Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.902
% 1.54
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.902
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Altın Bu Haberle Düştü! İşte Fiyatı Etkileyecek Olaylar

Altın fiyatları, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde kaydedilen ilerlemenin piyasada risk olarak algılanan varlıklara olan talebi desteklemesiyle 1.960 doların üzerinde tutunamamasının ardından Pazartesi günü dik bir düşüşe tanık oldu.

Ukrayna’daki barış umuduyla sarı metal düşüşe geçti

Kremlin artık Ukrayna’da nazilerin temizlenmesi, askerden arındırma ve Rus dili için yasal koruma talep etmiyor. Bunun dışında Ukrayna, Avrupa Birliği’ne (AB) katılma talebini sürdürebilir, ancak NATO üyeliğinden vazgeçmesi gerekiyor. Bu arada, ABD Doları Endeksi (DXY), Merkez Bankası’nın (Fed) Mayıs ayı para politikasında 50 baz puanlık (bps) faiz artırımı beklentisiyle 99,00 seviyesinin üzerinde tutunuyor.

Enflasyon karmaşasını azaltmak için, Fed politika yapıcılarına faiz oranlarını yükseltmek ve ekonomiye likidite enjeksiyonunu kesmekten başka bir seçenek kalmadı. Piyasa analisti Ross J Burland’a göre, bu hafta, güçlü doların ana katalizörü Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam Bordroları (NFP) olacak. ABD istihdam rakamlarının, önceki 678 bin verisinden çok daha düşük 488 bine inmesi muhtemel görülüyor.

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere, ABD borsası Ukrayna krizini çevreleyen barış görüşmelerinde bir atılım umuduyla günün ilerleyen saatlerinde pozitif bir kapanış için yükselirken, altın fiyatı yazının yazıldığı sıralarda günlük bazda %0,50 düşerek 1.912 dolara geriledi.

“Altın fiyatları, inanılmaz derecede dirençli kaldı”

Dallas Federal Rezerv’in Mart ayı imalat anketi, Şubat ayı için daha dar bir ileri ticaret açığı ve stoklarda artış gösterdi. Dallas Fed’in imalat aktivite endeksi, sektörde genişlemeye işaret eden diğer bölgesel verilerin aksine, Şubat’taki 14’ten Mart’ta 8,7’ye geriledi. ISM’nin ulusal endeksi Cuma günü açıklanacak. Ek olarak, ticaret açığı, artan ihracat nedeniyle Şubat ayında %0,9 daralarak 106,6 milyar dolara geriledi.

Bu arada, TD Securities analistleri, tersine dönen bir getiri eğrisinin ufukta bir durgunluk fısıltılarını geri getirdiğini söylüyor. Analistler şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu, faiz piyasalarının Federal Rezerv’in piyasalara şahin bir sürpriz sunmaya hazırlandığı ve piyasaların, enflasyonu kontrol altına almak için nötr oranı aşmaya istekli bir Fed’i giderek daha fazla fiyatladığına dair güçlü bir sinyal göndermesiyle geliyor. Bu bağlamda, altın fiyatları, altına güçlü ETF girişlerinin şahin bir Fed ile ilişkili çıkışları geride bıraktığını ve bunun da altın ve faiz piyasaları arasında bir ayrışma yarattığını yansıtarak inanılmaz derecede dirençli kaldı.

İzlenecek önemli veriler ve olaylar

Önümüzdeki haftanın ekonomik takvimine gelince, ABD iş piyasası ve avro bölgesi enflasyon verileri dikkatle izlenecek. TD Securities analistlerine göre, Cuma günü yeni ayın başlangıcında ABD Tarım Dışı İstihdam Ocak ve Şubat aylarında ortalama +580 bin olan iki güçlü raporun ardından Mart ayında istihdamın ilerlemeye devam ettiğini gösterecek. Analistler işgücü verilerine ilişkin olarak şu tahminlerde bulunuyor:

Bununla birlikte, +350 binlik sağlam bir işgücü büyüme hızına rağmen, bu artışın bir kısmının fiyasko olmasını bekliyoruz. Gerçekten de, iş kazanımları, işsizlik oranında yeni bir düşüşle Covid sonrası %3,7’lik seviyeye gerileyebilir. Ayrıca ücret artışının yavaşlayarak aylık %0,3 sabit bir hıza ulaşmasını bekliyoruz.

Euro bölgesi enflasyonuna gelince analistler, başta gelen HICP enflasyonunun, çoğunlukla enerji fiyatlarındaki önemli artış nedeniyle, Mart ayında euro bölgesinde yükselmesini bekliyorlar. Ayrıca analistler, euro bölgesi çekirdek enflasyonunu 28 yılın en yüksek seviyesi olan %3,2’ye yükseleceğini öngörüyorlar.

Altın teknik analizi: Aylık grafikte bir yükseliş beklentisi yazdırabilir

Piyasa analisti Ross J Burland’a göre sarı metal, ayın son haftası ve yeni bir çeyreğin başlangıcı, aşağıda gösterildiği gibi aylık grafikte bir yükseliş beklentisi yazdırabilir.

Analist, Mart ayının, daha düşük zaman dilimlerinde bir birikim aşamasını temsil eden bir yükseliş mumu ve uzun fitil ile kapanmaya ayarlandığını belirtiyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir