Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.814
% 4.21
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.814
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Avustralya’nın tüketici hissiyatı, Kasım ayında 2 yılın en düşük seviyesini gördü

Westpac tarafından Salı günü yapılan bir ankete göre Avustralyalı tüketiciler, Kasım ayı başında ekonomiden daha da şikayetçi hale gelirken artan enflasyon, yüksek faiz oranları ve düşük ücret artışı ülkedeki harcama gücünü büyük ölçüde azalttı.

Westpac Melbourne Enstitüsü Tüketici Güven Endeksi, bu ay %6,9 ile geçen ay yaşanan %0,9’luk düşüşe göre çok daha fazla geriledi. Bu, son iki yılın en kötü düşüşü olurken endeks de 78 puan ile tarihi düşük seviyelere indi.

Söz konusu veri, Avustralya’da enflasyonun Eylül ayına kadarki çeyrekte son 32 yılın en yüksek seviyesine çıktığını göstermesinin ardından gelirken Avustralya Merkez Bankası (RBA) da enflasyonun yılın geri kalanında daha da yükseleceğini tahmin ediyor.

Banka Kasım ayında faizleri 25 baz puan artırmış ve bu artış, RBA’nın bu yılın başlarında yaptığı faiz artırımlarına göre daha küçük olmasına rağmen tüketici güveninde belirgin bir düşüşe neden olmuştu.

Banka, enflasyonla mücadele ile ekonominin yüksek faiz oranlarından etkilenmemesini sağlamak arasında bir denge kurmaya çalıştığının sinyallerini verdi. Özellikle konut piyasası, bu yıl artan faiz oranlarından ciddi şekilde etkilendi ve bu da tüketici duyarlılığındaki düşüşte etkili oldu.

Hükümetin son bütçesinin de tüketiciler için bir endişe kaynağı olmasından dolayı RBA tarafından yapılan daha küçük faiz artışları, duyarlılığı desteklemek için pek bir şey yapmış gibi görünmüyor.

Bütçe, daha yüksek elektrik maliyetlerine ve bu yıl yüksek enflasyonun etkilerinden zaten sarsılmış olan hanehalkı bütçesi üzerinde daha hızlı etki gösteren bir baskıya işaret etti.

RBA ayrıca enflasyonun yavaşlama belirtisi göstermemesi nedeniyle faiz oranlarının yakın vadede artmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.

Bu amaçla merkez bankası, 2022 yılı için GSYİH tahminini de düşürdü.

Avustralya’da iş gücü piyasası şu ana kadar gücünü korurken Salı günkü anket, tüketicilerin iş görünümü konusunda daha az güven duymaya başladığını gösterdi. İşsizlik beklentileri, ücret artışındaki gecikme nedeniyle arttı.

Tüketici harcamaları, ülkenin COVID-19 ile ilgili kısıtlamaların çoğunu kaldırmasının ardından bu yıl ekonomideki büyümenin temel itici gücü oldu. Ancak kötüleşen duyarlılık, trendin yakın vadede değişebileceğini düşündürerek Avustralya ekonomisi için soğuk rüzgarlara işaret edebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir