Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$63.156
% 0.48
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 63.156
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

AAVE Nedir ?

AAVE-Nedir

AAVE Nedir?

AAVE nedir? AAVE, merkeziyetsiz dünyada yer alan ve kullanıcıların değişken faiz oranlarıyla borç alan veya borç veren olarak katılım sağlayabileceği bir para piyasası protokolüdür. Ethereum, Avalanche, Fantom, Polygon gibi blokzincirleri üzerinde çalışıyor ve sermaye sahiplerinin pasif gelir elde etmek için kriptoparalarını ihtiyaç duyanlara belirli bir teminat karşılığında borç vermelerine olanak tanıyor.

Protokol, Kasım 2017’de “ETHLend” ismiyle piyasaya sürüldü. Bu tarihte merkeziyetsiz finans yeterince gelişmiş olmadığından yeterli likiditeye ulaşamadı. ETHLend, bu sorunu çözmek ve merkeziyetsiz finans ekosisteminin tümüne hizmet verebilmek için ismini Fince “hayalet” anlamına gelen AAVE olarak değiştirerek hedef kitlesini genişletti.

AAVE (AAVE) Token Ne İşe Yarar?

AAVE token, AAVE nedir sorusunda bahsi geçen merkeziyetsiz protokolün yönetişim token’ıdır. Böylece AAVE yatırımcıları protokolün payı oranında sahibidir diyebiliriz. Yatırımcılar tokenlarını kilitleyerek güvenliği artırırlar, kâr payı alırlar, daha uygun işlem ücretleri öderler, tokenlarını teminat olarak kullanabilirler ve güncelleştirmeler öncesi açılan oylamalarda payları oranınca söz sahibi olurlar. Ek olarak ERC-20 standardına sahiptir ve deflasyonist yapıdadır.

Oylama konusunu netleştirmek için bir örnek verelim :

Merkeziyetsiz protokolü halka açık bir şirket olarak düşünelim. Bu durumda tokenlar piyasada işlem gören hisse senetleri olur. Tokenlara sahip olan kişileri ise hissedar olarak tanımlarız. AAVE yatırımcısı olan herkes tıpkı şirketlerin hissedarları gibi oylamalara katılıp söz hakkı elde edebilir. Bu oylamalarda çıkan kararların yürürlüğe girmesi sorumluluğunu ise şirketlerdeki yönetim kurullarına benzetebileceğimiz projenin geliştirici ekipleri üstlenir.

AAVE Token Ekonomisi

 

AAVE ön satışı ne zaman gerçekleşti, AAVE nedir sorusuna gelelim. Ön satış diyebileceğimiz ilk token arzı Kasım 2017 tarihinde gerçekleşti. O dönemde ismi ETHLend olan AAVE, 1 milyar LEND token’ı tanesi 0,0162 dolardan satarak 16,2 milyon dolar gelir elde etti. Tokenların %23’ü projenin geliştiricilerine ve rezervine ayrıldı.

İsim değişikliğinin ardından tokenların da değiştirilmesi gerekti. Bu sebeple açıklanan token değişim programı ile yeni AAVE tokenları 100:1 oranında eski LEND tokenlar karşılığında yatırımcılara dağıttı. Token değişimi tamamlandıktan sonra 16 milyon olan toplam arzın dağıtımı şu şekilde gerçekleşti :

  • 13 milyonu LEND token sahiplerine
  • 3 milyonu AAVE ekosistem rezervine

Deflasyonist yapısı sayesinde dolaşımdaki AAVE miktarı günden güne azalıyor.

AAVE Nedir? Kurucusu Kimdir?

AAVE nedir, kurucusu kimdir sorusunun cevabı bizi Stani Kulechov’a götürüyor. Genç yaşta programlama öğrenen ve hukuk fakültesi mezunu olan Kulechov, blokzincir teknolojilerini de erken benimsemiş bir isim.

Seri girişimcilik doğasından ötürü merkeziyetsiz finansın doğuşunda büyük rol oynayan Kulechov, AAVE nedir sorusunu sormamızı sağlayan kişi olarak öne çıkıyor.

AAVE (AAVE) Güvenli Mi?

AAVE Coin nedir ?

Protokolün ve kullanıcı fonlarının güvenliği AAVE için birincil önceliktir. Bu nedenle güvenilir blokzincir ağları üzerinde çalışır ve açık kaynak kodludur. Aynı zamanda kodlarını sektörün önde gelen siber güvenlik firmalarına denetlettirmiştir. Denetim gerçekleştiren firmalar :

  • Trail of Bits
  • Certora
  • OpenZeppelin
  • Sigma Prime
  • PeckShield
  • ABDK

AAVE (AAVE) Nereden Alınır?

AAVE token’ı Binance, KuCoin gibi merkezi borsalar aracılığıyla satın alabilirsiniz. AAVE almanın en kolay yolu budur çünkü ek işlem ücretlerine katlanmazsınız. Ayrıca Metamask cüzdanınız varsa Uniswap, Sushiswap, Balancer gibi merkeziyetsiz borsalar üzerinden de satın alabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir