Kriptolar:
29756
Bitcoin:
$66.922
% 0.79
BTC Dominasyonu:
%54.4
% 0.24
Piyasa Değeri:
$2.43 T
% 3.07
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 66.922
BTC Dominasyonu:
% 54.4
Piyasa Değeri:
$2.43 T

ABD’li Profesör: SEC’in Kovalayacağı Yeni Altcoin Bu!

Washington’da yer alan Georgetown Üniversitesi’ndeki bir hukuk profesörü, kripto para yatırımcılarını uyardı. Buna göre, oldukça popüler olan bir altcoin projesinin, SEC’in yeni hedefi olması mümkün. Hukuk profesörü, SEC’in bahsi geçen altcoin’i “menkul kıymet” olarak tanıyabileceğini söylüyor.

“Bu altcoin SEC’in yeni hedefi olabilir”

Hukuk profesörü Adam Levitin’e göre, SEC’in ETH’yi menkul kıymet olarak tanıması mümkün. Bunun nedeni ise temelde Merge yükseltmesiyle yaşanması beklenen değişiklikler. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere, Ethereum Eylül ayında Merge yükseltmesini yayınlayacak. Merge’nin haberleri bile, geçtiğimiz hafta altcoin piyasasında yukarı yönlü hareketine katkı yaptı. Merge ile Proof-of-Work modelini kullanan Ethereum ağı, Proof-of-Stake’ye geçecek. Böylece, çok daha enerji verimli, deflasyonist ve hızlı olacak. Sürekli eleştirilen yüksek işlem ücretlerinde de düşüş ortaya çıkacak. Ancak, ABD’deki sıkı düzenleyici ortam nedeniyle, yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var. Eğer SEC, ETH’yi bir menkul kıymet olarak tanırsa, fiyatta bir düşüşün ortaya çıkması muhtemel.

Ethereum bir menkul kıymet mi?

SEC Başkanı Gary Gensler, altcoin projeleri konu olunca oldukça yaptırım odaklı hareket ediyor. Bunu ise son dönemde SEC’e getirilen “kripto üzerinde kontrol kuramama” eleştirileri nedeniyle yapıyor. Buna göre, SEC’in kontrolü sağlamasının en kolay yolu, tokenleri menkul kıymet olarak tanıması. Bu yaşanırsa, Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasına sahip çoğu token olumsuz etkilenecektir. Hukuk Profesörü Levitin de bu şekilde düşünüyor. Ona göre, PoS modelini kullanan altcoin projelerinin menkul kıymet olarak tanınması mümkün. Profesör bu tahminini, tarihi gerekçelerle güçlendiriyor. 1946 yılında ABD’deki hukuk kurumlarının kullandığı bir testi gerekçe gösteriyor. Buna göre Howey Testi, menkul kıymetleri “kâr beklenen bir yatırım sözleşmesi” olarak tanımlıyor.

Ethereum Merge ile Ether stake edilebilen altcoin projeleri arasında yerini alacak. Böylece Ether ve diğer PoS ağları, yukarıdaki tanıma uyacak. Yani SEC bu tanımı gerekçe göstererek PoS tokenleri menkul kıymet ilan edebilir. Ethereum şu anda yıllık %4,2 stake geliri sağlıyor. Bu, ağın gereksinimlerini karşılıyor. ETH’lerini stake eden kullanıcılar, aynı zamanda blokları onaylıyor, böylece ağ çalışmaya devam ediyor. Ethereum 2.0 stake bakımdan, “kâr beklenen bir yatırım sözleşmesi” tanımını karşılıyor gibi duruyor. Zaten Gary Gensler da kripto paraları menkul kıymet olarak görüyor. Haziran ayında bir televizyon programına katılan Gensler, yalnızca Bitcoin’i menkul kıymet olarak görmediğini söylemişti.

ETH fiyatı ne durumda?

Ethereum fiyatı, geçtiğimiz 2 haftada %30’un üzerinde değer kazandı. Ancak, hafta sonu bir dirence çarptı. Ardından Pazartesi sabahı geri çekildi. CoinMarketCap verilerine göre ETH, yazının yazıldığı sırada 1.543 dolardan el değiştiriyordu. Lider altcoin, son 24 saat içerisinde %2,84 düşüş yaşadı. Bununla birlikte kripto para hâlâ en yüksek seviyesinin oldukça altında. Buna göre Ether, tüm zamanların en yüksek seviyesinden %69 daha aşağıda işlem görüyor. Ek olarak, bu hafta piyasada daha fazla fiyat oynaklığının ortaya çıkması mümkün. Bunun nedeni, FED’in faiz kararı gibi makroekonomik olayların gerçekleşecek olması.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir