Avrupa Merkez Bankası (ECB), Temmuz ayında yayınlanan araştırma bülteninde kripto para madenciliğini önemli bir iklim değişikliği riski olarak nitelendirdi. Olası bir kısıtlama durumunda BTC, ETH ve DOGE gibi PoW Blockchain’ler tehlikede olacak.
ECB, 2025 yılında kadar kripto para madenciliğini yasaklayacağını ima ediyor
Beklendiği gibi, rapor özellikle Bitcoin’den bahsediyor. Bununla birlikte, PoS mekanizmasına geçişine rağmen Ethereum ile ilgili sorunlarda gündeme geldi. Araştırmacılar, PoW Blockchain’ler üzerinde tahmini karbon ayak izi verilerini derlediler. Ayrıca, AB’nin iklim değişikliğiyle mücadelesine neden oldukları engeli tartıştırlar. Bu konular arasında, “potansiyel önlemler” için son tarihi 2025 olan çeşitli politikalar yer aldı.
Bitcoin, Ethereum ve DOGE çevreye zararlı olarak tanımlanıyor
Araştırmacılar, Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi (CBECI) dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen verileri kullanıyor. Buna göre, Bitcoin ve Ethereum madencilik faaliyetinin İspanya, Hollanda ve Avusturya gibi bireysel “orta büyüklükteki ülkelerden” daha fazla enerji kullandığı ortaya çıkıyor.
Veriler ayrıca, Mayıs 2022 itibariyle tahmini yıllık emisyonların aşırılığından bahsetti. Birçok Avrupa ülkesi için hedeflenen sera gazı (GHG) emisyon tasarrufları madencilik yüzünden aşıldı. Rapor, Ethereum’un PoS’a geçişi ve Bitcoin Madencilik Konseyi’nin BTC madenciliğinde kullanılan enerji kaynaklarının sürdürülebilir karışımını “karbondan arındırma” ve eğitme çabaları gibi endüstri girişimlerini kabul etti.
Ancak araştırmacılar, belirsiz metodoloji, ayrıntı eksikliği ve güvenilir olmayan veriler nedeniyle analizlere devam edecek.
Kripto para madenciliği yasağı mı geliyor?
Rapor, PoW madenciliği üzerindeki olası bir kısıtlamadan kaynaklanan çeşitli senaryolardan bahsetti. Örneğin, Bitcoin ve Ethereum büyük miktarda kurumsal yatırma sahiptir. Bu göz önüne alındığında, araştırmacılar finans sektörünün “geçiş riskine” maruz kaldığını söylüyor. Yani, AB’nin “yeşil geçişi” fiyatları, sırayla bu tokenlere yatırım yapan kurumları etkileyecek. Gelecekte olası bir kısıtlama kararında aşağıdaki Proof of Work Blockchain’ler tehlikede olacak.
Ayrıca, İsveç Çevre Koruma Ajansı tarafından başlatılan son girişimler, PoW madencilik yasağına atıfta bulunmaktadır. Araştırmacılar ayrıca, belirli kripto paraların ESG hedefleriyle uyumlu olmadığını söyledi. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere MiCA, PoW madenciliğini yasaklamadı. Ayrıca kripto paralar için çok ihtiyaç duyulan bir çerçeve sağladığı için övüldü. Bununla birlikte, günlük maksimum 200 milyon euro işlem hacmiyle sınırlı olması gereken stablecoin’ler için bazı ağır gereksinimler belirledi.
Bitcoin ve Ethereum, piyasanın toplam değerinin %50’sinden fazlasına sahip olan PoW Blockchain’lerdir. Daha önce Tesla, madenciliğin çevreye verdiği zarar nedeniyle Bitcoin işlemlerini askıya almıştı. Olası bir kısıtlama durumda, bunu uygulayacak ülkeler madencilik tesislerinin faaliyet göstermesini engelleyecek.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.