Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.913
% 1.67
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.913
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Altın İçin Görülmemiş Tahminler Geldi: Bu Seviyelere Hazırlanın!

Altın, piyasaların Amerika’nın Rus petrolünü ve diğer enerji ithalatını yasaklaması ile fiyatlamasıyla birlikte, 2.070 doların üzerinde yeni rekor seviyelere doğru büyük bir hamle yaptı.

“Altın, güvenli liman olarak büyük talep görüyor”

Coinmühendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere, kıymetli metal, güvenli liman ve enflasyondan korunma satın alımının etkisiyle gün içinde %4’ten fazla artışla 2.078,80 dolar ile yeni rekor seviyelere ulaştı. Nisan Comex altın vadeli işlemleri, gün için 80 dolar artışla 2.075,30 dolarda kaldı.

Ukrayna’ya ilişkin jeopolitik belirsizlik ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar, altına yönelik güçlü bir talep yarattı. Analistlere göre yatırımcılar, değerli metali risk, enflasyon, ekonomik şok ve ek jeopolitik belirsizliğe karşı bir önlem olarak görüyor. Commezbank analisti Daniel Briesemann, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana altın ETF’lerin tek başına 55 ton giriş gördüğünü söylüyor. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın, sürekli yüksek ETF girişlerinin kanıtladığı gibi, güvenli bir liman olarak büyük talep görüyor. Bloomberg’e göre, girişler dün toplam 14 tonu aştı; Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinden bu yana girişler 55 tonu buldu.

Batı ve Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımların etkisi ne olur?

Ayrıca, bu özel jeopolitik çatışma, daha geniş ekonomik ve enflasyon beklentilerine sıçradı ve bu da altın üzerindeki etkisini daha kalıcı hale getirdi. TD Securities küresel strateji başkanı Bart Melek Salı günü verdiği bir demeçte, “Tam kapsamlı yaptırımlara sürükleniyoruz” diyor ve şu açıklamayı yapıyor:

Tipik olarak, jeopolitik olayın ardından altının risk primi hızla tükeniyor. Ama bu durumda ortalık sakinleşse bile yine de enflasyon sorunu yaşarsınız. Ve yakın zamanda sakinleşecek gibi de görünmüyor. Barış için umutlusunuz, ancak son zamanlarda gördüklerimize dayanarak bu pek olası görünmüyor. Bu arz şoklarının her şeyi hesaba katmasını sağlayacağız.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada, Rus petrolünün tüm ithalatını yasaklayacağını söyledi. Biden gazetecilere verdiği demeçte, “Rus petrolü, gazı ve enerjisinin tüm ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolünün artık ABD limanlarında kabul edilemeyeceği ve Amerikan halkının Putin’in savaş makinesine güçlü bir darbe daha vuracağı anlamına geliyor” dedi.

İngiltere hükümeti de ABD’ye katılarak, Rus petrolünün tüm ithalatını yasaklayacağını belirtti. Günün erken saatlerinde Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya’nın petrol ithalatının yasaklanması durumunda Rusya-Almanya’nın ana doğalgaz boru hattı olan Nord Stream 1’i kapatarak AB’nin gaz arzını kesmekle tehdit etti. Novak devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Rus petrolünün reddedilmesinin küresel piyasa için feci sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Fiyatlardaki artış tahmin edilemez olurdu. Daha fazla olmasa, varil başına 300 dolar olurdu” dedi.

Bart Melek, bu gelişmelerin sonuçlarının ek fiyat şokları ve önceden tahmin edilenden daha uzun süre önemli ölçüde yüksek enflasyon olduğunu belirtiyor. Analist, “Kesinlikle, yakın vadede, bu Rus arzının yerini alacak pek bir şey yok. 145 dolar petrol görebiliriz diyordum ama daha da yükselebilir” yorumunu yapıyor. Altın için bu, daha fazla merkez bankası alımı da dahil olmak üzere daha fazla talep anlamına geliyor ve bu da olağan hacim nedeniyle fiyatlar üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Altın fiyatı için 2022’de 3.000 dolar mümkün mü?

Rusya’ya yönelik yaptırımlar artmaya devam ederken, bazı analistler altının 3.000 dolara yaklaşmasını dışlamıyor. Bart Melek, bunun nedeni altının 1980’lerdeki rekor yüksek enflasyona göre ayarlandığında 2.927 dolar olacağını söylüyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:

Nominal olarak, bu 1980’de yaklaşık 850 dolardı. Enflasyona göre ayarladığımda 2.927 dolar oluyor. Enflasyona göre ayarlarsanız bu rekor yüksek.

Bu seviyeye giden yol, dünyanın bu yıl görebileceği potansiyel merkez bankası altın alımı ve Federal Rezerv faiz artırımlarına ilişkin belirsizlik ışığında mümkün. “Altın, kimsenin elinden alamayacağı maddi bir varlık olarak görülüyor” diyen Bart Melek, şu ifadeleri kullanıyor:

Merkez bankaları tarafından çok fazla alım olduğundan şüpheleniyorum. Rusya’nın 600 milyar dolarlık döviz rezervinin merkez bankası yaptırıma maruz kaldığı için faydasız olduğu ortaya çıkıyor. Şu anda geçerli görünen tek şey fiziksel altın. Hesaplarınız dondurulabileceğinden, deneyim bireysel düzeyde benzer. İnternetinizi keserlerse paranızı alamazsınız. Ama hiç kimse fiziksel malzemeye erişemez.

Fed agresif olursa, enflasyonu düşürebilir mi?

Bu ek talebin yanı sıra emtia arz şoklarına tepki olarak, küresel ölçekte enflasyonist beklentiler yükseldi. Bart Melek’e göre, Fed politika açısından zor durumda olacak. Agresif olurlarsa, bu gerçekten enflasyona yardımcı olur mu? sorusuna ise analist, şu şekilde yanıt veriyor:

Pek sayılmaz. Arz şoku var. Daha yüksek faizlerin enflasyon etkisi daha sonra olacaktır. Ve zaten olumsuz bir arz şoku var, bu yüzden bunu yapmak akıllıca olmayabilir. Fed’in sıkılaştırması, reel faizlerin keskin bir şekilde yükselmesine neden olacak kadar yakın olmayacak. Ve bu nedenle, altın yükseliyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir