Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.862
% 1.19
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.862
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Altın düşerken arz korkuları üzerine bakır üçüncü haftayı da artışla kapatacak

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – ABD’nin beklenenden daha güçlü gelen üçüncü çeyrek GSYİH verilerinin ardından doların toparlanmasıyla Cuma günü altın fiyatları hafif bir düşüş yaşarken bakır fiyatları arzın önümüzdeki aylarda sıkılaşacağı endişesiyle üst üste üçüncü haftayı da pozitif kapatmaya hazırlanıyor.

Perşembe günü açıklanan veriler ABD ekonomisinin, faiz artırımı rejimi altında daha önce düşünülenden daha iyi durumda olduğunu gösterdikten sonra endüstriyel metallere yönelik hissiyat iyileşti. Ancak görünüm belirsizliğini hâlâ koruyor.

Ekonominin dirençli olduğuna dair işaretler, Fed’e faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırmaya devam etmesi için daha fazla alan sağlıyor. Bu durum dolar ve Hazine getirilerini destekleyerek metal fiyatlarını baskıladı.

Perşembe günkü veriler aynı zamanda Fed’in Aralık ayında faiz artırım hızını düşüreceği beklentilerini de azalttı ve yatırımcılar 75 baz puanlık (bp) bir artırım beklentisini yükseltti. Bu eğilim, özellikle ABD’de faizlerin yükseleceği yönündeki beklentiler nedeniyle altın fiyatları için düşüş yönlü olabilir.

Merkez bankasının önümüzdeki hafta faiz oranlarını bu yıl dördüncü kez 75 baz puan yükseltmesi bekleniyor.

Külçe altın fiyatları, getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyeti önemli ölçüde arttığından bu yıl artan faizler nedeniyle geriledi.

Spot altın %0,1 düşüşle 1.661,86 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri değişmeyerek 1.665,80 dolarda kaldı. Her iki enstrüman da zayıflayan doların yardımıyla haftayı hafif yükselişle kapatma yolunda.

Bakır fiyatları bu hafta çok daha iyi bir performans sergiledi ve %1,5’lik bir artışla üst üste üçüncü haftayı da artışla kapatmaya hazırlanıyor.

Kırmızı metal fiyatları, büyük ithalatçı Çin’deki durgun talebe ilişkin endişelerden büyük ölçüde kurtuldu ve şimdi odak noktası arz sıkıntısı potansiyeline döndü. Şili’de üretimin yavaşlaması ve ABD’nin bazı Rus üreticilere uyguladığı yaptırımların, önümüzdeki aylarda bakır arzını daraltması bekleniyor.

Kırmızı metale olan talebin ise fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışan birçok ülkeyle birlikte elektrifikasyona yönelik küresel eğilim nedeniyle patlaması bekleniyor.

Büyük emtia tüccarı Trafigura, geçtiğimiz günlerde mevcut bakır arzının böyle bir talep patlamasını karşılamak için yetersiz olduğu uyarısında bulundu.

Cuma günü bakır vadeli işlemleri %0,2 düşüşle 3,5215 dolara geriledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir