Kriptolar:
29454
Bitcoin:
$64.338
% 2.00
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.60
Piyasa Değeri:
$2.32 T
% 2.25
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 64.338
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.32 T

ABD stoklarındaki sürpriz artışın ardından petroldeki ralli durakladı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Büyük bir petrol boru hattı kesintisine rağmen verilerin ABD stoklarında beklenmedik bir artışa işaret etmesi ve piyasaların Fed toplantısının sonucundan para politikasına ilişkin daha fazla ipucu beklemesi nedeniyle petrol fiyatları, üç seanslık parlak kazançların ardından Çarşamba günü hafif bir düşüş yaşadı.

Ham petrol piyasaları; Kanada-ABD Keystone Boru Hattı’ndaki kesinti ve beklenenden daha düşük gelen ABD enflasyon verilerinin, arzın sıkılaşacağı ve ekonomik koşulların iyileşerek talebin canlanacağı yönündeki umutları artırmasıyla son üç seansta ciddi bir yükseliş kaydetti.

Ancak Salı günü açıklanan endüstri verileri, ABD petrol stoklarının 9 Aralık haftasında yaklaşık 8 milyon varil daha artarak 3,9 milyon varillik düşüş beklentilerini alt üst ettiğini gösterdi.

Okuma, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ve stokların 3,6 milyon varil azaldığını göstermesi beklenen resmi hükümet verilerinde de benzer bir eğilimin habercisi olabilir. Piyasalar ayrıca hükümetin geçen ay rezervden petrol çekmeyi durdurmasının ardından ABD Stratejik Petrol Rezervi’nden gelecek yeni açıklamaları da merakla bekliyor.

Brent Asya’daki erken ticarette %0,4 düşüşle 80,13 dolara gerilerken WTI %0,6 düşüşle 74,94 dolara indi. Her iki sözleşme de son üç seansta yaklaşık %5 artış gösterdi.

ABD TÜFE verilerinin, Kasım ayında enflasyonun beklenenden daha fazla azaldığını göstermesinin ardından petrol fiyatları Salı günü %2’nin üzerinde artış kaydetti ve ülkedeki fiyat baskılarının zirveye ulaştığını ve muhtemelen düşmeye devam edeceğini gösterdi. Bu durum dolarda sert kayıpları tetikleyerek ham petrol fiyatlarına yaradı.

Düşük tüketici enflasyonu, ABD’de talebin önemli bir itici gücü olan bireysel yakıt alımları için iyiye işaret.

Şimdi ilgi, bugün açıklanacak Fed kararında. Bankanın, faiz oranlarını 50 baz puan artırması beklenirken piyasalar, ABD’de fiyat baskılarının iki ay üst üste azalması nedeniyle enflasyona karşı şahin duruşunda olası değişikliklere odaklanacak.

Para piyasalarından gelen ilk göstergeler, piyasaların Fed’in Şubat 2023’teki bir sonraki toplantısında 25 baz puanlık bir artışın fiyatlandığını gösteriyor.

Yine de tüketici enflasyonu, Fed’in hedef aralığının oldukça üzerinde seyrediyor ve bu durum bankanın şahin duruşunu korumasına neden olabilir.

Artan faiz oranları bu yıl ham petrol fiyatları üzerinde ağır bir baskı yaratarak doları güçlendirdi, bu da dolarla fiyatlandırılan emtiaları daha pahalı hale getirdi. Sıkılaşan parasal koşullar da ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratarak talebi azalttı.

Bu durum Çin’de zayıflayan taleple birleşince petrol fiyatları geçen hafta son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin artık katı salgın politikalarını yumuşattığını açıklasa da artan vaka sayıları, talepte yakın vadede bir toparlanma konusunda belirsizliğin sürdüğünü gösterdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir