Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.681
% 2.74
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.681
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

ABD ÜFE verisi, petrolün en kötü haftası, Washington’ın yeni antitröst davası – Piyasalarda neler oluyor?

ABD Kasım ayı ÜFE verilerini açıklayacak. Piyasa, para politikasının yön değiştireceğine olan inancını sürdürmek için mal fiyatlarının düştüğüne dair yeni kanıtlar görmek istiyor. Washington, Activision için Microsoft’un anlaşmasını iptal etmeyi hedefleyerek Büyük Teknoloji grubuna karşı agresif davranışlarını sürdürüyor. Hisse senetleri; Lululemon’un, tüketici harcamalarındaki zayıflamanın altını çizmesiyle son üç hafta içinde ilk kez haftayı negatif kapatmaya hazırlanıyor. İngiltere, zor durumdaki finans merkezlerinin üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışırken petrol yükselse de bu haftaki kapanışı, yılın en düşük kapanışı olacak gibi görünüyor.

İşte 9 Aralık Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. ABD’de ÜFE verisinin, fiyat baskılarının gevşediğini göstermesi bekleniyor

ABD’de Kasım ayına ait ÜFE verilerinin, bazı büyük baz etkilerinin yıllık hesaplamaların dışında kalması ile ticarete konu olan mallarda giderek hızlanan dezenflasyon tablosuna katkıda bulunması bekleniyor.

“Çekirdek ÜFE için beklentiler; stok fazlasını eritmek için iskonto yapıldığına dair işaretlerin artması ve bu yılın başlarında enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisinin azalması nedeniyle Haziran 2021’den bu yana ilk kez %6’nın altına düşmesi yönünde. Aylık bazda ise Eylül ayında durgunlaşan fiyatların yeniden yükselişe geçtiği düşünülüyor.

TSİ 16.30’da açıklanacak ÜFE verilerinin ardından) Kasım ayı Michigan Tüketici Hissiyatı anketinin revize edilmiş verileri paylaşılacak.

2. Microsoft ve Activision, FTC’nin antitröst davasına ilişkin haberler üzerine sakin seyrediyor

Federal Ticaret Komisyonunun (FTC), Redmond merkezli yazılım devinin video oyunları yayıncısını devralmasını durdurmak adına beklenen davayı açmasının ardından Microsoft (NASDAQ:MSFT) ve Activision (NASDAQ:ATVI) hisseleri oldukça iyi durumda.

FTC yaptığı açıklamada “Microsoft, oyun rakiplerinden içerik saklayabileceğini ve saklayacağını zaten gösterdi.” diyerek Microsoft’un dünyanın en büyük bağımsız oyun stüdyolarından birinin kontrolünü ele geçirmesini ve rekabete zarar vermesini engellemeyi amaçladığını belirtti.

Microsoft’un hafta başında Activision’un en çok para kazandıran oyunu Call of Duty’yi Nintendo Switch platformunda tutma sözü, Büyük Teknoloji şirketlerine karşı antitröst eylemleriyle daha da agresifleşen Washington’u etkileyememiş gibi görünüyor.

3. Borsalar yükselişle açılacak ancak giyim sektörü, Lululemon kılavuzunun ardından tedirgin

Çin’de enflasyonun düşük çıkmasının, ülkenin dünya ekonomisine bir nebze dezenflasyon ihraç edebileceği ve daha yüksek faiz oranlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği umutlarını güçlendirmesinin ardından ABD borsaları biraz daha yüksek açılmaya hazırlanıyor.

Dow Jones 63 puan yükselirken S&P 500 ve Nasdaq 100 yaklaşık %0,4 artış gösterdi. Üç ana nakit endeksi, hafta başında Fed politikasına ilişkin bir dizi endişenin ardından üç hafta içinde ilk kez haftayı düşüşle kapatma yolunda ilerliyor.

İlgi çekebilecek hisseler arasında; Perşembe günü son üç ay için beklenenden daha iyi rakamlar paylaştıktan sonra beklentilerini yükselten çip üreticisi Broadcom (NASDAQ:AVGO) ve gelir ve kazanç beklentileri analist tahminlerinin altında kalınca piyasa öncesinde %7 düşüş gösteren Lululemon (NASDAQ:LULU) yer alıyor. Ayrıca üçüncü çeyrekte üretimini artırırken çok para harcayan Çinli elektrikli araç üreticisi Li Auto (NASDAQ:LI) da dikkat çekebilir.

4. İngiltere, baskı altındaki finans sektörüne destek olmak adına bazı düzenlemelerini esnetiyor

İngiltere, 2008 yılındaki finansal krizin ardından Avrupa’nın en büyük finans merkezi olma konumunu güçlendirmek umuduyla finans sektörüne getirdiği bazı kuralları gevşetti.

Beklendiği gibi hükümet, bankaların bireysel bankacılık varlıklarını ayrı bir sermaye havuzuyla çevrelemek zorunda oldukları eşiği yükseltecek ve sigortacılar tarafından altyapıya ve diğer likit olmayan varlıklara yapılan uzun vadeli yatırımları düzenleyen kuralları değiştirecek.

Hükümet ayrıca Avrupa Birliği’nin 2008 krizine verdiği karşılığın önemli bir parçası olan bankacıların ikramiyeleri üzerindeki sınırlamayı da kaldırıyor. Mevcut AB düzenlemelerine göre herhangi bir farklılaşma; AB’nin İngiltere merkezli bankaların Avrupa pazarına erişimini daha da kısıtlama olasılığını arttıracaktır. Hükümetin, hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya olduğu ve kamu sektöründeki ücret maliyetlerini kontrol altında tutmaya çalıştığı bir dönemde bu tedbir, ilginç bir politika yaratıyor.

5. Petrol 2022’nin en düşük haftalık kapanışı yolunda

Ham petrol fiyatları yükseldi ancak bu yılın en düşük haftalık kapanışını yapma ve Mart ayından beri gördüğü en büyük haftalık düşüşü yaşama yolunda ilerlemeye devam ediyor.

WTI vadeli işlemleri %0,6 artışla 71,88 dolar olurken Brent %0,2 artarak 76,27 dolardan işlem gördü.

Geçen hafta sondaj kulesi sayısı, Mart 2020’den beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaşan Baker Hughes, CFTC’nin pozisyonlama verileriyle birlikte haftayı bitirecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir