Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.974
% 1.05
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.974
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

ABD Adalet Bakanlığı’ndan 575 Milyon Dolarlık Kripto Dolandırıcılığı Suçlaması

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre iki Estonyalı, yüz binlerce kripto yatırımcısını dolandırarak 575 milyon dolarlık gelir elde etti.

Açıklamaya göre iki isim, elde ettikleri gelirleri paralarını aklamak ve Estonya’da lüks arabalar ve gayrimenkul satın almak için kullandı.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan Dolandırıcılık Suçlaması

Federal savcılar tarafından hazırlanan iddianameye göre, Estonya’nın Tallinn kentinde yaşayan Sergei Potapenko ve Ivan Turogin, kripto para kullanan bir dolandırıcılık planında ortak hareket etti. İki sanığın, elde ettikleri gelirleri aklamak için çeşitli paravan şirketler kullandığı ve yatırımcı fonlarının Estonya’da lüks arabalar ve gayrimenkul satın almak için harcandığı iddia edildi.

İkilinin Aralık 2013’te kurulan ilk şirketleri HashCoins, kripto madenciliği ekipman üreticisi olduğunu iddia etti ve madencilik cihazları satın almak isteyen müşterilerden sipariş aldı. Hazırlanan iddianameye göre Hashcoins, hiçbir zaman madencilik cihazı üretmedi ve bunun yerine satın aldıkları cihazları yeniden sattı. Şirketin bu politikasından ötürü sevkiyatlar gecikti ve müşterilerin yoğun tepkisine maruz kalındı. Potapenko ve Turogin, bu sebeple 2015yılında ikinci bir şirket olan HashFlare’i kurdu ve daha önce siparişleri teslim edilmeyen müşterilere çeşitli güvenceler verildi. Savcılara göre HashFlare, bir madencilik operasyonundan çok ponzi planı gibi çalıştı ve müşterilerine sahte kripto bakiyeleri içeren bilgiler gösterildi.

HashFlare faaliyetine devam ederken, Potapenko ve Turogin’in Estonya merkezli bir kripto para bankası olarak pazarlanan Polybius Bank isimli başka bir girişime başladıkları iddia edildi. İddianameye göre proje, Haziran 2017’de proje için dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılardan 25 milyon dolar toplayan bir ICO gerçekleştirdi. Proje kısa sürede iptal oldu.

2018 yılında HashFlare, Bitcoin madenciliğinin artık karlı olmadığını iddia ederek kapandığını açıkladı. Projenin resmi olarak kapanması ise Ağustos 2019’da gerçekleşti. ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı federal savcılar, HashFlare’in 550 milyon dolar topladığını belirtti.

Potapenko ve Turogin, elektronik dolandırıcılık komplosu ve kara para aklama komplosu suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış durumda. Her iki isim de şu anda kaçak ve Estonya’da olduklarına inanılıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir