Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.626
% 4.14
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.626
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Altın Fiyatları Kritik Bölgede: 5 Analist Yorumladı!

Altın fiyatları, Cuma gününü yatay bitirdi, ancak trader’ların Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmelere ve giderek şahinleşen bir Federal Rezerv’e dikkat etmesiyle haftalık bazda bir kazanç sağladı.

“Agresif faizlerin ekonomi üzerindeki etkisi daha acil endişe yaratıyor”

Amerika Birleşik Devletleri Darphanesi eski müdürü ve altın ve gümüş satıcısı ABD Para Rezervi için kıdemli IRA stratejisti Edmund Moy, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Rusya-Ukrayna savaşının 3. Dünya Savaşı olma riski şu an için azalıyor ve daha agresif faiz oranlarının özellikle ekonomi üzerindeki etkisi daha acil endişe yaratıyor.

Ancak Edmund Moy, verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir joker olarak savaşı hızla çirkinleştirp, yayabileceğini de belirtiyor.

Rusya’ya yönelik “altın yaptırımı” ne anlama geliyor?

ABD Perşembe günü, Rusya Federasyonu Merkez Bankası ile ilgili altın içeren herhangi bir işlemin mevcut yaptırımlar kapsamında olduğunu açıkça belirtti. Rusya’nın tahmini olarak 132 milyar dolarlık altın stoğuna sahip olduğu bildiriliyor. Edmund Moy, konuyu şu şekilde yorumluyor:

Altınla ilgili işlemlere yaptırım uygulanması, özel ve halka açık altının likiditesini azaltıyor, bu da yaptırım uygulanan kişilerin ve Rus hükümetinin bu altını alternatif bir ödeme veya finansman mekanizması olarak kullanmasını zorlaştırıyor. Bu, kullanılabilecek altın miktarını azalttığı için altın fiyatlarının yükseltilmesi üzerinde nominal bir etkiye sahip olabilir, ancak yaptırım uygulanan kişilerin ve Rus hükümetinin sahip olduğu toplamın satılacak olan miktar küçük bir miktar olması muhtemel.

Zaner Metals ve Tornado Precious Metals Solutions başkan yardımcısı ve kıdemli metal stratejisti Peter Grant ise Rusya’nın, örneğin Çin ve Hindistan’a petrol satabilmesi gibi, uluslararası yaptırımların erişiminin ötesinde altın satmak için başka satış noktaları olduğuna dikkat çekiyor.

Altın fiyatları için hafta içindeki önemli gelişmeler ve veriler

Yine Perşembe günü, Biden yönetimi 24 Şubat’ta Ukrayna’nın işgaline tepki olarak Moskova’ya karşı daha fazla yaptırım açıkladı. Başkan Joe Biden, Rusya’yı en büyük 20 ekonomi grubundan atmaya çağırdı ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin Ukrayna’da kimyasal silah kullanması durumunda NATO’nun bir şekilde karşılık vereceği konusunda uyardı.

Bu arada, coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere, Federal Rezerv’in Mayıs ayındaki bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artıracağı beklentileri bu hafta arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, Pazartesi günü enflasyonu durdurmak için yaptığı açıklamalarda çeyrek puandan daha büyük bir hamleye kapıyı açık bıraktı.

Cuma günü ABD ekonomik verilerinde ABD tüketici güveninin Mart ayındaki son verisi hafifçe 59,4’e düştü ve yüksek enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin endişe nedeniyle yaklaşık 11 yılın en düşük seviyesinde kaldı.

Peter Cardillo: Altın fiyatları, 2.000 doları aşabilir

Sıcak enflasyonun Fed’in agresif bir şekilde faiz oranlarını artıracağı ve aksi takdirde para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini körükledikçe, Hazine faizleri keskin bir şekilde yükseldi ve ABD dolarını yukarı çekti. Daha yüksek tahvil faizleri, altın fiyatları için ters bir rüzgar olabilir ve getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini yükseltebilir. Daha güçlü bir dolar da negatif olabilir.

Spartan Capital Securities baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, bir notta, tahvil faizlerindeki artışın ve doların altının daha güçlü bir hızda ilerlemesini engellediğini söylüyor. Ancak enflasyon hikayesinin bu faktörlerden daha ağır basacağını belirten ekonomist, enflasyonun yükselen fiyatlara karşı bir önlem arayan yatırımcıların talebini artırması ve jeopolitik gerilimlerin sığınak olarak görülen varlıklara olan talebi yönlendirmesi nedeniyle altının 2.000 doları aşmasının muhtemel olduğunu savunuyor.

Chris Gaffney’e göre, piyasanın genel tonu hala değerli metalleri destekliyor

Altın, Ukrayna’daki savaşa ilişkin endişeler ve artan fiyatlar ile güvenli liman ve enflasyon riskinden korunma olarak çekiciliğini artırdığı için hafta boyunca kazanç yolunda ilerliyordu, ancak Cuma günü ABD Hazine faizlerinin yeni zirvelere ulaşmasıyla fiyatlar hafifledi. TIAA Bank dünya piyasaları başkanı Chris Gaffney, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Faiz oranları hızlı bir şekilde yükselmeye devam ederse, bu değerli metallerdeki yukarı yönlü hareketi sınırlayabilir. Ancak, piyasanın genel tonu hala değerli metalleri destekliyor. Bireysel tarafında güvenli liman alımları ve ayrıca enflasyon riskinden korunma var. Portföylerine altın çeşitliliğini eklemek isteyen müşterilerin geldiğini görüyoruz.

Fed, geçen hafta üç yıldır ilk kez borçlanma maliyetlerini artırdı ve traderlar, Mayıs ayındaki Fed politika toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışı olasılığını fiyatlıyor.  Siyasi ve finansal belirsizlik zamanlarında güvenli bir yatırım olarak görülen altın, yatırımcıların Ukrayna’daki savaşın etkisine ve küresel büyümeyi tehdit eden yüksek petrol fiyatlarına karşı korunmaya çalışmasıyla bu hafta yaklaşık %1,7 yükseldi. Kitco Metals’in kıdemli analisti Jim Wyckoff bir notta, “Güvenli bir liman ve uygun fiyata alım seviyesi görmek sizi şaşırtmasın” yorumunu yapıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir