Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.191
% 1.02
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.191
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Avustralya Merkez Bankası faizleri 25 baz puan artırdı

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Salı günü beklendiği gibi faiz oranlarını artırdı ancak aynı zamanda enflasyon tahminini de yükseltti ve artan fiyat baskıları ve yükselen faizlerden dolayı ekonomiye zarar verecek yeni faktörlere işaret ederek GSYİH görünümünü düşürdü.

RBA hedef nakit faizini 25 baz puan (bp) artırarak %2,85’e yükselterek faiz oranlarını son dokuz yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Merkez bankası, gerektiğinde faiz oranlarını artırmaya ve veri odaklı bir yaklaşım benimsemeye devam edeceği sözünü verdi.

RBA yıllık enflasyon tahminini %7,75’ten %8’e çıkardı. Ayrıca Avustralya’nın 2022 yılı GSYİH büyümesini, %3,25 olan bir önceki tahminine göre %3’e düşürdü.

Avustralya doları bu hamleye olumsuz tepki vererek büyük düşüş yaşadıktan sonra 0,6417 seviyesinden işlem gördü. Bankanın olumsuz tahmini, RBA tarafından nispeten daha küçük bir artışla birleştiğinde ülkede yükselen enflasyona ilişkin endişeleri artırdı.

Son veriler, Avustralya’da enflasyon oranının üçüncü çeyrekte %7,3 ile son 32 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak beklentilerin üzerinde büyüdüğünü gösterdi.

RBA, artan faizlerin ekonomide yaratacağı şokla mücadele etmek ve bunu önlemek arasında bir denge kurmaya çalıştığının sinyallerini vermeye devam etti. Avustralya’da tüketici ve iş dünyası hissiyatı yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle bu yıl ciddi oranda geriledi.

RBA Başkanı Philip Lowe bir açıklamada, “(Para Politikası) Kurulunun önceliği enflasyonu zaman içinde %2-3 aralığına geri döndürmektir. Bunu yaparken de ekonomiyi dengede tutmaya çalışmaktadır. Bu dengeye ulaşmanın yolu dar ve belirsizliklerle dolu.” dedi.

Yine de Avustralya ekonomisinin temel itici gücü olan tüketici harcamaları, şimdiye kadar gücünü korudu ve RBA’ya faizleri yükseltmeye devam etmesine yarayacak bir alan verdi. Avustralya’nın istihdam piyasası da güçlü ve işsizlik oranı son 48 yılın en düşük seviyesinde.

Bununla birlikte RBA’nın Avustralya dolarını korumak için ABD’deki faiz artışlarına ayak uydurması da gerekiyor. Bu hafta içinde açıklanacak olan Fed faiz kararı, bu konuya daha fazla ışık tutabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir