Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.119
% 0.93
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.119
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Apple, Foxconn’daki problemler yüzünden 1Ç’de 6 milyar dolar zarar edebilir

Yazar – Senad Karaahmetovic

Reuters’e göre Apple’ın (NASDAQ:AAPL) en büyük tedarikçisi Foxconn (TW:2317), Çin’deki önemli fabrikasında işçiler arasındaki huzursuzluk devam ettiği için iPhone üretimini en az %30 düşürebilir.

Foxconn’daki durumu bilen bir kaynak Reuters’e yaptığı açıklamada, elektronik fason üreticisinin ay sonuna kadar tam üretime devam etmesinin “imkansız” olduğunu söyledi. Sonuç olarak Foxconn, üretim için dahili tahminini yukarı doğru revize etmek zorunda kaldı.

Apple Çin’deki dünyanın en büyük iPhone fabrikasındaki işçi sorunlarını çözmek için Foxconn ile birlikte çalıştığını açıklamasının ardından Cupertino merkezli dev, çalışma koşullarını iyileştirmesi için Foxconn üzerindeki baskıyı artırdı. Wall Street Journal’ın haberine göre Apple, Foxconn’un çalışanlarının endişelerini gidermesine yardımcı olmak üzere sahada personel bulundurduğunu açıkladı.

Salı günü Foxconn’un Zhengzhou fabrikasındaki işçilerin, şirketi geç ödeme yapmak ve fabrikadaki kötü çalışma koşullarıyla suçlayarak güvenlik ve polisle çatıştığı rapor edildi.

WSJ, Foxconn’un yeni işe alınan ve işten ayrılıp evlerine dönmek isteyen işçilere 10.000 yuan (yaklaşık 1.400 dolar) ödeme yapmayı teklif ettiğini bildirdi. Habere göre birçok işçi bu teklife olumlu yanıt verdi ve fabrikadan ayrılmak için bavullarıyla birlikte uzun kuyruklarda bekledi.

TF International Securities’in yakından takip edilen bir Apple analisti, Foxconn’daki son sorunlar nedeniyle Apple’ın küresel iPhone üretim kapasitesinde yaklaşık %10’luk bir etki görebileceğini öngörüyor.

Tedarik zincirindeki sorunlar Apple için kritik bir döneme denk geliyor zira şirket Black Friday (Şahane Cuma) hafta sonuna ve tatil sezonuna girerken üst düzey iPhone modellerine yönelik güçlü bir taleple karşı karşıya. Wedbush analistleri Apple’ın Şahane Cuma için 2 milyon adet daha az iPhone 14 satabileceğini tahmin ediyor.

Benzer şekilde Evercore ISI analistleri, Zhengzhou fabrikasında üst üste üçüncü hafta üretim sorunları yaşandığı için Apple’ın ilk çeyrekte yaklaşık 6 milyar dolar gelir kaybedebileceğine inanıyor.

Yine de iPhone talebinin güçlü kalmaya devam ettiğini söyledikleri için Apple hisseleriyle ilgili hâlâ olumlular.

“Foxconn normal faaliyetlerine devam etmek için mücadele etmeye devam etse de daha fazla talep gören üst düzey modeller için teslim süreleri istikrara kavuştu. iPhone 14 Pro/Pro Max için sürekli güçlü talep ve AAPL eko-sisteminin direnci göz önüne alındığında bunu kayıp değil, ertelenmiş gelir olarak görmeye devam ediyoruz. Pro modellerinin daha yüksek satışları, muhtemelen her iki karışım/marj üzerinde önemli ölçüde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir