Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.316
% 2.24
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.316
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

ABD TÜFE raporu öncesinde altın ve bakır getirilerini koruyor

Altın fiyatları Salı günü çok hareketli değil ancak yatırımcılar ABD enflasyonunun bu yıl ulaştığı zirvelerden uzaklaştığına dair yeni işaretler beklerken son getirilerini korudu.

Spot altın yaklaşık %0,1 artışla ons başına 1.725,70 dolara yükselirken altın vadeli işlemleri %0,2 düşüşle 1.736,35 dolara geriledi. Doların geçen hafta ulaştığı 20 yılın en yüksek seviyesinden gerilemesiyle birlikte her iki enstrüman da son üç seansta yükseldi.

Dolar Salı günü daha da düştü ve dolar endeksi art arda beş günlük kaybın ardından %0,1 daha değer kaybetti. Kâr alımları ve ABD enflasyonunda daha fazla yavaşlama gösteren veri beklentisinin bir karışımı, son seanslarda dolar üzerinde baskı yarattı.

Salı günü TSİ 15.30’da açıklanacak olan ABD TÜFE verisinin, Ağustos ayında enflasyonun bir önceki ayki %8,5’lik değerden yıllık %8,1’e gerilediğini göstermesi bekleniyor.

Haziran ayında ulaşılan 40 yılın zirvesinden sonra ikinci ay üst üste düşüş gösterecek olan veri, yakıt maliyetlerinin düşmesi ve Fed’in faiz oranlarını artırmasının ardından ABD’de enflasyonist baskıların hafiflediğine işaret edecek.

Ancak piyasalar, enflasyonun merkez bankasının yıllık hedefi olan %2’nin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle Fed’in yılın geri kalanında faiz oranlarını yüksek bir hızda artırmaya devam etmesini bekliyor.

Yatırımcılar, Fed’in önümüzdeki hafta faiz oranlarını beklentilerin üst sınırı olan 75 baz puan artıracağını %90’ın üzerinde bir ihtimalle fiyatlıyor.

Bu durumun doları ve Hazine tahvili getirilerini artırması, altın fiyatlarını ise kısa vadede baskı altında tutması bekleniyor.

Yatırımcıların faiz oranlarının yükseldiği bir ortamda dolar ve devlet borçlarından daha iyi getiri arayışına girmesiyle, altın bu yılın başlarında ulaştığı yüksek seviyelerden düşüşe geçti.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları zayıflayan dolar ve Şili’nin Escondida madenindeki grev nedeniyle beklenen arz kesintilerinin etkisiyle yükselmeye devam etti.

Londra’da işlem gören bakır vadeli işlemleri %0,2 artışla 3,6242 dolara yükseldi. Pazartesi günü %1,9 artış göstermişti.

Dünyanın en büyük bakır madeni olan Escondida’da çalışan sendikalı işçiler, bu haftadan itibaren greve gitme kararı aldı. Bu hareketin küresel bakır arzını daraltarak fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor.

Ancak bakır, kırmızı metalin en büyük ithalatçısı olan Çin’deki durgun taleple de mücadele etmek zorunda.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir