Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.809
% 0.87
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.809
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

ABD altyapı tasarısının kripto paralar üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor

Investing.com – ABD Başkanı Joe Biden, bir süredir üzerinde tartışılan ve içeriğinde kripto para endüstrisiyle ilgili maddeler bulunan altyapı tasarısını dün imzalayarak yasalaştırdı ve ABD Hazine Bakanlığına gönderdi. Böylece birçok kripto savunucusu tarafından eleştirilen altyapı tasarısı Biden’ın imzasıyla yasal hale gelmiş oldu.

Birleşik Devletler için bir gelir artırma modeli olarak öne çıkan altyapı tasarısında kripto para sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için “komisyoncu” gibi yeni tanımlar bulunuyor. Kripto para faaliyetlerinde bulunan özellikle “node” olarak adlandırılan madencilik işlemlerinde doğrulayıcı olarak çalışanlar, bu geniş kapsama dahil edilmiş oluyor. 

Buna göre ABD Milli Gelirler İdaresi (IRS), tasarının yasallaştırılmasıyla Blockchain ağında faaliyet gösterenlerden rapor talep edebilecek ve bu faaliyette bulunanların kazançları üzerinden vergi alınmasının yolu açılmış olacak. 

Altyapı tasarısı Beyaz Saray’da törenle imzalandı

Dün Beyaz Saray önünde düzenlenen törenle imzalanan 1 trilyon dolarlık altyapı tasarısı; köprüler, yollar, internet altyapısı, güneş panelleri, elektrikli araç şarj istasyonları gibi birçok büyük altyapı projesini içeriyor. Bunun yanında tasarı, son şekliyle kripto para endüstrisine daha sıkı kurallar getirerek gelir ayağının önemli bir kısmında duruyor.

Tasarının son şekline göre komisyoncu tanımına giren sektörde faaliyet gösterenler için daha geniş bir raporlama zorunluluğu geliyor. Bunun yanında tasarının yasal hale gelmesinden sonraki zaman dilimi için 10.000 doları aşan kripto para işlemlerinin IRS’e bildirilmesi zorunlu hale geliyor. 

Kripto savunucuları altyapı yasasından memnun değil

Ancak Senatörler arasında Ron Wyden (D-OR) ve Cynthia Lummis (R-WY), tasarıda kripto sektörüyle ilgili özellikle bu iki kararı inovasyon için büyük bir engel olarak yorumladı. Alınan bu kararlar için titiz bir çalışma yapılmadığını iddia eden senatörler şimdi bir düzeltme için mücadele edecekler gibi görünüyor. Zira altyapı yasasının tam anlamıyla hayata geçeceği tarih Ocak 2024 olarak biliniyor. O zamana kadar senatörlerin kripto ile ilgili daha yumuşak düzenlemeler için taraftar toplama ihtimali bulunuyor. 

Altyapı tasarısının yasal hale gelmesinin etkileri devam ediyor

Diğer yandan tasarının son haliyle onaylanması kripto para piyasalarında sert bir düşüş olarak fiyatlandı. Piyasanın en büyük kripto varlığı, Bitcoin (BTC), tasarının onaylanmasıyla birlikte 60.000 – 60.500 dolar aralığına kadar sarkmış durumda. Ethereum (ETH) ise yaklaşık 7 haftadır süren yükseliş trendinde sert bir düzeltme görüyor. Piyasa genelinde satışlar devam ederken Ethereum, öğle saatlerinde 4.300 doların altına geriledi.

Kripto para piyasasının genel durumuna bakarsak Asya işlem saatleri sonunda düşüş, bir miktar yavaşlama belirtisi göstermişti. Ancak öğle saatlerinde yeniden günlük dip seviyelere doğru eğilim devam ediyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version