Investing.com – Bugün kripto para piyasalarında öne çıkan gelişmelerden bazılarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Binance Smart (IS:SMART) Chain günlük işlem sayısıyla Ethereum ağını geride bırakıyor
Binance Smart Chain (BSC), 16 Kasım tarihinde kaydedilen bir günde gerçekleştirilen 14,7 milyon işlem kaydıyla önemli bir rekor kırdı. Bu işlem sayısına daha önce hiçbir Blockchain ağının ulaşamadığı göz önünde bulundurulurken ağın işlem sayısı bazında Ethereum’u geride bıraktığı görülüyor.
BscScan, ağdaki işlemlerde istikrarlı bir yükseliş olduğunu gösteriyor. Buna göre iki haftalık periyotta Binance Smart Chain’de ortalama işlem sayısının 10 milyonun üzerinde gerçekleştiği kaydediliyor.
Bunun yanında Ethereum ağındaki işlem sayıları son günlerde 1,25 milyon ortalama bir rakamla ilerlerken BSC’de görülen işlemler Ethereum ağının yaklaşık 13 katına denk geliyor.
Diğer yandan Ethereum’un yükselişi tetikleyen faktörlerden biri olan token yakımı hızla devam ediyor. Ethereum’un işlem ücretlerinin önemli bir kısmını yakan mekanizması olan EIP-1559 sayesinde son birkaç günde 1 milyona yakın ETH yakılmış olacak.
Yakılan Ether miktarı dolaşımdan çıkarılarak Ethereum’u daha deflasyonist bir hale getirerek fiyatının yüksek kalmasına yardımcı oluyor. Ethereum ağında günde ortalama 12.000 Ether yakımı gerçekleştirildiği görülürken şu an 930.000 Ether yakılmış durumda ve yaklaşık bir hafta içinde bu rakamın 1 milyona çıkması bekleniyor.
Shiba Inu ERC-20 tabanlı coin’ler arasında en büyük cüzdan payına sahip
Shiba, kritik fiyat desteği 0,00005 doların altında işlem görmeye devam ederken Blockchain verileri güçlü kalmaya devam ediyor. Shiba, en büyük ERC 20 cüzdanı konumunda olup yaklaşık 2,3 milyar dolar ile tüm ERC 20 cüzdanlarının yaklaşık 20’sini oluşturuyor. Shiba cüzdanlarında tutulan miktar, Tether (USDT), Chainlink (LINK) gibi büyük cüzdanları geride bırakıyor.
Cardano kurucusu, son düşüşü altyapı tasarısının onaylanmasına bağlıyor
Cardano kurucusu Charles Hoskinson, onaylanan altyapı tasarısında kripto para endüstrisiyle ilgili kötü bir dil kullanıldığını dile getirdi. Tasarının son haliyle geçmesinin kripto topluluğu arasında memnuniyetsizlikle karşılandığını dile getiriyor. Hoskinson, yasanın bu haliyle bırakılması durumunda 2023 yılında yürürlüğe girecek kuralların ABD’de kripto sektörüne büyük darbe vuracağını düşünüyor.
Ancak genel anlamda olumlu düşüncelere sahip olan Charles Hoskinson, ne olursa olsun kripto para endüstrisinin durdurulamayacağını düşünüyor.
Avustralya Merkez Bankasından şaşırtan DOGE yorumu
Şaka temalı kripto paralar, özellikle 2020 sonundan itibaren oldukça popüler oldu. Bu sektöre olan talebin en büyük mimarlarından olan Elon Musk, geçen seneden bu yana Doge için desteğini hiç esirgemedi.
Bununda yanında Avustralya’da en popüler 4. kripto para olarak görülen Dogecoin, için Avustralya Merkez Bankası yetkilisinden bir yorum geldi. Yetkili, ilk 10 kripto para arasında olmasına karşın DOGE’nin Avustralya’da aşırı abartıldığını düşünüyor. Yapılan bir çalışma Avustralya nüfusunun yüzde 4,1’nin DOGE sahibi olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan Dogecoin, Haziran ayında 88 milyar dolar sermaye değerine sahipken şu an 30,3 milyar dolara düşen bir sermaye değeri bulunuyor.
Diğerleri değer kaybederken AVAX bu hafta yüzde 25 değer kazandı
Bitcoin bu hafta yüzde 9 ve Ethereum yüzde 11’e yakın değer kaybıyla devam ederken kripto para piyasaları için zor bir hafta geçtiği söylenebilir. Bu düşüşler arasında ise AVAX, son bir haftada yüzde 25’e yaklaşan fiyat artışıyla piyasadan pozitif ayrışan kripto paralar arasında kalıyor. Bunun yanında sektördeki diğer rakip ağların tokenleri olan ADA ve SOL’da yüzde 13’e yaklaşan değer kayıplarına sahip.
Avalanche kurucusu Emin Gün Sirer, bu hafta önemli bir gelişmeyi tweetledi ve 4 büyük muhasebe şirketinden biri olan Deloitte ile ortaklığı duyurdu. Bu iş birliği kapsamında AVAX ve Deloitte, Avalanche Blockchain ağını kullanarak daha verimli bir afet yardım platformu kuracak.
AVAX, bu yılki yüzde 3000’e varan değer kazancıyla en iyi performans gösteren kripto varlıklar arasında bulunuyor.
Yazar: Günay Caymaz
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.