Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.844
% 7.92
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.844
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Avrupa enerji bakanları, krizi hafifletecek tedbirler konusunda zorlu görüşmelere hazırlanıyor

Avrupa Birliği enerji bakanları fiyatların sınırlandırılması, vergilerin artırılması ve talebin azaltılması ile ilgili radikal önerileri görüşmek üzere Cuma günü bir araya gelirken Avrupa’nın enerji kriziyle en iyi şekilde nasıl başa çıkılacağı konusundaki görüş ayrılıkları tam anlamıyla ortaya çıktı.

Avrupa Komisyonu tarafından Çarşamba günü açıklanan önerilere ilişkin farklı görüşler nedeniyle toplantıda kararlı bir eylem beklentisi düşük. Fransa ve Almanya bu önerileri büyük ölçüde desteklerken diğer birçok ülke yetkilisi bu önerilerle ilgili çekincelerini dile getirdi.

Toplantı öncesinde gazetecilere konuşan AB Enerji Komiseri Kadri Simson, tedbirler konusunda en azından önümüzdeki haftaya kadar kesin kararlar alınmasını beklemediğini belirtti ancak hedefin net olduğunu vurguladı.

Simson, “Rusya gaz tedarikini önümüzdeki kış bir enerji krizini alevlendirmek için silah olarak kullandı – aynı şekilde ekonomilerimizi zayıflatmak ve Avrupa Birliği’ni siyasi olarak bölmek için de.” dedi. “Çabalarının başarısız olmasını sağlamak zorundayız.”

Birkaç dakika sonra söz alan Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Almanya’nın Komisyon’un tedbirlerini desteklediğini ancak bunların blok içinde diğer bölgelerde sorun yaratabileceğini kabul ettiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brüksel tarafından önerilen türden bir fiyat sınırı uygulamaya çalışan herhangi bir ülkeye tüm enerji ihracatını durdurmakla tehdit etti. Bu durum, coğrafi ve tarihi nedenlerden ötürü büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı olan Bulgaristan ve Macaristan gibi ülkeleri, önümüzdeki kış güvenilir bir tedarikten yoksun bırakacaktır.

Komisyon’un planlarına muhalefet eden İspanyol ve Portekizli yetkililer de gazlarını büyük ölçüde Kuzey Afrika’dan ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatından tedarik ettikleri için sadece Rus gazına uygulanacak bir fiyat sınırlamasının ülkelerini rekabet açısından dezavantajlı duruma düşüreceğinden korkuyorlar.

Çeşitli raporlar ayrıca bazı üye devletlerin, fiyat üst sınırının tüm boru gazı ithalatına uygulanması için bastırdığını öne sürüyor. Bunun toptan gaz fiyatları üzerinde çok daha geniş bir etkisi olacaktır ki bu da elektrik fiyatlarının bu yıl sürdürülemez derecede yüksek seviyelere çıkmasında başlıca etken oldu. Bununla birlikte özellikle Güney Avrupa’nın üretimlerini artırmaları için yalvardığı Cezayir ve Libya gibi Kuzey Afrikalı tedarikçileri düşmanlaştırma riskini de beraberinde getirecektir.

Avrupa’nın doğal gaz vadeli işlemleri, Çarşamba günü Komisyon’un önerilerini açıklamasıyla yaklaşık bir ayın en düşük seviyelerini gördü. Perşembe günü biraz toparlandı ancak Cuma günü düşüş eğilimini sürdürerek %5,3 düşüşle megavat/saat başına 208,80’e geriledi. Alman elektrik fiyatları ise geçen hafta yaklaşık %20 düşüş yaşadı. Ancak her ikisi de tarihsel ortalamalarının oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir