Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.486
% 0.29
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.486
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Avustralya’nın ticaret fazlası beklentileri aştı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Perşembe günü açıklanan verilere göre Avustralya’nın ticaret dengesi Ekim ayında değişmezken ülkenin devasa emtia ihracatı bir miktar zayıfladı ve iç talepteki durgunluk, ithalatı bir miktar aşağı çekti.

Ülkenin ticaret dengesi Ekim ayını 12,22 milyar Avustralya doları (1 Avustralya doları = 0,6711 Amerikan doları) fazla vererek 12,10 milyar Avustralya doları yönündeki beklentilerin biraz üzerinde ancak 12,44 milyar olan bir önceki ayın altında tamamladı.

Avustralya İstatistik Bürosu (ABS) verilerine göre ihracat ve ithalat Ekim ayında büyük ölçüde sabit kaldı ve her iki ölçüm de ay boyunca %1’den az düşüş gösterdi.

Yine de Avustralya’nın, demir cevheri ve kömür için en büyük ihracat noktası olan Asya’daki ekonomik büyümenin yavaşlaması, Ekim ayında bu iki maddenin ihracatının düşmesine neden oldu.

Ancak Ekim ayında %20,5 düşüşle 1,95 milyara gerileyen parasal olmayan altın ihracatı, ihracattaki genel düşüşe en büyük katkıyı yapan kalem oldu.

Yükselen enflasyon ve faiz oranlarının iç talebi baskılaması nedeniyle Avustralya’nın ithalatı da yavaşladı.

Bu haftanın başlarında açıklanan veriler, üçüncü çeyrek GSYİH’nin piyasa beklentilerini karşılayamaması nedeniyle Avustralya ekonomisinde COVID-19 sonrası yaşanan patlamanın sönmekte olduğunu gösterdi.

Enflasyon üçüncü çeyrekte 32 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken Avustralya Merkez Bankası (RBA) 2022 yılında faiz oranlarını toplam 300 baz puan artırdı.

RBA, son faiz artırımı sırasında Avustralya’da ekonomik büyümenin önümüzdeki aylarda daha da yavaşlayacağı ve enflasyonun yükselme eğilimine gireceği uyarısında bulundu.

Bununla birlikte istihdam piyasasındaki ve hanehalkı harcamalarındaki gücün; ülkenin farklı yönleri artan uluslararası negatif faktörlerle karşı karşıya kalsa bile Avustralya ekonomisinde bir miktar büyümeyi teşvik etmesi bekleniyor.

Avustralya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin’deki ekonomik yavaşlama, bu yıl yerel büyümeyi bir miktar azalttı. Ancak ülke, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmanın ardından yükselen doğal gaz ve petrol fiyatlarından epey faydalandı.

Verilerin ardından Avustralya doları %0,1 değer kaybetti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir