ALEPH ZERO
Aleph Zero, anında kesinliğe sahip, gizliliği artıran, hisse kanıtı halka açık bir blok zinciridir. Aleph Zero, Proof-of-Stake public mekanizmasını benimseyen ve Yönlendirilmiş Döngüsel Olmayan Grafik (DAG) tabanlı yeni bir fikir birliği protokolü olan AlephBFT’ye dayanan bir katman 1 blok zinciri platformudur.
Aleph Zero nun aracı veri yapısı olarak Yönlendirilmiş Döngüsel Olmayan Grafik konsensüs mimarisini kullanması hızlı bir kesinlik süresi sağlar. Bu Konsensüs, Parity ve Polkadot geliştirici topluluğu tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu bir sistemdir ancak bu Aleph Zero’yu bir parachain değil, bağımsız bir katman 1 yapar.
Aleph Zero bugüne kadar sürekli geliştirme, bütünleşme ve ekibi genişletme için 15 milyon dolardan fazla fon topladı. Proje başlangıçta kurucu ekip tarafından 2018’in başlarında başlatıldı. Başlangıç turu Aralık 2020’ye kadar büyük ölçüde tamamlandı. Kamu ön satışı, topluluk turları ve kamu satışı 2021’de tamamlandı. Aleph Zero ana ağının ilk versiyonu 10 Kasım 2021’de yayına girdi.
Aleph Zero’nun temel özelliklerinden bahsedecek olursak :
Proof-of-Stake sistemiyle entegrelidir.
Özel akıllı sözleşmeler platformudur.
1 saniyenin altında blok onay süresinde 100.000 tx/s’ye varan işlem gerçekleştirilebilir.
Merkeziyetsiz, bulut dosya depolama alanı mevcuttur.
Evrensel bir Cüzdan niteliğindedir.
DEX’e güç sağlamak için yerel stablecoin olarak görev yapar.
Liminal: Çapraz zincir köprüsü işlevi görmektedir.
Aleph Zero Proof of Stake (Hisse kanıtı) protokolünü kullanır…
Proof-of-Stake blok zinciri protokollerinde, sistemin işleyişinden doğrulayıcılar ve adaylar olarak adlandırılan belirli bir kullanıcı grubu sorumludur. Doğrulayıcılar, işlemlerin doğruluğunu onaylarken, aday gösterenler doğrulayıcının dürüstlüğüne kefil olurlar. İlgili her iki grup da dürüst kalmak için finansal bir teşvik sunarak jetonlarını riske atar. Blok zincirinin merkezi olmayan yapısının korunmasına ve işlemlerin doğrulanmasına yardımcı olmak için, doğrulayıcılar ve aday gösterenlerin karşılığı (Ödül) verilir.
Aleph Zero Ödül Dağıtım Mekanizması
Ödeme süreleri, 24 saat uzunluğundaki dönemlere ayrılmıştır: her biri 15 dakika uzunluğunda 96 seanstan oluşur. Aday veya doğrulayıcı olmak için, şu anda bir sonraki dönemin başlamasını beklemek gerekiyor. Ödemeler, yalnızca son 84 döneme kadar tam dönem tamamlandıktan sonra talep edilebilir. Ayrıca kayda değer olan şey, bağlanma dönemidir eğer biri stake ettikten sonra kilitli fonları geri almak istiyorsa, o zaman fonların kilidini açmak için 14 dönem (gün) beklemesi gerekir. Ayrıca ödüllerin %90’ı adaylara ve doğrulayıcılara gidiyor geriye kalan %10u hazineye gidiyor.
Aleph Zeroda Bir fikir birliği protokolü olan DAG (Yönlendirilmiş Döngüsel Olmayan) kullanılır…
Bir fikir birliği protokolü ne kadar güvenli olursa olsun, kötü niyetli düğümler ve kötü niyetle çalışan kullanıcılar her zaman mevcut olacaktır. Bu anlamda, blockchain alanı, gerçek dünyayı yansıtır. Aleph Zero, şüpheli suistimal durumunda fonları kesmek yerine fonları dondurma fikrine kendini adayarak bu açıdan farklılaşıyor.
Çoğu PoS protokolü, yolsuz davranışlar için potansiyel bir ceza olarak fonlarına kesmeyi yani alıkoymayı kullanır. Buna Slashing denir, bir kişinin bahis mekanizmasında yer alması için tahsis ettiği fonlara el konulmasıdır. Ancak Bu, gereksiz suçlamalara ve maddi kayıplara neden olabileceği için Sanıklar genellikle protokoldeki hataların kurbanı olurlar ve kontrolleri dışındaki olaylar için ceza alırlar. Bu tür kötüye kullanımı sınırlamak için Aleph Zero’nun zincir üstü yönetişim mekanizması bunun yerine bir dondurma mekanizması kullanabilir.
Fonların dondurulması, şüpheli kullanıcı tarafından yatırılan sermayenin geçici olarak askıya alınmasını içerecektir. İlk olarak, dahili bir hata olup olmadığı veya kullanıcının kötü niyetli olup olmadığı araştırılacak. Ona göre karar verilecektir Bu vaka bazında yaklaşım daha adil bir yaklaşımdır.
AlephBFT
Aleph Zeroda Kullanılan Konsensüs protokolünün ikinci önemli bileşeni, Bizans Hata Toleransı (BFT) mimarisidir. BFT kullanarak, kötü niyetli düğümlerin varlığına rağmen düğümler arasındaki iletişimin etkili ve şeffaf kalmasını sağlanabiliyor. BFT konsensüs modelleri, bir ağdaki düğümlerin ⅓’den daha azının kötü niyetle hareket ettiğini varsayar. Kullanıcıların ⅔’inin dürüst olduğunu varsayarsak, bir BFT blok zinciri, değişmez ve kanıtlanmış bir işlem geçmişi sağlarken güvenli bir şekilde çalışabilir. Bu, ağın bazı bölümleri kapalı olsa bile ağın sorunsuz çalışacağı ve veri doğruluğunu koruyacağı anlamına gelir.
Zero-knowledge Proofs (ZKP) nedir?
Sıfır bilgi kanıtları (ZKP), blok zincirinde değiş tokuş edilen bilgilerin gizliliğini sağlamak için olası üç çözümden biri olarak ön plana çıkmıştır. Peki ZKP tam olarak nedir? Bu kriptografik terim, bir tarafın belirli bilgilerin bilgisini diğer tarafa söz konusu verileri ifşa etmeden kanıtlamasına izin verir. Bu kavramlar için iyi bilinen bir benzetme, kriptografinin en ünlü çifti Alice ve Bob biçiminde gelir.
TPS Nedir ve Aleph Zero Ne kadarlık bir gecikme sunuyor?
Belirli bir ağın işleyebileceği saniye başına işlem miktarına TPS denir. DAG’lerin uygulanmasıyla Aleph Zero ekibi, üstün TPS sunan ve aynı zamanda neredeyse fark edilmeyen gecikme süresi sunan bir blok zinciri çözümü oluşturmayı başardı. Bu, Aleph Zero’nun 1 saniyenin altında gecikmeyle işlem yapmasına olanak tanıyor. Yapılan Bir laboratuvar testi sırasında, Aleph Zero’nun hakemli fikir birliği protokolü (AlephBFT), beş kıtaya yayılmış 112 AWS düğümünden oluşan merkezi olmayan bir test ortamında 416 ms’lik bir onay süresi ile 100.000 tx/s’ye ulaştı. Ancak bu yoğunluğun bindiği zamanlarda ne kadarlık gecikmeye yükselir tam olarak açıklamaz. Bu en iyi durumdaki seneryodur.
Aleph Zero ekibinden kısaca bahsedecek olursak:
Aleph Zero üzerinde çalışan ağ geliştirme ve benimsemeye katkıda bulunan 30’dan fazla kişiden bulunuyor. Aleph Zero kemik kadrosuyani kurucu olarak dört kişi bulunuyor: Matthew Niemerg (Kurucu ortak), Adam Gagol (Kurucu ortak), Antoni Zolciak (Kurucu ortak), Michal Swietek (Kurucu ortak).
AZERO Coin nedir Nerden Alınır?
AZERO, Aleph Zero ekosistemine güç veren temel para birimidir. AZERO Coin halihazırda Huobi Global, Gate.io, MXC gibi borsalarda listelidir.
AZERO Coin jeton Tahsisi:
Toplam Arz:300.000.000
%67 halka açık, satış öncesi, tohum, tohum öncesi
%22 temel
%11 takım
Aleph Zero yol haritasında gerçekleştirmek istedikleri hedefler arasında :
Topluluğun devnetlerini çalıştırmayı sağlamak.
Kusama ve Ethereum üzerinde 1.0 köprüler inşa etmek.
Hesap Gezgini çalışmaları yapıp geliştirmek.
Özel Web Cüzdanı oluşturma girişimlerini sayabiliriz.
Aleph Zero projesi partner ve yatırımcılarından bahsedecek olursak; aralarında
Crypto Valley,coınbar,jun gibi destekçileri bulunmaktadır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.