Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.176
% 0.15
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.176
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Altın’da Tarihi Modeller Belirdi: Bu Seviyelere Hazır Olun!

Altın, yaklaşık bir yıl boyunca 100 dolarlık dar bir aralıkta yana doğru sürüklendikten sonra, Mart ayında, çoğunlukla Ukrayna’daki krizlerden kaynaklanan finansal yansımanın etkisiyle, 185 dolar aralığındaki dalgalanmayla oynaklığını önemli ölçüde artırdı. Yatırım uzmanı David Erfle’ye göre, dünya çapındaki merkez bankacıları geçen hafta hızla yükselen enflasyona karşı mücadeleyi hızlandırdığında, altın 1.900 dolar seviyesinde yeni bir taban oluşturmaya çalışıyor. Sarı metale tarihi perspektiften bakan David Erfle’nin yorumlarını ve tahminlerini kendi anlatımıyla coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.

“Merkez bankaları altın stokluyor”

2022’nin ilk çeyreğinin önümüzdeki Perşembe sona ermesiyle birlikte, Moskova’nın hafta ortasında ‘düşmanca’ ülkelere satılan gaz için Ruble ile ödeme arama planlarının ardından ABD hisse senetlerinin keskin bir şekilde düşmesinin ardından değerli metal 1.950 dolardaki bir sonraki direnç seviyesine yükseldi.

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki durumu görüşmek üzere diğer Avrupalı ​​liderler ve NATO ile bir araya geldiğinde güvenli liman alımlarıyla sarı metal 1.950 doların üzerine çıktı. Görüşmelerin ardından akşam erken saatlerde düzenlediği basın toplantısında Biden, Rusya’nın kimyasal saldırısının ‘benzer bir yanıtı tetikleyeceği’ konusunda uyardı.

Rusya’nın Ukrayna ile savaşı beşinci haftasına girerken, silaha dönüştürülmüş bir ABD doları, küresel merkez bankalarının ABD Hazine varlıklarını altına çevirmesi için daha fazla neden yaratıyor.

Doğu Avrupa’da krizin başlamasının ardından bankalar altın stoklama sürecini yıllardır görülmemiş bir hızla artırdı. 1 Mart’tan bu yana Comex kasaları, Ekim 2020’den beri en büyük girişleri gördü.

Putin’in Rubleyi altınla desteklemesinin sonuçları ne olur?

ABD Hazine Bakanlığı, Başkan Joe Biden tarafından imzalanan yürütme emirlerini gerekçe göstererek bu hafta Rusya ile altın ticaretinin yasaklandığını bildiren bir bildiri yayınladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Ukrayna’daki savaş suçlarında ‘kırmızı çizginin çoktan aşıldığını’ söyleyerek Vladimir Putin’in altın rezervlerini hedef alma sözü verdi. Hareketler, birkaç milletvekilinin artan yaptırımların etkisinden kaçınmak için Rusya’nın altın rezervlerini satma kabiliyetini hedef alan Rus Altınını Durdur Yasası’nı yürürlüğe koymasının ardından geliyor.

Ancak son zamanlarda Ruble’nin çöküşünden sonra Rus sivillerinin servetlerinin büyük bir kısmı yok olurken, Rusya’ya karşı yürütülen mali savaşa karşı bir başka önlem de Başkan Vladimir Putin’in Rubleyi altınla desteklemeyi düşünmesi olabilir. Ancak Rus lider muhtemelen bunu yaparken uluslararası herhangi bir dönüşümü engelleyecek ve böylece iki katmanlı bir sistem oluşturacaktır. Rusya’nın altın rezervleri şu anda 2.300 tonun üzerinde bulunuyor ve bu da onu dünyanın beşinci en büyük altın rezervi yapıyor.

Kremlin, 2010’dan bu yana Rusya’nın merkez bankasında tutulan külçe miktarını dört katından fazla artırarak, dünyanın üçüncü en büyük külçe üreticisi olarak yabancı ithalat ve geniş yerel altın rezervlerinin bir karışımıyla bir ‘savaş sandığı’ yarattı. Rusya, Haziran 2020’de ilk kez ABD dolarından daha fazla altını elinde tuttu ve külçe altın, geçen ay itibarıyla 630 milyar dolara yükselen toplam rezervlerin %23’ünden fazlasını oluşturdu.

Putin’in yalnızca yerel Rubleyi altınla desteklemesi, Rus halkı arasında güveni yeniden tesis edecek, ancak Ruble’yi uluslararası işlemler için dalgalanmaya bırakacaktır. Bu teorik plan, Başkan Roosevelt’in 1934’te Altın Rezerv Yasası’nın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm parasal altının mülkiyetini ABD Hazinesine devrettiği ve Hazine ile finans kurumlarının altın karşılığında dolar kullanmasını yasakladığı zaman yaptığının tam tersi olacaktı.

Tarihsel perspektiften altın fiyatı analizi

Mevcut devam eden altın boğa piyasası yüzyılın başında başladı ve ilk yükselişi on yıldan biraz daha uzun sürdü. Birinci Aşama sırasında, külçe fiyatı yaklaşık 250 dolardan 2011’de 1.920 dolara yükselen parabolik zirveye on yıl boyunca anıtsal bir çıkış yaptı. Bunu, altın sarkaç geri döndüğünde dört yıllık önemli bir %50 düzeltme izledi. 2015’te 1.045 dolar ile önemli bir düşüş yaşadı. Mevcut altın boğa piyasasının İkinci Aşaması, külçe fiyatının 2020 yılının Ağustos ayına kadar iki katına çıkarak 2.089 dolara ulaştığı bu dip seviyeden başladı. 19 ay sonra Şubat ayında büyük kazanımlar sona erdi.

Güvenli liman metalinin üstesinden gelmesi gereken bir başka boğa teknik engeli, önümüzdeki hafta 1.975 doların üzerinde üç aylık bir kapanış olabilir.

Geçtiğimiz on yılda, külçe fiyatı, aylık kapanış bazında 2.100 dolar seviyesinin aşılmasıyla tamamlanacak olan, önemli ölçüde yükselen bir teknik cup and handle (kupa ve kulp) modeli yarattı. Mevcut altın boğa piyasası sırasında, bu, aylık altın grafiğinde on yıllık bir ultra yükseliş kupa ve sap modeli ikinci kez gerçekleşiyor.

1996’dan 2005’e kadar, güvenli liman metalinin 420 dolardan, direncin altında bir kupa oluşturması sekiz yıl sürdüğünde, altın fiyatı benzer bir boğa teknik düzenini üretti. Müteakip fiyatın oluşması iki yıl aldı ve kırılma 2005 ortalarında 420 doların üzerine çıktıktan sonra, altın fiyatı 2006’nın ikinci çeyreğine kadar 700 doların üzerine çıktı.

Altın fiyatı sonunda 1.000 dolar seviyesine ulaştığında, güvenli liman metali aşırı alıma girerken, aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı için satıcılar hızla geldi. Sarı metal, psikolojik olarak önemli olan 1.000 dolarlık seviyesine ulaştığında şiddetli tepki verdi ve 2.000 dolar bölgesinde bunu tekrar yapıyor.

Yakın zamanda tamamlanan konsolidasyon dönemine benzer şekilde, güvenli liman metalinin 1.000 dolar seviyesini aşması on altı ay daha sürdü. Ve bu önemli direnç seviyesi 2009’da sağlam bir taban haline geldiğinde, altın fiyatı iki yıl sonra 1.920 dolarda Birinci Aşama patlamasının zirvesine ulaştı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir