Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.362
% 2.91
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.362
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Altın Fiyatları Son Hamlesiyle Şaşırttı! Analistler Ne Diyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından yüksek oynaklık seviyeleri finansal piyasalarda yol alıyor, altın fiyatları 90 dolarlık dalgalanmalar görüyor ve yatırımcılar yeni jeopolitik gerçekliği sindiriyor.

Altın fiyatları, ilk şokla 1.970 doları aştı

Coinmühendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere, kıymetli metal piyasası, Rusya’nın Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmesinin ardından günün büyük bölümünde güçlü kazançlar kaydetti. Altın fiyatları, 1,5 yılın en yüksek seviyesi olan 1.976,50 doları gördü. Ancak, trader’ların durumu yeniden değerlendirmesiyle değerli metal düşüş yaşadı ve seansı düşüşle kapattı. RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Peter Mooses, verdiği bir demeçte, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Rusya ve Ukrayna’da bir gecede yaşananların ilk şoku, tüm güvenli liman metallerini, özellikle altını daha yükseğe gönderdi. Rusya’dan etkilenen diğer emtialar da yükseldi. Ve gün ilerledikçe işler tersine dönmeye başladı. Marj çağrılarının karşılanması gerekiyordu ve traderlar sabahın neden olduğu oynaklık nedeniyle pozisyonlarına girip çıkmak zorunda kaldılar. Bir de kar realizasyonu vardı.

Joe Biden, yeni yaptırımları açıkladı

Kayıpların büyük kısmı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’ya karşı, ülkenin daha fazla bankasını, devlete ait şirketlerini ve Rusya’nın dolar, euro, sterlin ve yen dahil olmak üzere diğer para birimlerinde iş yapma kabiliyetini hedef alan yeni yaptırımlar açıklamasının ardından geldi. Joe Biden Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bu önceden tasarlanmış bir saldırı. Putin saldırgandır. Putin bu savaşı seçti. Ve şimdi o ve ülkesi sonuçlarına katlanacak” dedi.

ABD güçlerinin Ukrayna’da savaşmayacağını ve enerji piyasasına zarar vermemek için yeni yaptırımların imzalandığını duyunca piyasalar rahatladı. Joe Biden, “Yaptırım paketimiz, enerji ödemelerinin devam etmesine izin vermek için özel olarak tasarlandı” açıklamasını yaptı. Başkan, ABD petrol ve gaz şirketlerini fiyatları artırmak için Rusya-Ukrayna ihtilafından yararlanmamaya çağırdı ve koşulların gerektirdiği şekilde ek varil petrolü serbest bırakacağını da sözlerine ekledi. Biden’ın Putin’e yaptırım uygulamamaya veya Rusya’yı SWIFT uluslararası bankacılık sisteminden ayırmamaya karar vermesinin ardından riske karşı duyarlılıkta bir başka artış yaşandı.

Yaptırımlar hafif kalınca altın fiyatları geri çekildi

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Joe Biden’ın yaptırımlarının büyük ölçüde yetersiz kaldığını ve bunun riskten kaçınma hissiyatından uzaklaştığını söylüyor. Analisti şu açıklamayı yapıyor:

Altın fiyatları, bugün 2.000 dolar seviyesini aşağı çekmek için bir katalizörü olmayacağı netleştikten sonra hızla düştü. Altının öğleden sonraki satışları, Başkan Biden’ın, dün geceki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali göz önüne alındığında, pek çok kişinin yeterince sert olmadığını düşündüğü bir sonraki yaptırım turunu açıklamasının ardından hızlandı. Rusya’yı Swift bankacılık sisteminden çıkarmama kararı, hem Rusya’nın hem de Avrupa’nın acil ek ekonomik acı çekmeyeceği anlamına geliyor.

“Özellikle hafta sonlarına girerken çok fazla oynaklık beklemeliyiz”

Ancak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken değerli metal yatırımcıları daha fazla oynaklığa hazırlıklı olmalı. Peter Mooses, konuyu şu şekilde yorumluyor:

Piyasa tepkisi, yaptırımların yardımcı olabileceğini ve bir gecede düşündüğümüz kadar güvenli bölgeye ihtiyacımız olmayacağını söylüyor. Bu yüzden metallerde bir miktar tasfiye gördük. Yarın, Rusya’nın bir sonraki hamlesinin ne olduğunu göreceğiz. Özellikle hafta sonlarına girerken çok fazla oynaklık beklemeliyiz. Piyasaya geri dönmek ve altında long olmak isteyen herkes için olası bir satın alma fırsatı var.

Piyasaların özellikle pandemi sonrası ortamda yatırımcıları şaşırtabileceğini akılda tutmak önemli. Peter Mooses, son olarak şu hususları belirtiyor:

Son iki yılda piyasanın eskisi gibi tepki vermediğini gördük. Pandemi ile birlikte kötü haberler aldığımız zamanlarda hisse senetlerini ve diğer metalleri yükselttiğini ve traderların güvenli liman olarak metallerden uzaklaştığını gördük.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir