Küresel piyasalar Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını %5’in üzerine çıkaracağı uyarısını kabullenmekte zorlanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz artırımına giderken dolar yükselip hisse senetleri düşüyor. Kasım ayı perakende satış verileri ve bölgesel iki Fed anketi bekleniyor. Elon Musk 3,6 milyar dolarlık daha Tesla hissesi satarak son iki yılın en düşük seviyesine indirdi. Çin’in ekonomi verileri zayıf gelmeye devam ediyor ancak petrolde ufak artışlar görüldü.
İşte 15 Aralık Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:
1. Perakende satışlar ve Fed anketleri Powell-piyasa arasındaki uçurumu test edecek
Küresel piyasalar zayıf seyrederken Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için gelecek yıl faizleri %5’in üzerine çıkaracağını belirtmesinin ardından dolar güçlendi.
Kısa vadeli faiz oranı vadeli işlemleri, %5’in altında bir zirveyi ve gelecek yıl ilk faiz indirimini ima ederek bu tür tahminleri hâlâ kabul edemiyor – bu, piyasaların hem enflasyonun hem de ekonominin Fed’in düşündüğünden daha fazla zayıflamasını beklediği anlamına geliyor.
Ekonomi verileri kimin haklı olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstereceğinden bu uçurum, önümüzdeki haftalarda şu ya da bu şekilde çözülmek zorunda kalacak. Fed sonrası veri takviminde Kasım ayı perakende satış verileri, haftalık işsizlik başvuruları, Philadelphia ve New York Fed iş anketleri ve sanayi üretimi rakamları yer alıyor.
2. Faiz bayrağı Avrupa’da
Perşembe günü merkez bankası aksiyonu Avrupa’ya geçti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) faizleri 50 baz puan artırırken Avrupa Merkez Bankasının (ECB) da biraz daha az agresif bir şekilde sıkılaştırma adımı atması bekleniyor.
İngiltere’deki ekonomik görünümün kötüleşmesi nedeniyle BoE’nin kararına ilişkin daha fazla belirsizlik olmasına rağmen banka 50 baz puanlık artış yoluna giderek faizleri %3,50’ye çıkardı. ECB aynı yolu takip ederse mevduat faizini %2,5’e çıkarmış olacak.
İsviçre Ulusal Bankası (SNB) Fed’i 50 baz puanlık bir artış ve enflasyon tahminlerinde ufak bir yükseltme ile takip ederken Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) kilit faiz oranını 25 baz puan artırdı.
Sterlin, piyasaların Fed’in gelecek yıl güvercin bir adım atacağına dair bahse girmesiyle son bir ayda dolar karşısında %3 üzerinde değer kazanırken euro %2’den fazla yükseldi. Her iki para birimi de Fed’in son açıklamalarına karşılık bu kazançların bir kısmını geri verdi.
3. Musk Tesla hissesi satmaya devam ederken borsa düşüşle açılmaya hazırlanıyor
Fed’deki politikacıların ezici bir çoğunluğunun gelecek yıl faiz oranlarını %5’in üzerine çıkarma taraftarı olduğunu gösteren son “noktasal grafik” karşısında ABD borsaları, tepki olarak düşüşle açılmaya hazırlanıyor.
Dow Jones 260 puan düşerken S&P 500 %1,1 ve Nasdaq 100 %1,4 değer kaybetti. Ana nakit endeksleri Çarşamba günü %0,4 ila %0,8 arasında değer kaybetmişti.
İlgi çekebilecek hisse senetleri arasında Elon Musk’ın son günlerde 3,6 milyar dolarlık hisse senedi daha sattığı görülen Tesla (NASDAQ:TSLA) yer alıyor. Bu, Musk’ın Twitter’ın satın alınması için para toplamak amacıyla “başka satış olmayacağını” söylemesinden bu yana yapılan üçüncü satış. Musk’ın satışları, Tesla’nın geçen yıl Kasım ayında gördüğü zirveye göre %63 değer kaybetmesinin ardındaki temel faktör oldu.
Ayrıca Goldman Sachs (NYSE:GS), yüksek volatilite ve düşük sermaye piyasası aktivitesi ile karşılaştığı sorunları yansıtarak bu yıl ikramiye havuzunu yarıya kadar azaltacağına dair haberlerin ortasında dikkat çekecek.
Adobe (NASDAQ:ADBE) kapanış zilinden sonra kazançlarını açıklayacak.
4. Çin’in büyük veri çöplüğü hayal kırıklığı yarattı
Çin ekonomisi beklentileri boşa çıkarmaya devam ediyor.
Çin’den açıklanan verilere göre sanayi üretimi, perakende satışlar, ve sabit varlık yatırımı, Kasım ayında tahminlerin oldukça gerisinde kalarak Komünist Parti’nin son birkaç hafta içinde katı COVID-19 politikasını neden bu kadar hızlı bir şekilde terk ettiğini gösterdi.
Üretim artışı son altı ayın en zayıf seviyesi olan yıllık %2,2’ye gerilerken perakende satışlar %5,9 azaldı ve sabit varlık yatırımları Ekim ayındaki %5,8’den %5,3’e geriledi. Rakamlar, Çin’in bu yıl resmi büyüme hedefinin oldukça gerisinde kalacağını gösteriyor. Wall Street Journal’in haberine göre üst düzey planlamacılar gelecek yıl %5’lik bir büyüme hedefliyor.
Offshore yuan %0,4 değer kaybederken hükümetin COVID-19 kısıtlamalarını azaltmaya başlamasından bu yana yükselişte olan Çin borsa endeksleri ufak bir düşüş yaşadı.
5. Petrol, Çin’in zayıf verilerine ve ABD stok artışına rağmen az da olsa yükseldi
Ham petrol fiyatları son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaşarak hem Çin’in zayıf verilerini hem de ABD ham petrol stoklarında son 21 aydır görülen en büyük haftalık artışı bir kenara bıraktı.
Piyasa bunun yerine; Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırım rejiminin, dünyanın en büyük ikinci ihracatçısının üretime devam etmesini zorlaştırması nedeniyle yeni yılda piyasanın yeniden daralması ihtimaline odaklanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ABD dışındaki büyük üreticiler arasında yedek kapasitenin zaten çok düşük olduğu bir dönemde, gelecek yıl talep üretiminde günde 1,7 milyon varillik bir artış daha olacağını öngördü.
WTI ve Brent %0,1 yükselişle 77,35 ve 82,76 dolardan alıcı buldu.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.