Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$66.973
% 3.09
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.973
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Almanya Başbakanı Scholz’dan kritik ziyaret

 

Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilim tavan yapmış durumda. ABD tarafı geçtiğimiz cuma günü, işgal ihtimalinin çok yaklaştığını ve herhangi bir gün başlayabileceğini söyledi. Hatta bazı istihbarat raporlarına göre çarşamba günü, yani Scholz’un Kremlin’i ziyaretinden sadece bir gün sonra başlayabileceğine yönelik iddialar medyada yer buldu. Rusya tarafı ise bu iddiaları “Batı histerisi” olarak değerlendirip yine yalanladı ve işgal niyeti taşımadığını vurguladı.

Ancak Berlin’de alarm zilleri çalmaya başladı bile. ABD hükümetinin uyarısının ardından cumartesi günü Almanya, vatandaşlarından Ukrayna’yı bir an önce terk etmelerini istedi ve büyükelçilik çalışanlarının çoğunu ülke dışına çıkaracağını duyurdu.

Kiev’e “yanınızdayız” mesajı

Almanya Başbakanı Scholz’un ilk durağı Kiev’de çok sıcak karşılanması beklenmiyor. Ukrayna tarafı bu günlere gelinmesinde önemli rolü olduğunu düşündüğü Kuzey Akım 2 projesi ve silah yardımı konusundaki isteksizliği nedeniyle Almanya’ya tepkili.

Almanya Ukrayna’ya öldürücü silah sağlamaktan kaçınıyor. Uluslararası camiada alay konusu haline gelen 5000 miğfer yardımı sonrası şimdi Berlin’de gece görüş cihazları gibi savunma ekipmanlarının sevkiyatı değerlendiriliyor. Belli ki bu iki konu Kiev’de kapalı kapılar ardında tekrar ele alınacak ve Kiev’e tekrar “yanınızdayız” mesajı verilecek.

Moskova’da Kuzey Akım 2 masada olacak

Ziyaretin ikinci durağı Moskova ise Olaf Scholz için önemli bir test alanı olacak. Batı’nın “diplomasi ve caydırıcılık” yaklaşımında, Berlin diplomatik cephede ilerlemeye ve Rusya ile uzun süredir devam eden özel ilişkisini kullanmaya niyetli. Scholz geçen hafta bir yandan Rusya’yı Ukrayna’ya yönelik herhangi bir saldırganlık durumunda “ağır yaptırım” ile tehdit ederken, bir yandan da Normandiya formatında müzakerelere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Scholz-Putin görüşmesinde Ukrayna’daki gerginliğin düşürülmesine yönelik karşılıklı beklentilerin yanı sıra Kuzey Akım 2 projesinin geleceği de masaya yatırılacak.

Rusya sürekli olarak NATO’nun kapılarının Ukrayna’ya süresiz olarak kapatılmasını talep ediyor. Ancak Alman hükümet kaynakları, bu tür taleplerin dikkate alınmayacağını ve ülkelerin bu tür ittifaklara özgürce katılma hakkının herhangi bir görüşmenin ön koşulu olarak kabul edilemeyeceğini söylüyor.

Kuzey Akım 2 projesinde ise Scholz’un “stratejik belirsizlik” yaratma iddiasıyla söylemediğini ABD Başkanı Biden söyleyiverdi ve belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Geçen hafta Scholz ile ortak basın toplantısında Biden, Rusya’nın bir saldırı başlatması halinde Kuzey Akım 2 projesinin sonlandırılacağını net bir biçimde vurguladı. Scholz, tüm transatlantik ortakların sert önlemler üzerinde anlaştığını sürekli olarak yinelese de herhangi bir özel misilleme aracını ima etmekten kaçınıyordu.

Scholz imaj tazeliyor

Almanya Başbakanı, son günlerde kendisine ve ülkesine yönelik “ittifakın en zayıf halkası” eleştirilerinin önüne geçmek için Batılı müttefikleriyle yakın bir ilişki kurmaya çalıştı. Geçen hafta önce ABD Başkanı Biden, ardından da önde gelen NATO üyeleri ile devam eden gerilimleri tartışmak ve krize verdikleri yanıtta ortak bir yaklaşım sağlamak için bir araya geldi.

Şimdi tüm dünyanın gözü Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı görüşmeye çevrilmiş durumda.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna ve Rusya ziyareti öncesi yaptığı son konuşmada “Görevimiz, Avrupa’da herhangi bir savaşın gerçekleşmesini engellemektir” dedi.

Hükümet kaynakları, gezinin hemen sonuç vermesini veya durumu tersine çevirmesini beklemediklerini söylese de Scholz, diplomatik çabaların devam etmesinin gerilimi düşürmekte önemli rol oynayacağını umuyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir