Piyasa analisti Thomas Westwater, altın boğaların, Hazine faizlerinin kısa süreliğine yükselmesine rağmen ikinci haftalık galibiyetini aldığını ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin, külçeye jeopolitik bir kuyruk rüzgarı sunduğunu belirtiyor. Analiste göre, FOMC ve PCE verilerinin piyasalara oynaklık getirmesi muhtemel. Analist, bu durumun altına yardımcı olup olmayacağını değerlendiriyor. Thomas Westwater’ın piyasa analizlerini ve yorumlarını kendi anlatımıyla coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.
Sarı metal, gerginlik ortamında nasıl hareket edecek?
Altın boğalar geçen hafta bir galibiyet daha kaydetti ve sarı metal neredeyse tam bir yüzde puanı yükseldi ve değerli metalin aylık kazanç performansını pozitif bölgeye çekti. Hazine faizleri eğri boyunca hafta sonuna doğru geri çekildi. 10 yıllık Hazine faizi, tahvil alıcılarının piyasaya geri adım atmasından önce Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Hazine bozgununun ortasında yüksek beta hisse senetlerinde derin bir geri çekilme meydana geldi ve hisse senedi traderları, kalıcı enflasyonun getirdiği Fed politikasına ilişkin daha sıkı bir görünüm nedeniyle büyüme tahminlerini büyük olasılıkla azalttı.
Enflasyondan bahsetmişken, başabaş oranları (nominal ve enflasyona endeksli faizler arasındaki fark) 2 ve 5 yıllık önlemlerin uzun vadeli önlemleri geride bırakmasıyla düştü. Sarı metalin enflasyondan korunma çekiciliği göz önüne alındığında, başabaş oranlarındaki düşüş genellikle altın fiyatları için ayı eğilimidir. Piyasaların 2 yıl sonra enflasyonu ne gördüğünü ölçen 2 yıllık başabaş oranı, hafta boyunca %2,47’den %2,35’e düştü.
Bu durum, geçen hafta görülen altın alımını teşvik etmek için başka bir faktörün rol oynadığını gösteriyor. En olası faktör, Ukrayna sınırında giderek artan gerginlik. Altın, volatiliteye karşı bir korunma aracı olarak yatırımcılara hitap ediyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, kesinlikle piyasalarda potansiyel olarak muazzam miktarda belirsizliğe yol açmaya değer bir olay olarak nitelendirilebilir ve traderlar belirsizlikten nefret eder.
Rusya-Ukrayna durumunun altın üzerindeki etkisi basit: Gerginlikler artarsa, altın büyük olasılıkla güçlenir ve bunun tersi de geçerlidir.
“Faiz artırım görünümü kısıtlanırsa, altın için arka rüzgar sağlayabilir”
Ancak, bu haftaki bazı ekonomik olaylar da külçe traderları için önde ve merkezde. Federal Rezerv’in yılın ilk faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Traderlar, Mart ayına kadar bir faiz artışı beklenmediği için Fed Başkanı Jerome Powell’ın yorumunu dikkate alacaklar. Jerome Powell’ın bilanço üzerindeki sözleri mercek altına alınacak. Fed Başkanı, merkez bankasının bu yıl dört kez faiz artırabileceği görüşünü de geri çevirebilir. Çünkü bu onun görüşüne göre muhtemelen çok agresif.
Kısıtlanmış bir faiz artırımı görünümü, altın fiyatları için bir arka rüzgar sağlayabilir.
Bu kuyruk rüzgarı, bu hafta ABD enflasyon verilerinin Perşembe günü açıklanacak şekilde ayarlanan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) aracılığıyla bir güncellendiğinde bir destek alabilir. Fed, enflasyonun önceden düşünülenden daha yapışkan olduğu konusunda zaten teslim oldu, bu nedenle beklenenden daha sıcak bir baskı bile FOMC üyeleri arasındaki şahin duruşu sağlamlaştırmak için çok az şey yapabilir.
Bununla birlikte, daha yüksek enflasyon, özellikle bu yıl için faiz artırımı beklentilerini azaltan bir Fed olayını takip ederse, altının enflasyondan korunma cazibesini kesinlikle destekleyebilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.