Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$97.108
% 4.64
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 97.108
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

Fed kararı, Çin’in vaka sayıları, ABD petrol stokları – Piyasalarda neler oluyor?

resesyon

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Fed’in hedef faiz aralığını 50 baz puan artırarak 2007’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıkarması bekleniyor. Başkan Jerome Powell’in yönlendirmelerine ve meşhur noktasal grafiğine dikkat edin. Piyasalar faiz kararı öncesinde dalgalı ancak Salı günü olumlu TÜFE verilerine zayıf tepki verdi, bu da yaklaşan “güvercin pivot”un zaten büyük oranda fiyatlandırıldığını gösteriyor. Çin, COVID-19 vakalarını saymaktan vazgeçiyor. Apple, yüksek ücret politikası konusunda ABD’den daha sert bir antitröst çizgisi izleyen Avrupa’da, iPhone’da üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermeye hazırlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA), piyasanın gelecek yıl da dar kalacağı uyarısıyla petrol fiyatları toparlanıyor. Dikkatler ABD stok verilerinde olacak.

İşte 14 Aralık Çarşamba günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Fed’in güvercin pivotu başlıyor; 75 baz puandan 50’ye

Fed’in politika toplantısında fed fonları için hedef aralığını 50 baz puan artırarak %4,5’lik bir üst sınıra yükseltmesi bekleniyor. Bu kadarı aşağı yukarı kesin olarak görüldüğünden kilit değişken, her zaman olduğu gibi başkan Jerome Powell’in basın toplantısı ve merkez bankasının yeni tahminleri olacak.

Piyasalar, her birinde 75 baz puanlık (bp) artırım yapılan dört toplantının ardından faiz artırımı temposunun yavaşlayarak son aşamaya girilme ihtimalini büyük oranda fiyatlandırdı: 10 yıllık Hazine getirileri Ekim zirvesine göre 75 baz puan düştü bile.

“Zirve” oranlara ulaşmanın ne kadar süreceği sorusu hâlâ cevapsız olsa da Kasım ayında manşet enflasyon oranı %7,1’e düştüğünü – bu yılın en düşük seviyesi – gösteren verilerin ardından beklenen o gün yaklaşıyor gibi görünüyor. Bu oran %9’un üzerine çıktığından beri son beş aydır üst üste düşüyor.

2. Çin COVID-19 vakalarını saymaktan vazgeçti

Çinli yetkililer, yeni COVID-19 vakalarına ilişkin kapsamlı verileri yayınlamayı bırakacaklarını söyleyerek resmi rakamlarının artık bir anlam ifade etmediğini kabul etti. Çin Salı günü 2.000’in biraz üzerinde yeni vaka bildirirken ana kara nüfusunun küçük bir bölümüne sahip olan Hong Kong’da 15.000 civarında vaka kaydedildi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, gelecekte sadece semptomatik vakaların rapor edileceğini söyledi.

Bu önlem, test ve karantina gerekliliklerinin hızla gevşetilmesinin ardından COVID-19’un, yetkililerin takip edebileceğinden daha hızlı yayıldığının bir işareti. Bu durum, hastalığın hızla yayılmaya devam ettiği ve kısıtlamaların daha az olduğu bir ortamda vatandaşların gönüllü olarak ne kadar kısıtlama uygulayabileceklerini tüm dünyanın görmesini sağlayacak ilginç bir sosyal deneye zemin hazırlıyor.

3. Borsa, Powell’in basın toplantısı öncesinde düşüşe geçti; Apple’ın uygulama mağazası hakimiyeti kırılıyor

ABD borsaları, Fed kararı ve Powell’in basın toplantısı öncesinde dalgalı açılmaya hazırlanıyor. Ancak Salı günü olumlu TÜFE haberlerine verilen cansız piyasa tepkisinin, bu gelişmenin zaten büyük ölçüde fiyatlandırıldığını göstermesinin ardından negatif hissiyatla açılacak.

Dow Jones 25 puan düşerken S&P 500 benzer bir miktarda ve Nasdaq 100 %0,2 düşüş gösterdi.

İlgi çekebilecek hisseler arasında; AB’de kendisine karşı açılan antitröst davasını önlemek için Avrupa’da iPhone’da üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermeyi planladığı haberinin ardından Apple (NASDAQ:AAPL) yer alıyor. Bu gelişme, ABD’de ve diğer yargı bölgelerinde de görülürse şirket için kazançlı bir gelir akışına zarar verecek.

Elon Musk’un bu ayın başlarında Apple ile yaşadığı tartışmanın ardından uygulama mağazasındaki satın alımlar için yüksek komisyon ücretleriyle ilgili tartışmalara daha da alevlendi.

4. Binance sarsıntısının ardından kripto piyasası stabilize oldu

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance’nin, söz verdiği gibi USD Coin için para çekme işlemlerini askıya almasının ve kurucusu Changpeng Zhao’nun “olağan ticaret” olarak adlandırdığı duruma geri dönmesinin ardından kripto piyasalarına bir miktar sakinlik geldi. Bitcoin fiyatları 18.000 dolar seviyesini test etse de tam olarak geçemedi.

Binance’nin sağlamlığına ilişkin endişeler, Mazars’tan aldığı “rezerv kanıtı” raporunun ikna edememesinin ardından hâlâ ortadan kalkmazken yakın tarihli bir Reuters raporu da olası yasal tehlikeye ilişkin korkuları yeniden canlandırdı.

Sam Bankman-Fried’in Bahamalar’da tutuklanıp hapse atılmasının ardından dolandırıcılık suçlamalarıyla yüzleşmek üzere ABD’ye iade edilmesi beklenirken kripto paraların yasal riskleriyle ilgili tartışmalar sürüyor.

5. IEA raporunun ardından petrol yükselişe geçti; EIA stok raporu bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA), Çin’in talebindeki toparlanma riskiyle birlikte piyasanın önümüzdeki yıl da sıkışık kalmaya devam edeceğini açıklamasının ardından petrol fiyatları yükseldi. Ajans, talebin bu yıl günde 2,3 milyon varil, 2023 yılında ise günde 1,7 milyon varil daha artacağını öngörüyor.

IEA ayrıca OPEC’in, üretimin Kasım ayında günde yaklaşık 500.000 varil düştüğü yönündeki analizini de destekledi.

Amerikan Petrol Enstitüsünün (API) geçen hafta ham petrol ve benzin stoklarında sürpriz bir artış bildirmesinin ardından Enerji Bilgilendirme Dairesinin (EIA) stok raporları ilgi odağında olacak. WTI vadeli işlemleri %1 artışla 76,16 dolar olurken Brent %0,9 artarak 81,44 dolardan işlem gördü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir