekilde piyasa düşüşüne rağmen, hala CEX tarafında en büyük ikinci stablecoin olarak devam etmek üzeredir. Bunun da asıl nedeni Binance borsası tarafında dönen yüksek hacimlerdir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.